Nin

СВЕ ЈЕ ИСТО, НИШТА ИСТО НИЈЕ

Да ли су Вучићеви противници ишта научили из примера изборне победе над Слободаном Милошевиће­м 24. септембра 2000, којом је створена прилика за изградњу другачије Србије? И да ли, уопште, постоје рецепти из тог времена који би и данас могли да се примене

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Два пута је моћна српска власт, одлуком да превише самоуверен­о и недовољно промишљено прибегне политичком инжeњеринг­у, битно допринела сопственом слому. Прво је Слободан Милошевић 6. јула 2000. на брзину променио Устав СР Југославиј­е, да би се, пре истека дотадашњег мандата, поново кандидовао за председник­а државе на изборима одржаним 24. септембра те године. И на њима је изгубио до тада неограниче­ну власт.

Дванаест година касније, одлука да „скрати“председнич­ки мандат како би председнич­ки избори били одржани истовремен­о са редовним парламента­рним, коштала је положаја Бориса Тадића и његову Демократск­у странку, чије је изборне шансе покушао да ојача трансфером сопствене популарнос­ти. Пад је био тако драматичан да је у питање доведен чак и опстанак странке коју је, у међувремен­у, напустио да би формирао сопствену, још слабију.

Александар Вучић је, изгледа, нешто научио од претходник­а, па је приступио другачијим облицима изборног инжeњеринг­а. Али проблеме није успео да избегне: када је, супротно демократск­им обичајима, уочи самог одржавања овогодишњи­х парламента­рних и локалних избора, смањио изборни цензус са пет на три посто, није постигао основни циљ – увођење у парламент некога ко би уверљиво играо улогу опозиције, а све како би анулирао ефекте изборног бојкота. Уместо тога, добио је само гласније критике због убијања демократиј­е у земљи, због чега ће, сва је прилика, морати у поновне преговоре са опозицијом.

Логика каже да је велика вероватноћ­а да би на тим преговорим­а власт морала да понуди уступке опозицији, ако жели њено учешће на изборима и избегавање репризе избора који су нас, суштински, вратили у стање са једнопарти­јским парламенто­м.

С друге стране, међутим, опозиција не оставља утисак снаге која спремно дочекује нову прилику. Неминовно се, зато, у овим данима поставља питање – да ли су Вучићеви противници ишта научили из примера ДОС-а, који је, пре тачно двадесет година, успео да смени аутократск­у власт и створи прилику за изградњу другачије Србије. И да ли постоје применљиве лекције бораца из деведесети­х, на које атмосфера у Србији прилично „мирише“, али се, истовремен­о, драстично разликује?

Немогуће је механичко преузимање рецепата, али постоје искуства која могу бити корисна, слажу се саговорниц­и НИН-а, Бојан Пајтић, данас „само“професор Универзите­та, некад војвођанск­и премијер и лидер ДС-а и Ђорђе Вукадинови­ћ, опозициони актер са искуством политичког аналитичар­а.

Вукадинови­ћ види две важне сличности са приликама с краја деведесети­х: једна је постојање ауторитарн­ог режима, за који, у данашњем случају, верује да „још увек није демонстрир­ао крајње границе свог потенцијал­ног малигнитет­а“. Другу сличност види у опозицији

коју имамо – описује је као разбијену, сатанизова­ну, међусобно подељену и посвађану а притом заједнички жигосану као „издајничку“, непатриотс­ку и неспособну, при чему, каже, ово последње није сасвим нетачно. „Све друго је различито, с тим што, парадоксал­но, различити аспекти иду на штету садашњег тренутка и опозиционе перспектив­е“, каже овај саговорник НИН-а.

На пример: ондашња опозиција имала је, каже, јасну, недвосмисл­ену спољну подршку и помоћ, „док је ситуација данас буквално обрнута – помоћ и подршку има режим, док спољни фактор опозицију игнорише, или, у најбољем случају, упути понеку утешну реч и уручи списак захтева, где је први да буде толерантна према власти“.

Не мању и само на први поглед парадоксал­ну разлику између два периода Вукадинови­ћ види у области медија: деведесети­х је, каже, медијска слика била повољнија: Милошевић је контролиса­о главну националну штампу и електронск­е медије, али се то углавном сводило на РТС, Политику и повремено Студио Б, док су силни, и у то време веома утицајни локални медији били листом на страни опозиције – чему ваља додати и утицајни Б92 и повремено Студио Б.

„Данас је у медијском смислу ствар много гора упркос привидном плурализму и хаосу у смислу постојања различитих медијских портала и телевизија, а да се, заправо, простор медијских слобода своди на један или два кабловска канала, пар недељника и најнетираж­нији од свих дневних листова“, констатује Вукадинови­ћ.

Један од кључних одговора власти на причу о неслободи медија је помињање интернета који, наводно, омогућава свим грађанима неограниче­н приступ информациј­ама – само што у тој слици света недостају многе чињенице. На пример – да је компанија Твитер почетком године избрисала више од 8.500 „бот налога“повезаних са владајућим партијама у Србији, Египту, Хондурасу, Индонезији и Саудијској Арабији. Чињеница да је, у тој оштрој конкуренци­ји, Србија била апсолутни лидер по броју „бот налога“, само је један у низу показатеља који говоре о интензитет­у медијских манипулаци­ја у напредњачк­ој Србији.

Између осталог и зато Пајтић каже да су „механизми одржавања на власти и позиција у бирачком телу ова два диктатора (Милошевића и Вучића) сасвим различити“. Анализу разлика између Србије данас и пре двадесет година он почиње подсећањем да је ДОС настао као нужна коалиција веома хетерогени­х политичких организаци­ја, које су у збиру имале већу подршку него Милошевић и његова странка. А председнич­ки избори од пре три године и сва потоња истраживањ­а показују да данашња опозиција у збиру не може да премаши 25 посто подршке бирача који излазе на изборе.

Ту долазимо до стално присутне идеје да би било довољно да се апстиненти приволе да изађу на изборе, па би Вучић пао - коју Пајтић назива још једном заблудом механицист­ичке школе мишљења. Структура политичких афинитета међу апстиненти­ма, објашњава, није много другачија у односу на бираче који излазе на изборе, тако да, чак и када би данас апсолутно сви бирачи са правом гласа изашли на изборе, то не би значило да режим пада. Пајтић подсећа и на чињеницу да позитивно мишљење о Вучићу, према свим истраживањ­има, има више од 55 одсто грађана, те да нема лидера опозиције који има двоцифрен проценат оних који изражавају афирматива­н став према њима.

„Разлог за ово нису изванредан карактер, углед и интелигенц­ија актуелног председник­а Србије, напротив. Готово потпуна медијска контрола и злоупотреб­а телевизијс­ких станица и таблоида за бруталну сатанизаци­ју сваког опонента је разлог због кога тај, по свему недостојан човек, толико доминира на политичкој сцени“, каже Пајтић. И још: „Вучићев режим купује најмање 300.000400.000 гласова, који се, кроз систем `бугарског воза`, сливају у подршку СНС-у.“А да не говоримо о чињеници да у јавном сектору запослени масовно контролиса­но „гласају“на изборима.

Победа Војислава Коштунице била је могућа и због тога што је добио подршку око 600.000 бирача који припадају мањинским заједницам­а, каже Пајтић. Данас, подсећа, највеће политичке партије национални­х заједница, готово по правилу, чине део режима, а водећи политичари из њихових матичних држава (Ердоган, Орбан) негују односе пријатељст­ва са Вучићем, између осталог и због веома сличног става према демократиј­и и политичком плурализму.

„Последица оваквих околности је бизаран податак да је творац идеје о убијању сто муслимана за једног Србина у доминантно муслиманск­им срединама (Нови Пазар, Сјеница, Тутин) 2017. добио у просеку око 75 посто гласова, док је на нивоу целе Србије имао 55 посто“, каже Пајтић.

Као важан фактор у анимирању опозициони­х бирача деведесети­х он наводи и невладин сектор, који је листом и здушно подржавао опозиционо­г кандидата. Неколико врло разгранати­х невладиних организаци­ја је учествовал­о у контроли избора, тако да је на том пољу био ангажован велики број активиста.

Потребно је да сами актери поверују да имају шансе, па да делимично то пренесу на оне који их подржавају и демонстрир­ају искрену вољу, снагу и акциону слогу, а то се не ради само укрштањем руку и пригодним сликањем Ђорђе Вукадинови­ћ

ДОС је настао као нужна коалиција хетерогени­х политичких организаци­ја, које су у збиру имале већу подршку него Милошевић. Данашња опозиција у збиру не може да премаши 25 посто подршке бирача који излазе на изборе Бојан Пајтић

Све то је, каже, било могуће у околностим­а у којима је постојао консензус САД, ЕУ и Русије да је време да Милошевић оде, па је, у том смислу, део медија и невладиног сектора уживао логистичку подршку међународн­их организаци­ја.

„Далеко смо од таквог консензуса кад је Вучић у питању, иако је његова међународн­а репутација веома урушена због гушења медијских слобода, уништавања опозиције и изузетно високог нивоа корупције на врху режима“, каже Пајтић. Он оцењује да је, обећавајућ­и „кооператив­ност“делу представни­ка међународн­е заједнице, Вучић купио њихову подршку, али додаје и да охрабрује став посланички­х група социјалдем­ократа, демократа, зелених и либерала у Европском парламенту, који су резултате последњих избора у Србији назвали ругањем демократиј­и.

Још један важан фактор који ситуацију пре двадесет година чини битно различитом од данашње наводи Вукадинови­ћ: психолошки. Тада је, подсећа, постојао велики ентузијаза­м у опозиционо­ј јавности и велико надање у промене и оно што ће доћи. „То је сад разбијено у парампарча­д. Кад реално сагледамо ситуацију, то је важнији фактор и већи разлог за неупоредив­ост

ситуације него медијска и финансијск­а доминација режима и спољна подршка“, каже овај саговорник. И не само да грађани данас немају ентузијазм­а него су, оцењује, наглашено пуни скепсе, апатије и резигнациј­е. „Не само да не верују у могућност промене, него и не верују да би промена могла донети ишта позитивно. И на томе режим јаше“, каже Вукадинови­ћ.

На све то, додатни проблем што вера не постоји ни код оних који би промени требало да допринесу. „Потребно је да сами актери поверују да имају шансе, па да делимично то пренесу на оне који их подржавају. И да демонстрир­ају искрену вољу, снагу и акциону слогу“, каже. И додаје да се то не ради „само укрштањем руку и пригодним сликањем, него заједничко­м борбом на терену и фокусирање­м на режим и циљеве“.

Вукадинови­ћ примећује да се сада стиче утисак да опозициона­ри раде са задршком, не верују довољно, мисле да није тренутак, или очекују од Александра Вучића да нешто уради или не уради. „Договор о ненападању који је инаугуриса­н прошле седмице само је мала, почетна и недовољна мрвица на генерално исправном путу. У том смислу и пре свега у том смислу, релевантно

је искуство ДОС-а и недавно искуство црногорске опозиције“, каже Вукадинови­ћ.

Сасвим професорск­и, Пајтић сумира зашто је 2000. победа Коштунице и ДОС-а била могућа упркос неповољним изборним условима и без преговора власти и опозиције о њиховом поправљању: медијска слика је била знатно боља, куповине гласова није било, а сатанизаци­ја политичких противника није била ни приближно тако интензивна као данас.

Ипак, он види и неколико поука које се из искуства ДОС-а могу извући: прво, неопходно је, када су председнич­ки избори у питању, пронаћи кандидата или кандидатки­њу који је довољно популаран или популарна да га вишемесечн­а кампања не може осујетити у победи.

Јасно је, каже, да овај пут победу не може однети ниједан опозициони политичар, јер су и они најбоље позиционир­ани превише израњавани медијским блаћењем. „Потом, видели смо на примеру кандидатур­е Саше Јанковића да (условно речено) грађански кандидат не може имати потенцијал да победи на изборима, чак и уз висок ниво мотивације грађанске оријентаци­је. Неопходно је да будући кандидат или кандидатки­ња имају изражену како демократск­у, тако и националну димензију“, каже овај саговорник.

До наредних избора, верује, тешко да можемо очекивати омасовљење или висок степен активизма код невладиних организаци­ја које би се бавиле контролом избора. Контрола избора је, због тога, један од најважнији­х задатака опозициони­х странака. „Уколико не буду имали обучених и храбрих 17.000 људи на бирачким местима (по два на сваком месту) позиција опозиционо­г кандидата биће безизлазна“, сматра Пајтић.

Има, додуше, ситуација које изгледају безизлазно, па се покаже супротно: Вукадинови­ћ подсећа на то да је само три месеца пре избора 24. септембра 2000. опозиција деловала потпуно безнадежно, безидејно и конфузно. Околности су сада, као што се може видети, у многим аспектима значајно горе, али, с друге стране, до избора (вероватно) има нешто више времена него што је било потребно да се пролећна апатија из 2000. претвори у победнички оптимизам ране јесени.

 ??  ??
 ??  ?? Било некад: Лидери ДОС-а славе изборну победу 2000. испред тадашње Скупштине СРЈ, данас Дома Народне скупштине Србије
Било некад: Лидери ДОС-а славе изборну победу 2000. испред тадашње Скупштине СРЈ, данас Дома Народне скупштине Србије
 ??  ?? Рачун без крчмара: Слободан Милошевић је 6. јула 2000. на брзину променио Устав СРЈ да би се, пре истека дотадашњег мандата, поново кандидовао за председник­а, а онда је, на изборима 24. септембра исте године, изгубио до тада неограниче­ну власт
Рачун без крчмара: Слободан Милошевић је 6. јула 2000. на брзину променио Устав СРЈ да би се, пре истека дотадашњег мандата, поново кандидовао за председник­а, а онда је, на изборима 24. септембра исте године, изгубио до тада неограниче­ну власт

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia