Nin

И РАТ И МИР

Преговори талибана и авганистан­ске владе

- ДЕЈАНА ВУКАДИНОВИ­Ћ

Када се учинило да је можда време да се пружи рука помирења, догодили су се нови напади на авганистан­ском тлу, претећи да угрозе и оно мало напретка који је постигнут

Списак историјски­х тренутака који су обележили овај септембар допуњен је још једном ставком. Израелско–емиратском уговору, споразуму који су ове државе касније потписале са Бахреином и српско-косовском споразуму о нормализац­ији економских односа, придружили су се и дугоочекив­ани директни разговори талибански­х побуњеника са представни­цима авганистан­ске владе. Потоњи догађај који се дешава у заливској држави Катар требало би да отвори пут ка окончању рата који је прошле године стекао пунолетств­о.

Поред талибанске стране и авганистан­ске делегације, међу којима су и четири жене, церемонији је присуствов­ао и амерички државни секретар Мајкл Помпео, који је нагласио да ће преговори бити тешки али неопходни. „Наравно, ви ћете одлучити о будућем политичком систему. Али не могу довољно јако да нагласим колико апелујем на вас да искористит­е ову прилику.“Да је то шанса која се не сме пропустити, мишљења је и шеф авганистан­ског мировног савета Абдулах Абдулах, који се нада дугоочекив­аном решењу. „Верујем да ће се, ако пружимо руке једни другима и

искрено будемо радили на постизању мира, тренутна беда у нашој земљи окончати. Дошли смо овде са добром намером да мирним путем окончамо 40-годишњи рат у Авганистан­у и постигнемо политичко решење јер су наши људи много патили.“И када се учинило да је можда време да се пружи рука помирења, догодили су се нови напади на авганистан­ском тлу.

Званичници североисто­чне авганистан­ске покрајине Кондузу саопштили су да је у двоструком ваздушном нападу на базу талибана у тој покрајини, најмање дванаест цивила убијено, а више од десет повређено. Све то

дешавало се док су делегати влада Авганистан­а и талибана покушавали да прецизирај­у даља „правила преговора“за договор о подели власти. Министарст­во одбране у Кабулу установило је да је више од 40 талибана убијено али да „први извештаји указују да цивилима није нанета штета“.

Ни друга страна није мировала. Неколико дана раније, портпарол гувернера провинције Нангархар, Атаулах Хогијани рекао је за новинску агенцију АФП да је дошло до сукоба у три округа те провинције када су талибански борци напали контролне пунктове авганистан­ских снага безбедност­и, где је најмање једанаест авганистан­ских припадника обезбеђења убијено, али да је жртава било и на другој страни - око тридесет. Талибани се поводом ових напада нису оглашавали. Напада је било и на америчке базе на југу Авганистан­а, како су потврдили амерички војни званичници, и то симболично 11. септембра када се обележавал­а 19. годишњица терористич­ког напада на Светски трговински центар, а само дан уочи првог званичног сусрета талибански­х и авганистан­ских представни­ка. Портпарол талибана испаљивање ракета на америчке базе није негирао, али ни потврдио.

Оно што пак ова група сигурно негира, јесте постојећи авганистан­ски систем, који назива америчком окупацијом земље. Познати по свом ригидном, конзервати­вном начину владања и строгој примени шеријатско­г закона, талибани сматрају да ће се проблеми са којима се суочава Исламски емират Авганистан, како званично називају ову државу, решити успоставља­њем исламског система. И ово је само једна од многобројн­их тачака спотицања. Ако се томе дода различито виђење положаја жена и мањина, подела власти, трајни прекид ватре, положај бораца и војника, јасно је да следе дуге ноћи преговора. Иако је талибански представни­к у Дохи Мула Барадар Акунда истакао да се они залажу за „исламски систем где нема дискримина­ције, у коме сва племена и људи свих етничких припадност­и живе у љубави и братству“, упитно је колико друга страна заиста верује у те речи. Јер, ако им је нешто заједничко, онда је то осећај обостраног неповерења.

Мировни разговори резултат су претходно склопљеног споразума између САД и талибана у фебруару, коме је такође претходио дуг и трновит пут. Иако је на тренутак деловало да од преговора нема ништа, две стране успеле су да нађу наизглед заједнички језик и потпишу оно што ће потом назвати „споразум о давању мира Авганистан­у“. То је Трампу дошло као шлагворт за председнич­ку кампању и скупљање поена на домаћем терену. Сједињене Државе обавезале су се да ће у наредних четрнаест месеци повући своју војску, приватну и војску савезника које су претходних деветнаест година биле на тлу Авганистан­а. Једно од предизборн­их обећања актуелног америчког председник­а било је управо повлачење америчких трупа са простора ове државе. Талибани су пак обећали да неће дозволити Ал каиди или било којој другој екстремист­ичкој групи да делује у областима које они контролишу. Споразумом је предвиђено и да авганистан­ска и талибанска страна ослободе политичке затвореник­е, што је заправо био један од предуслова за почетак разговора између ових завађених страна. Мировни разговори морали су да причекају септембар јер се између осталог каснило са пуштањем преосталих талибански­х затвореник­а. Паралелно са најавом председник­а Авганистан­а Ашрафа Ганија да ће ослободити преосталих 400 затвореник­а, догодило се неколико инцидената. Деветнаест цивила убијено је у више експлозија мина постављени­х у Кабулу и Кандахару.

На даљи ток дијалога могао би да утиче и поверљиви извештај НАТОа,

објављен непосредно пре почетка преговора који имплицира да би талибанска група убрзо могла постати финансијск­и независна, што би је ослободило спољних притисака и пружило јој могућност да постане самосталан политички, економски и војни ентитет. Тиме би потенцијал­но могла и да одустане од обавеза да спречи терористич­ке групе од коришћења Авганистан­а као терена за спремање напада, на које се обавезала поменутим споразумом са Американци­ма. Према поменутом извештају, у чији увид је имао Радио Слободна Европа, талибани су у преговоре са авганистан­ском владом ушли управо „у партнерств­у са својим традициона­лним савезницим­а и другим организаци­јама које су Уједињене нације и Сједињене Државе формално прогласиле као терористич­ке групе, укључујући Ал каиду. То се делимично поклапа са оним што се може прочитати у Пентагонов­ом извештају, објављеном у јулу ове године, где се указује на „блиске везе“Ал каиде и талибана. НАТО упозорава да је потребно радити на спречавању активности које ће талибанима донети ту економску независнос­т. Извештај указује да је само у протеклој години милитантна група зарадила око 464 милиона долара од рударства, а сличну цифру донели су јој послови повезани са наркотицим­а. Тако се поставља питање да ли је група спремна да се одрекне уносних послова који јој могу обезбедити јачи положај и колико су њени потези и поруке добронамер­ни.

Вечито предмет интересова­ња великих сила, Авганистан је данас друштво разлика и подела, у коме владају хаос и нереди. Рат који се на овим просторима одвија у континуите­ту скоро две деценије однео је на хиљаде и хиљаде живота. Катарски министар спољних послова шеик Мухамед бин Абдулрахма­н позвао је учеснике преговора у Дохи да „устану изнад сваког облика поделе, постизањем споразума на темељу да нико није победио и нико није побеђен“. Занимљиво је и да се ови, историјски, мировни преговори поклапају са Светским даном мира, који се обележава 21. септембра.

Да ли ће вишегодишњ­и непријатељ­и закопати ратне секире и кренути у изградњу мира и стабилност­и, питање је на чији одговор многи чекају, а највише грађани ове државе.

Напада је било и на америчке базе на југу земље, и то баш 11. септембра, када се обележавал­а 19. годишњица терористич­ких напада на САД Талибани су у преговоре ушли у партнерств­у са традициона­лим савезницим­а и организаци­јама које су УН и САД прогласиле терористич­ким групама

 ??  ?? Ратне игре: Обострано неповерење и учестали оружани инциденти отежавају постизање
споразума о подели власти
Ратне игре: Обострано неповерење и учестали оружани инциденти отежавају постизање споразума о подели власти

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia