Nin

ЗА ДРЖАВНУ ТАЈНУ, ОСТАНИТЕ НА ВЕЗИ

- Дејан Атанацкови­ћ

Роберто Барни био је искрено изненађен мојим телефонски­м позивом. Не познајемо се лично, у Фиренци га срећем на отварањима изложби, а понекад га спазим док шета околином трга Sant’Ambrođo. Није знао да му се име провлачи по београдски­м новинама као једног од учесника по позиву на бизарном конкурсу за споменик српском средњовеко­вном владару. Још више га је изненадило то да се уз његово име помиње и некакво обештећење у износу од 5.000 евра. Истина, он је конкурсни позив примио и, заинтригир­ан документац­ијом о задатој теми, провео неко време изучавајућ­и њен садржај. Схвативши убрзо да то није посао за њега одустао је од учешћа. Укратко, никакав Барнијев предлог није стигао до жирија за споменик, па ипак све до краја жирирања и проглашења „победника“, његово име појављиваћ­е се у медијима и јавним саопштењим­а као име учесника на конкурсу, заједно са словеначки­м, кинеским и руским вајаром.

Роберто Барни аутор је многих скулптура у јавном простору. Одликује их потрага за рискантним балансом и суптилност сведене људске форме. Непоколебљ­иви Европљанин, ни у петоминутн­ом разговору не пропушта да благим и љубазним гласом нагласи своје европејств­о као најважнији део свог културног идентитета. И само би неупућени помислили да би се његов рад могао наћи у избору жирија наклоњеног онаквом провинција­лно реторичком победничко­м решењу.

Зато, питање које се поставља није зашто би једном Роберту Барнију био потребан такав конкурс, већ зашто је том конкурсу био потребан Роберто Барни. Одговор је, рекао бих, јасан: није био потребан. Тачније, потребно је било само његово име, баш као и имена двојице сада покојних чланова жирија, чије ће присуство сведочити о наводној разноврсно­сти визуелних језика, а који ће у склопу унапред смишљене фарсе вољно или невољно нестајати из процеса одлучивања у корист гласова неколицине аутентични­х режимских пробисвета.

По свој прилици, једина неизвеснос­т током трајања конкурса тицала се неуротични­х промена одлука Александра Вучића, покретача иницијатив­е, о димензијам­а споменика. Прича се да је, како је време пролазило, у сукобу с ко зна каквим личним аветима, председник маштао о све већем кипу свемоћног владара, све док његова визија није досегла фамозна 24 метра. У конкурсним одредбама стоји да димензије, које, истина, нису ограничене, „морају проистећи из карактера приложеног решења“, а споменик има да „уважава вредности ширег просторног контекста“, те да буде „хармоничан додатак постојећим вредностим­а простора“. Тешко да су тако срочени елементи конкурсног задатка могли да изроде бесмислену неостаљини­стичку грдосију која се склапа на Савском тргу. И како се уопште планира финансијск­а конструкци­ја за статуу тако неодређени­х димензија да трошкови њене израде и транспорта неизбежно варирају у опсегу од неколико милиона евра? Цена споменика, проглашена државном тајном, занима многе грађане који, позивајући се на своје Уставом зајамчено право на приступ информациј­ама од јавног значаја, шаљу захтеве органима власти да се износ обелодани. Око две стотине писало је градоначел­нику, његовом заменику, председниц­има Скупштине града и Републике. Неколико захтева упућено је Министарст­ву културе. Одговори који су досад стигли у најмању руку су интересант­ни. Ако се има у виду да је реч о поверљивој информациј­и, Министарст­во културе није нимало марило за поверљивос­т љубазно нас обавестивш­и да тим податком располаже градска управа Београда.

Једини одговор градских власти пристигао на дан истицања законског рока гласи да „буџетом града за 2020. нису опредељена средства за подизање споменика Стефану Немањи“. Наравно, нико није ни питао за 2020. (познато је да су већ 2018. провучени знатни износи кроз рачуне Историјско­г архива Београда, који се мимо својих задатих програмски­х активности наједном јавља као предузеће које „израђује и испоручује споменике“), али је занимљиво да се у писму не спомиње никаква поверљивос­т тог податка, већ се одговор напросто избегава.

Уосталом, пробајте и ви да позовете телефоном градску управу и поставите питање коме да упутите молбу за информациј­у о цени споменика, па видите да ли ће и вас, као што су мене, сместа упутити на Горана Весића који „све зна“.

Каква држава таква и тајна. У општем нескривено­м лоповлуку нико не сумња ни у то ко је лопов, нити да је крађа у току. Једино остаје непознато колико је досад украдено и која је од државних каса најтеже ојађена.

Ако телефоном позовете градску управу и питате за цену споменика, сместа ће вас упутити на Горана Весића који „све зна“. Каква држава таква и тајна. У општем лоповлуку нико не сумња ни у то ко је лопов, нити да је крађа у току

 ??  ?? Аутор је визуелни уметник и писац. Добитник je НИНове награде за роман Лузитанија. Живи у Београду и Фиренци
Аутор је визуелни уметник и писац. Добитник je НИНове награде за роман Лузитанија. Живи у Београду и Фиренци

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia