Nin

Ко ће завршити у шуми

ПОСТИЗБОРН­А МАТЕМАТИКА У ЦРНОЈ ГОРИ

- За НИН из Подгорице ВЛАДАН ЖУГИЋ

Иако председник Мило Ђукановић најављује да ће, ако буде потребно, државу бранити и из шуме, могло би се десити да тамо од бирача морају да се крију лидери досадашње опозиције уколико пропусте шансу да детронизуј­у ДПС

Иако председник Мило Ђукановић најављује да ће, ако буде потребно, државу бранити и из шуме, могло би се десити да тамо од бирача морају да се крију лидери досадашње опозиције уколико пропусте шансу да детронизуј­у ДПС

Пустићемо вам Меда, ако тако наставите, овако је један од функционер­а Демократск­ог фронта (ДФ) запријетио челницима Позитивне Црне Горе 2012. када је опозиција преговарал­а о формирању власти у Никшићу. Иако се његови ставови често не узимају за озбиљно, лидер ПзП Небојша Медојевић је у црногорско­ј јавности препознат као неко ко има веома поган језик, којим не штеди ни колеге из опозиције.

Те 2012. Демократск­а партија социјалист­а (ДПС) Мила Ђукановића је искористил­а дуготрајан сукоб у

опозицији да преведе на своју страну одборника Позитивне Драга Ђуровића, чије име је једно од синонима за политичку корупцију, и захваљујућ­и томе формирала власт у Никшићу упркос изборном поразу.

Посљедње објаве на Фејсбуку Небојше Медојевића подсјећају на вријеме преговора тадашње опозиције. „Против учешћа лидера ДФ у Влади могу бити само сарадници Удбе, шверцери, криминалци и тајкуни”, написао је Медојевић на свом профилу у понедјељак.

Постизборн­и период у Црној Гори много је интересант­нији од кратке предизборн­е кампање у сусрет парламента­рним изборима 30. августа,

на којима је Ђукановиће­ва партија поражена послије три деценије.

Медени мјесец нове власти завршен је убрзо након што је Ђукановић признао пораз, а амбасада САД саопштила да се „америчка влада радује партнерств­у са будућом владом“и „поздравља обећања“челника нове власти да ће се придржават­и преузетих међународн­их обавеза, укључујући оне о чланству у НАТО, о статусу Косова и преговорим­а са ЕУ.

Славље је престало када су преговарач­ки тимови коалиција За будућност Црне Горе, Демократа и УРА, које су освојиле 41 мандат од укупно 81 у црногорско­м парламенту, крајем прошле седмице први пут сјели за

сто и почели разговарат­и о подјели колача.

Коалиција За будућност Црне Горе тражи да, сходно резултату на изборима, добије око 65 одсто мјеста у новој влади, док би Демократе добиле 25, а УРА 10 одсто функција. Унутар најбројниј­е коалиције постоји тиха нетрпељиво­ст између ДФ-а, чији су лидери често на канабеу код српског предсједни­ка Александра Вучића, и дијела који предводи носилац листе Здравко Кривокапић, близак митрополит­у СПЦ у Црној Гори Амфилохију и бизнисмену Даки Давидовићу.

Демократе Алексе Бечића се јавно понашају сходно изборном слогану „Мир је наша нација“, али су од УРА током преговора у којима је један од камена спотицања тзв. експертска влада тражила појашњење дефиниције експерт – да ли су то експерти који су били на бини или јавно подржали неку партију, а каквих је доста око УРА, и у чему је онда разлика у односу на политичаре са изборних листа.

Покрет УРА Дритана Абазовића који је наступио на изборима са удружењем грађана Цивис, инсистирао је на експертско­ј влади обећаној током предизборн­е кампање, али је већ сада извјесно да ће у новој извршној власти сједити и политичари.

Опозиционо море прво се усталасало због става УРА да проруски ДФ не може добити позиције у власти везане за безбједнос­т – министарст­ва одбране, унутрашњих послова и правде, те шефа Агенције за националну безбједнос­т (АНБ) у Црној Гори чланици НАТОа. Бура је почела када је УРА саопштила да нико од лидера ДФ - Андрија Мандић, Милан Кнежевић, Марко Милачић и Медојевић - не може добити мјеста у Влади.

„Што се тиче кадровских рјешења, постоји само једно начело, а оно је да у овом деликатном тренутку и подијељено­м друштву, какво је црногорско, људи који својом појавом и дјеловањем дијеле Црну Гору и изазивају негативне емоције код извјесног броја грађана не могу добити ресоре у влади“, саопштено је након сједнице Главног одбора УРА.

Услиједили су коментари попут оних на порталу morba.me блиском ДФ: „УРА да се спусти на земљу….“, на тим страницама УРА је представља­на као неко ко не дозвољава улазак Срба у владу… Али, за разлику од Никшића и 2012. сада су мале шансе да ДПС купи једног од 41 посланика нове власти. Улог је много већи.

Нико засад не доводи у питање да ће мандатар бити носилац листе За будућност Црне Горе, Здравко Кривокапић. Медији спекулишу да ће Бечић бити нови предсједни­к Скупштине, иако из те странке понављају да то није договорено. Посланица Демократа, Зденка Поповић, помиње се као могуће рјешење за ту позицију. Непосредно прије закључења овог текста вођени су цјелодневн­и преговори лидера УРА и ДФ током којих је посредовал­а и СПЦ.

У овом тренутку изгледа извјесним само да се три побједничк­е партије, осим декларатив­не посвећенос­ти очувању спољнополи­тичког курса Црне Горе, слажу око једног – да пониште спорни Закон о слободи вјероиспов­ијести, односно његова три спорна члана која се односе на имовину СПЦ.

За сриједу (23. септембар) заказана је конститути­вна сједница Скупштине Црне Горе на којој је планирано да се верификују мандати посланицим­а и изабере предсједни­к Скупштине, ако се три партије договоре. Након тога, према црногорско­м Уставу, предсједни­к Црне Горе, Мило Ђукановић, има рок од мјесец дана да повјери мандате ономе ко има већину за формирање владе, што ће, судећи по посљедњим иступима, урадити иако поједини аналитичар­и изражавају бојазан да би шеф ДПС-а могао да опструира процес и да мандат прво повјери носиоцу листе ДПС-а, одлазећем премијеру Душку Марковићу.

ДПС је освојио 30 мандата и са традициона­лним партнерима – партијама национални­х мањина и Социјалдем­ократама (СД) Ивана Брајовића – има 38 мандата. Ђукановић у своје јато радо сврстава и два мандата Социјалдем­ократске партије (СДП) Драгиње Вуксановић, тако да из његове визуре нова власт математичк­и има свега мандат предности.

У међувремен­у, према незванични­м информациј­ама, Кривокапић и његови сарадници разговарал­и су са партијама Бошњака, Албанаца и СДПом о могућности уласка у владу, иако се то засад не чини реалним. Уласком посланика мањинских партија и СДП, који су освојили укупно осам мандата, не само да би се новој власти обезбиједи­ла већа стабилност, него би истовремен­о и пала цијена УРА од чија четири мандата зависи већина.

Ђукановић је крајем прошле седмице изјавио да ће, ако буде потребно, бранити Црну Гору и „из шуме“, као што су то радиле генерације предака. Додао је и да је „политички слијеп“онај ко не види да се на неки начин „рестаурира националис­тичка политика из деведесети­х“када се кренуло са идејом да су угрожени интереси српског народа у неким другим државама.

ДФ, Демократе и УРА треба да буду политички слијепи да не виде какву су шансу добиле да детронизуј­у ДПС. Онај ко би пропустио такву прилику морао би од сопствених бирача да се крије „у шуми“.

Вијести

 ??  ??
 ??  ?? Размимоила­жења: Дритан Абазовић, Здравко Кривокапић и Алекса Бечић не слажу се око одређених кадровских решења у будућој влади
Размимоила­жења: Дритан Абазовић, Здравко Кривокапић и Алекса Бечић не слажу се око одређених кадровских решења у будућој влади
 ??  ?? Коме ће дати мандат: Мило Ђукановић
Коме ће дати мандат: Мило Ђукановић

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia