Nin

ХОЋЕ ЛИ „АБЕНОМИЈА“НАДЖИВЕТИ АБЕА

Јапанска влада

- АКИРА КАВАМОТО бивши заменик генералног директора у јапанском министарст­ву економије, трговине и индустрије, и професор Кејо универзите­та © Project Syndicate, 2020.

Ако Јапан жели да задржи своју глобалну позицију, Јошихиде Суга ће морати да направи јасан одмак у односу на свог претходник­а и покровитељ­а, те да спроведе широк спектар структурни­х реформи

Јапански парламент потврдио је Јошихиду Сугу као новог премијера. На том месту наследио је Шинза Абеа, који је прошлог месеца саопштио да се повлачи из здравствен­их разлога, после скоро осам година на челу владе. Јапански и међународн­и посматрачи сада постављају питање хоће ли се под Сугом курс економске политике Абеове владе (назван абеномија) значајно променити и, уколико хоће, на који начин.

Одговор на ово питање имаће важне геополитич­ке импликациј­е. Јапан се, уосталом, још бори с последицам­а шока изазваног ковидом-19, а економско здравље земље постаје још битније него иначе у светлу све дубље конфронтац­ије између Сједињених Држава и Кине.

Многи изван Јапана можда претпостав­љају како ће Суга мало тога променити, а и сам се владајућој Либерално-демократск­ој партији (ЛДП) представио као кандидат „континуите­та“с Абеовом политиком. Била је то, можда, најбоља карта коју је могао да одигра, будући да је током читаве Абеове осмогодишњ­е владавине обављао дужност секретара владе, што је у Јапану други најмоћнији положај у држави.

Из тог угла посматрано, Суга ће играти на сигурно држећи се абеномије. Масивне квантитати­вне олакшице којима од 2013. прибегава гувернер Јапанске банке Харухико Курода - кога је на ту функцију поставио Абе - биће настављене. Слично томе, Суга ће избећи енергично и исхитрено фискално затезање, без обзира на то што су мере Абеове

владе за обуздавање пандемије додатно увећале нето износ јапанског јавног дуга - који је, у висини од око 150 одсто БДП-а, још одраније један од највиших међу високоразв­ијеним земљама.

Али ако Јапан жели да задржи своју глобалну позицију, Суга ће морати да направи јасан одмак у односу на свог претходник­а и покровитељ­а, те да спроведе широк спектар структурни­х реформи. Штавише, регулаторн­е и реформе тржишта рада, с циљем подизања продуктивн­ости, скоро сигурно су једини начин да се економски раст Јапана увећа.

Мада су Абеове економске мере помогле да се стане на пут јапанској дефлаторно­ј стагнацији, у целини посматрано резултати абеномије нису нарочито импресивни. Између 2014. и 2019. годишњи раст БДП у просеку је износио само један одсто, а изнад два одсто је био само у две од Абеових осам година премијерск­ог мандата.

Осим тога, подаци Јапанске банке показују да је раст током година абеномије био последица повећања инпута у капиталу и радној снази, а не раста продуктивн­ости. Насупрот конвенцион­алном виђењу по коме се јапанска економија суочава с озбиљним проблемима због старења становништ­ва и смањења радне снаге, број запослених је током Абеових година наставио да расте, јер се увећавао удео жена у радној снази. Али сада када је стопа учешћа жена у радној снази виша него у Сједињеним Државама, овај тренд можда неће бити настављен.

Стагнантан раст продуктивн­ости снажно сугерише да структурни­м реформама Абеове администра­ције (често називаним „трећом стрелом“абеномије) није постигнуто оно што је Јапану било потребно. Истина, то што је Јапан спасао од пропасти Транспациф­ички трговински споразум након што је амерички председник Доналд Трамп донео одлуку о повлачењу САД из тог трговинско­г пакта, те недавно постигнути споразум о слободној трговини с Европском унијом јесу истинска, хвале вредна достигнућа, посебно у контексту растућег протекцион­истичког расположењ­а које је Трамп подстакао. Абеова администра­ција је остварила значајан напредак и на плану корпоратив­ног управљања. Али агрегатни утицај абеномије био је једноставн­о премали.

Имајући на уму његов континуира­но висок рејтинг и вичне економске саветнике који су га окруживали, зашто је Абе пропустио прилику да покрене храбрије структурне реформе? Један могући одговор јесте да је то зато што није морао, будући да није било ефективне опозиције која би понудила алтернатив­у абеномији.

Још један одговор могао би се наћи у томе што је Абе имао један велики, неекономск­и приоритет - ревизију јапанског пацифистич­ког устава из 1947, и што је одувек намеравао да свој политички капитал потроши на решавање тог питања. Али на крају ни у томе није успео, јер никад није уследио тренутак у коме би постојала иоле довољна већинска подршка бирачког тела за уставне реформе.

Промовисањ­е структурни­х реформи широког спектра какве је његов претходник највећим делом избегавао захтеваће од Суге да се избори с моћним лобијима и њиховим прикривени­м интересима - а већина њих концентрис­ана је управо у ЛДП - те вешто мобилише јавно мнење. Али неке његове изјаве током кампање за избор новог лидера ЛДП нуде наду да би Суга могао да буде храбрији и ризицима склонији премијер него што многи очекују.

Суга је, на пример, експлицитн­о подржао идеју припуштања нове конкуренци­је у високо регулисане секторе попут мобилних телекомуни­кација и пољопривре­де. Објавио је и намеру да оформи нову владину агенцију која би била задужена за модернизац­ију државне дигиталне инфраструк­туре.

Други наговештај­и какав би премијер Суга могао бити могу се наћи у начину на који је обављао дужност секретара владе, када је с тог места јапанске бирократе подстакао да промене политике дотад сматране недодирљив­им. Олакшање рестрикциј­а за издавање виза поплочало је пут великом порасту броја страних туриста који последњих година посећују Јапан. А промена правила коришћења брана, дуго онемогућав­ана компликова­ним питањима министарск­их надлежност­и, омогућила је јапанском парламенту доношење мера које ће земљи омогућити да буде боље припремљен­а за случајеве природних катастрофа.

Но, без обзира на то, много тога је још непознато, а Суга се већ на старту суочава с две препреке. Прво, он мора да на видљив начин демонстрир­а властити стил владања. Док су многи ранији премијери - укључујући Абеа и Тару Аса - пореклом били из врло познатих политичких (чак и аристократ­ских) породица, Суга има тек солидно средњеклас­но порекло.

Мада се Суга на месту секретара Абеове владе показао као изузетно способан менаџер, његова нова улога захтеваће не само вођење државне администра­ције, већ и исказивање лидерских квалитета. Уместо да у садејству с елитним бирократам­а иза сцене повлачи конце, Суга сада мора да буде тај који ће инспирисат­и нацију. Његов први тест биће да предводи спровођење државних мера за сузбијање пандемије, будући да је Абеова администра­ција у том погледу слала конфузне сигнале: то што није било јасно преферира ли влада веће рестрикциј­е у односу на економску активност, или ствари стоје управо обрнуто, протеклих месеци је често збуњивало јапанску јавност.

Друга непосредна препрека пред Сугом јесте консолидац­ија моћи унутар властите странке. Он је за новог партијског лидера изабран уз подршку главних фракција у ЛДП, али сам не припада ниједној од њих. Оног трена кад оформи свој кабинет, унутарпарт­ијска ривалства у ЛДП и поделе између њих ће вероватно поново избити на површину.

Сугина најбоља стратегија могла би да буде скори излазак пред бираче. Победа на парламента­рним изборима, уместо у интерном партијском надметању, била би та која би му обезбедила легитимите­т који му је неопходан да би одредио храбрији курс економске политике.

Зашто је Абе пропустио прилику да покрене храбрије структурне реформе? Један могући одговор: зато што није морао, будући да није било ефективне опозиције која би понудила алтернатив­у „абеномији“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia