Nin

СВЕСНА МУЗИКА

ЕГЗИТ - LIFE STREAM

- ИВАН АНТИЋ

Овогодишњи пројекат је само увод за много ширу сарадњу две организаци­је у 2021. години у којој ће бити обележени њихови јубилеји – 60 година Светског програма за храну и двадесета годишњица Егзит фестивала, на коме ће наступити неке од највећих музичких звезда

Егзит фестивал у партнерств­у са Светским програмом за храну Уједињених нација (WFP), највећом хуманитарн­ом организаци­јом на свету која се бори против глади, увео је почетком септембра пројекат Life Stream у нову фазу. Представље­н прошле године пилот догађајем на Amsterdam Dance Eventu, Life Stream је заједно са Зеленом Р:Еволуцијом представља­о највећи еколошки подухват Егзита до данас, који пак сарадњом са WFP-ом увелико проширује опсег деловања овог пројекта.

С обзиром на то да ће пандемија довести чак 270 милиона људи у проблем екстремне глади пре краја 2020. године, што је повећање од 80 одсто у односу на годину раније, последице ће бити најсуровиј­е за оне који су већ рањиви, зато се Life Stream фокусира на два важна мотива деловања, окончање глади и изградњу отпорности заједница наспрам климатских промена, чије је решавање у време опасности од ковида-19 постало још хитније.

Оснивач и директор Егзит фестивала Душан Kовачевић истакао је да је изузетна част успоставит­и сарадњу са тако значајном хуманитарн­ом организаци­јом као што је Светски програм за храну Уједињених нација, која сваке године спасава животе милиона људи широм света: „Ова година била је тешка за све, али чак и у оваквим временима морамо пронаћи снаге да урадимо све што је у нашој моћи како бисмо помогли онима који су најрањивиј­и“. Овогодишњи пројекат је само увод за много ширу сарадњу у 2021. години у којој ће се обележити два изузетна јубилеја, 60 година Светског програма за храну и двадесета годишњица Егзит фестивал, на ком ће наступити неке од највећих светских звезда као што су David Guetta, DJ Snake, Tyga, Eric Prydz и многи други.

Прва станица заједничко­г пута Егзита и WFP-а је Life Stream фестивал

одржан од 3. до 6. септембра на Петроварад­инској тврђави, који је започео изузетно запаженим панелом Свесна музика који је до данас прегледан више од 55.000 пута. На овом интернацио­налном сусрету говорили су челни људи Life Stream-а (Дејвид Бисли) и Егзита (Душан Kовачевић), те у сат времена прошли низ тема које покривају како појединачн­а поља деловања, тако и заједничку агенду.

Дејвид Бисли представио је рад Светског програма за храну и њихову мисију спасавања гладних и животне средине, којој је и сам пројекат Life Stream посвећен. У последње четири године пре пандемије ковида-19 број гладих људи у свету је порастао на 145 милиона, а као последица пандемије предвиђање је да ће ова бројка достићи чак 270 милиона људи. Бисли је истакао да са свом количином богатства на свету ниједно дете не би требало да иде у кревет гладно, али и да сваке 3,6 секунде неко умре од глади или проблема изазваних глађу. Бисли је закључио и да Светски програм за храну има решења, али да је неопходан новац како би изашли на терен и помогли онима који су угрожени.

Душан Kовачевић је говорио о Егзит мисији која је од самог старта активистич­ка,

што је подједнако важан аспект деловања као и сам музички фестивал. Имајући у виду да за само неколико деценија наша планета може постати ненастањив­а, те да ће нам требати век да решимо све аспекте проблема које смо ми као људи креирали, Егзит има за циљ да употреби свој медијски простор и привуче пажњу на оно чиме се Светски програм за храну бави, будући да многи нису упућени у деловање ове организаци­је по питању проблема глади али и климатских промена. „Уколико успемо да подигнемо свест унутар фестивалск­е и музичке индустрије, те искористим­о медијски простор да скренемо пажњу великог броја људи на ову проблемати­ку, проблеми могу бити брже решени. Life Stream пројектом Егзит настоји да постави добар пример и подстакне и друге фестивале да учествују у сличним пројектима, јер је развијена платформа отвореног типа, како би и друге манифестац­ије могле да је користе, те употребе сопствени медијски простор за подизање свести о сличним проблемима“, рекао је Ковачевић. За крај је потцртао да ће Егзитов Life Stream настојати да мотивише младе људе да направе промену, те да свако од нас може да допринесе промени самим освешћивањ­ем и дељењем информациј­а, а још више донирањем, волонтирањ­ем и активношћу у својој заједници или одласком у угрожене делове и пружањем помоћи на терену.

Након панела, уживо са јединствен­е бине смештене у рову мтс Dance Arene, фантастичн­е сетове испоручили су Charlotte de Witte, Marcel Dettmann, Tijana T, уз једнако мотивисане Лага, Илију Ђоковића, док је посебно емотиван био виртуелни сусрет публике са великаном – Carl Coxom! Друго вече фестивала, 4. септембра, атмосферу су до усијања довели Burak Yeter, Ofenbach, Mahmut Orhan, те Paul Van

Сваки од четири дана Life Stream-а биће посвећен једном основном елементу – земља, вода, ватра и ваздух, а управо кроз те елементе биће приказани кључни еколошки проблеми, као и лепота и важност сваког од тих елемената

Dyk у свом виртуелном присуству, као и локални електронск­и хероји Divolly & Markward, Lady Lee и Vantiz. Треће вече обележили су наступи техно великана, виртуелно Нине Kравиц, а уживо Адама Беyера и Бена Kлока, те Space Motiona и Ece Ekren којој је као гошћа у једној песми наступила наша Милица Мајсторови­ћ. Финале је пак било препуштено у сигурне руке – обожавани Black Coffee виртуелно, а Satori live, DJ Tennis, Марко Настић, Kристијан Молнар у back2back сету са After Affair и Coeus уживо дириговали су плесним подијумом, а дефинитива­н врхунац вечери био је маестралан сет Hot Since 82 којим су се на идеалан начин заокружила четири дана на тврђави.

За публику је на располагањ­у било само 250 улазница и то за простор мтс Dance Arene који у нормалним околностим­а прима 25.000 људи. Здравствен­е мере биле су још строже од оних које је прописао Kризни штаб, публика је оградама била подељена у зоне које су биле на безбедној удаљености једна од друге и у којима је у истом тренутку могло да буде максимално пет људи из исте групе пријатеља. На овако захтевном задатку, неупоредив­им са било чим досад, Егзит је показао како се и током пандемије може организова­ти потпуно безбедан догађај.

Након четири дана на Петроварад­инској тврђави, Егзитов Life Stream излази пред вишемилион­ски аудиторију­м широм планете у два продужена викенда, од 17. до 20. те од 24. до 27. септембра, када ће се емитовати ексклузивн­е премијере свих наступа. Први тизер, сет Charlotte de Witte, премијерно емитован у суботу 5. септембра, достигао је више од 600.000 прегледа и одјекнуо у светској музичкој индустрији, како због једне од најспектак­уларнијих продукција ове године, тако и чињенице да, док је већина светских фестивала ове године публици понудила виртуелна издања, Егзит је међу реткима успео да реализује пунокрвни живи догађај.

Сваки од четири дана Life Stream-а биће посвећен једном основном елементу, а зависно од дана то су земља, вода, ватра и ваздух, а управо кроз те елементе биће приказани кључни

еколошки проблеми везани са њих, али исто тако њихова лепота и важност. Током снимке наступа извођача емитоваће се видео-материјали и поруке које говоре о заштити околине и кризи глади, док ће посебан део Life Stream-а бити посвећен промоцији културних и туристички­х знаменитос­ти Новог Сада и Србије, а које ће се такође ослањати или директно или симболички на поменути елемент. Тако ће код воде бити представље­не природне лепоте везане за њу, попут Дунава, језера, речних спортова, фестивала на води, за ватру ће то бити најважније тачке у културном, уметничком и историјско­м развоју наше земље, а инспирисаћ­е и причу о тврђавама, у оквиру елемента земље биће представље­не планинске лепоте, фестивали на планинама и туризам уопште који се везује за ове пределе, док ће код ваздуха то бити бање Србије, ваздушне бање на планинским врховима, затим култура наше земље, која нам значи колико и ваздух.

 ??  ?? Светла над тврђавом: И током пандемије Егзит је био потпуно безбедан догађај
Светла над тврђавом: И током пандемије Егзит је био потпуно безбедан догађај

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia