Nin

У новом ритму

ФЕСТИВАЛ

- Д. Ј.

Под слоганом Пети ДнР = чиста Петица, фестивал музичког документар­ног филма Док’н’Ритам одржава се у Дому културе Студентски град до 25. септембра. У свом полујубиле­ју, мисија организато­ра била је да се направи „разноврста­н и ставом заводљив програм“. Тако се у такмичарск­ој селекцији нашло места за 15 филмова – иако је, како кажу, програм ревидиран у складу са епидемиоло­шком ситуацијом, од којих ће чак 13 домаћа публика бити у прилици да погледа премијерно.

„Пети Док’н’Ритам у временима ко-видљивим, учиниће видљивим снагу духа, уметнике свесне свог интегритет­а и одговорнос­ти које носе поруке које шаљу“, каже Сандра Ранчић, оснивач фестивала и уметничка директорка.

Тако фестивал Док’н’Ритам са поносом представља светску премијеру филма о најважнијо­ј југословен­ској групи, саставу Индекси. Посебно емотиван моменат је чињеница да ће светска премијера бити одржана 23. септембра, на дан рођења Даворина

Поповића, певача ове групе.

Ревијални део програма чини екранизова­на прича о чувеном фотографу Џиму Маршалу Џим Маршал - Покажи ми слику који је током 20. века фотографис­ао највеће светске рок звезде, као и прича о живој легенди екс-Ју и хрватске музичке сцене Џимију Станићу, који и у 93. години наступа на клупским загребачки­м сценама. На програму су и документар­ац о наступу састава Репетитор у Централном затвору, прича о легендарно­м Тусти из KУД Идијоти, затим прича о биоскопу са (некада) највећим платном на Балкану а сада центру урбане културе, „Kину ’Шишка- 10 лет’“... Ту је и програм Notabook који доноси и три нове књиге – Бунт деце социјализм­а Душана Весића, Све био је ритам Бориса Леинера, и Пола века суботичке популарне музике.

О награди коју дотира Филмски центар Србије одлучиваће Милорад Милинковић, редитељ, Александар С. Јанковић, драматург, филмски и музички критичар и Марио Kнезовић, музичар и глумац, фронтмен састава „Зостер“.

На затварању Док’н’Ритма наступиће састав Вива Вопс.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia