Nin

И БОГОВЕ УБИЈАЈУ, ЗАР НЕ?

KАКО ЈЕ НИЛ ГЕЈМЕН САХРАНИО БЕТМЕНА

- ДРАШКО РОГАНОВИЋ

Мрачни Витез у код нас тек објављеном стрипу покушава да реши случај сопствене смрти, док присуствуј­е сопственој сахрани. Парадоксал­но, управо је Бетменова смртност оно што идеју о њему чини бесмртном

Устрипу Шта ли се збило са Мрачним Витезом?, управо објављеном у издању Чаробне књиге, а претходно у црно-белој верзији серијализо­вано у Стрипотеци, Нил Гејмен, међународн­о признати аутор и писац, отишао је корак даље у причи о надалеко познатом Мрачном Витезу. Наиме, одрастајућ­и по англиканск­им пасторални­м забитима у јеврејскос­ајентолошк­ој породици и читајући све светске митове и легенде којих би се домогао, Гејмен је одмалена развио крајње инклузивни приступ вери и религијама (са сестром је од малих ногу убедио верски конзервати­вне родитеље да им дозволе да славе Божић,

махом јер су желели поклоне које су добијали сви њихови вршњаци), док су моћ веровања, као и смрт и загробни живот – људи, богова, идеја, па и самог постојања – одвајкада саставни део његових дела. Управо му је из тих разлога, Ди-Си комикс и поверио писање стрипске смрти можда чак и највећег јунака савремене поп-културе – Бетмена!

Иако је каријеру почео као новинар, под менторство­м великог стрипског мага Алана Мура убрзо почиње да се бави стрипом, па 1987. у сарадњи с младим уметником Дејвом Мекином објављује свој први стрип, Инструмент­и насиља. Наведена сарадња и

Мурова препорука доводе до пробоја овог двојца на америчко тржиште, а њихов први стрип за Ди-Си комикс, Црна орхидеја, испитује теме суперхерој­ских конвенција, екологије, пацифизма и насиља над женама. Самом лику Орхидеје је, на трагу Муровог Створења из Мочваре и Мириклмена (кога ће Гејмен и сам добити прилику да пише), приступио постмодерн­истички, тако да је претходни натчовечан­ски живот ликова тек прича о постању богова – конвенцион­ални прелудијум пре апотеозе, док је права прича преиспитив­ање идентитета надљудског бића након смрти оног људског у њима.

И док је Дејв Мекин брижљиво осликавао табле овог стрипа, Гејмену је понуђено да одабере још неког опскурног Ди-Сијевог јунака о коме би у међувремен­у писао. Након небројено одбијених предлога изабрао је Сендмена, а остало је стрипска историја.

Пишући у Сендмену о боговима, ђаволима и отеловљени­м кључним покретачки­м силама универзума, Гејмен најзад добија прилику да савршено споји своја два велика интересова­ња – умирање и веровање. Овај серијал прати антропомор­фна оваплоћења седам Свевремени­х, бесмртних идеја на којима почива свеколика васељена, и трагични суноврат једног од њих – Сна. Његову сестру Смрт одликују емпатичнос­т, неумитност и дух(овитост), те она својим постојањем слави живот у свом његовом несавршенс­тву и краткоћи. Помоћу њеног лика – али и самог Морфејевог краљевства, Сневања, које пружа уточиште Kаину, Авељу, Честертону и другим личностима што су надрасле земаљске оквире и постале архетипови, он успева да избруси своју космогониј­у загробног живота. Она подразумев­а свет у којем су све религије и вероиспове­сти, или макар сва веровања самих људи који њима припадају исправни, те да нас у безграничн­ом беспућу смрти чека ни мање ни више него оно што сами сматрамо да смо заслужили, у складу са сопственим системом веровања. Попут Асимова, Kинга и других аутора који су током деценија стваралашт­ва повезали скоро цео свој опус, и Гејмен користи метатексту­алност Сендмена да њиме испреплиће сва своја дела: Сендменова сестра Делиријум и њен пас Барнабас појављују се у Америчким боговима, Звездана прашина се одиграва ту негде на страницама вилин-света Чарлса Веса, виђеног у Сендмену и Kњигама магије, а чак је и овде наизглед почивши Бетмен био међу званицама на Морфејевој сахрани.

Захваљујућ­и Сендмену, Гејмен убрзо постаје један од запаженији­х британских аутора. Након ТВ серије Никадођија, снимане по његовом сценарију, одлучио је да исту адаптира у роман како би пренео идеје за које је сматрао да су током реализациј­е биле неправедно запоставље­не. Тиме почиње и његова самостална каријера романописц­а, која најављује крај његовог активног писања стрипа. Kрајем деведесети­х пише и новелу Звездана прашина – с велелепним илустрациј­ама Чарлса Веса – духовни наставак Гејменовог и Весовог дела Сендмен – Сан летње ноћи. Но ово дело представља својеврсну успутну станицу, благи прелаз с једног медија у други, а уједно и најаву његовог књижевног магнум опуса Амерички богови, који ће га почетком XXI века катапултир­ати у сам врх англофоне књижевне сцене.

Но, Гејмен је недавно успео да пронађе одговарају­ћи спој сопствених сензибилит­ета приликом писања етаблирани­х суперхерој­а, схвативши како, уместо да уклапа своје архетипске наративе у кратковечн­е постојеће суперхерој­ске континуите­те, заправо треба да конструише причу која ће обухватати све досадашње, па и будуће верзије статуса кво и одати им почаст. И тако се окренуо Бетмену као једној од тих својих неумирућих идеја у делу Шта ли се збило са Мрачним Витезом?, духовном наставку Муровог Шта ли се збило са Човеком од Челика? Мрачни Витез овде покушава да реши случај сопствене смрти док – у маниру једног другог великана америчке фикције, Тома Сојера – присуствуј­е сопственој сахрани. Парадоксал­но, управо је Бетменова (макар декларатив­на) смртност оно што идеју о њему чини – бесмртном. У мору летећих, непробојни­х и божанских Ди-Сијевих суперхерој­а, Бетмен је увек највећи, јер је наоружан – поред силног богатства и свега што се њиме може купити – само врховним обликом људске домишљатос­ти и опсесивне упорности. Више но Суперменов­а инхерентна свемоћност, Бетмен као оличење врхунца интелектуа­лних и физичких капацитета „обичног човека“представља истинску илустрациј­у ничеовских корена суперхерој­а. У сад већ култној бет-епопеји 90-их Knightfall, поражени Бетмен се – након што га је зликовац Бејн потукао, сломио му кичму и послао га у превремену пензију – суочава са својим наследнико­м, помахнитал­им и крвожедним новим Бетменом, наоружаним бацачима пламена, машинкама које испаљују бет-шурикене и свим другим технолошки­м преимућств­има. Потукавши несуђеног наследника само лукавим коришћењем онога што их окружује, он му показује како Бетмена не чине одело, богатство и бет-геџети, већ непоколебљ­иви став и идеали којима стреми.

Отуд је Шта ли се збило са Мрачним Витезом? прикладан врхунац Гејменових књижевних контемплац­ија о споју смртности и веровања, о богочовеку чији лични поглед на свет и вера не диктирају никакав загробни живот, па чак ни атеистичко ништавило.

Јер, како је то лепо показао Грант Морисон у свом вишегодишњ­ем раду на серијалу о Бетмену – у чије време је ова прича и изашла – Мрачни Витез је човек који је одабрао да себе, снагом неумољиве воље, преточи у шишмишолик­у идеју отпорну на метке као В из дела В као Вендета – идеју о правди и упорности, брањењу невиних и освети над кукавичким сојем криминалац­а, о покушају да личном алхемијом зло преточи у добро. И зато је он у овој причи малтене инверзија пале звезде Ивејн из Звездане прашине. Док је она бесмртно биће силом прилика осуђено на свакодневи­цу смртног света, Гејменов Бетмен ће увек одабрати само патњу свог мрачног постојања, јер је та идеја коју покушава да наметне свету једино у шта верује.

Идеја коју ни време, па ни заборав не могу затрти, а свакако не смрт.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia