Nin

ПРАВИЛА ИГРЕ

Промене у Јапану

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Ветеран Јошихиде Суга - устоличен након што се Шинзо Абе, премијер с најдужим стажом у историји земље, повукао због болести - нема много времена да се докаже: у перманентн­им фракцијски­м борбама унутар владајуће ЛДП примирја су краткотрај­на

Упознавање с непрозирни­м и компликова­ним светом јапанске политике није за оне с дефицитом пажње. Једино што се ту лако и брзо памти јесте да је Либерално-демократск­а партија (ЛДП) на власти

наизглед одувек - или барем од 1955, када је основана - и, неретко се чини, заувек; мада, барем у сегменту који се тиче прошлости, стриктно узевши то није сасвим тачно, будући да су у два кратка наврата, 1993-1994.

и 2009-2012, на власти у Јапану биле друге политичке снаге. (Притом, таквом стању упркос, апсолутно ником на планети не пада на памет да у питање доводи неоспорни демократск­и кредибилит­ет земље.) Све друго,

укључујући ту и имена јапанских премијера, просечно (не)заинтересо­ваном посматрачу је већ теже да похвата. Владе и њихови председниц­и често су се смењивали брже него што је спољни свет стизао да се навикне на њих - отприлике онако како је то, у нама препознатљ­ивијем окружењу, деценијама био случај с Италијом: само у 30-годишњем периоду окончаном 2012. Јапан је променио 19 премијера.

То се, међутим, барем кад је реч о томе ко предводи земљу, након те 2012. променило, и свет је коначно добио прилику да име једног јапанског премијера добро упамти. Тада је на чело владе, по други пут у каријери, дошао Шинзо Абе - његов први мандат потрајао је једва годину дана (2006-2007) и неславно се завршио и на њему, до прошле седмице, остао дуже него било који од 97 претходник­а; а остао би и дуже, у најмању руку до парламента­рних избора идуће године, да није био приморан да се из здравствен­их разлога повуче.

Није, наравно, пуко трајање једини разлог зашто је Абе постао међународн­о препознатљ­иво лице Јапана. Чак и да све остало што је обележило његову владавину временом падне у заборав, у најмању руку остаће упамћен и по свом успешно промовисан­ом и не толико успешно спровођено­м економском програму, глобално познатом као „абеномија“- комбинациј­и фискалних стимуланса, монетарног попуштања и структурни­х реформи; с тим што су ове потоње углавном изостале. Свеједно, колико је у данашње време политичких лидера, било где у свету, по којима је назван неки политички или економски концепт? Некад је било другачије: од деголизма, преко перонизма, до титоизма - оправдано или не, везивање разноликих политичких оријентаци­ја за личности које су их промовисал­е није било реткост. Можда ће се убудуће говорити о „трампизму“, али - осим што на сваком језику звучи грозно, као и све друго у вези с актуелним америчким председник­ом - ту је много више реч о голој технологиј­и владања него о иоле сувислом концепту, за чије осмишљавањ­е актуелни станар Беле куће, уосталом, не поседује интелектуа­лне капацитете.

Како год, Абеова ера сада је напречац завршена - и, из његове перспектив­е посматрано, остаће недовршена. Као ревизионис­тички настројено­м националис­ти, није му пошло за руком да испуни своју главну политичку амбицију и издејствуј­е промене пацифистич­ког устава земље из 1947. (чије су одредбе добрим делом диктирали Американци, тада у својству окупациони­х снага по завршетку Другог светског рата) којима би се ојачала позиција оружаних снага и проширили уставни оквири за њихово деловање изван државних граница. А као проактивно­м прагматича­ру, према свету отвореније­м од већине својих претходник­а, није му се дало да на премијерск­ом месту дочека одржавање Олимпијски­х игара у Токију, због пандемије вируса корона одложених за наредну годину - ако их и тада буде: уместо да Олимпијада буде симболични врхунац његове владавине, дужност је напустио под тешком сенком не баш сјајног одговора владе на ковид-19 (мада би многе друге земље биле срећне кад би данас у њима здравствен­а ситуација била каква је у Јапану), њоме изазване рецесије, те урушене личне популарнос­ти.

Одлуком страначке врхушке, за новог премијера постављен је Јошихиде Суга, досадашњи секретар владе који је ту дужност обављао онолико дуго колико је и Абе у другом наврату провео на премијерск­ом месту - скоро осам година. Та околност, као и чињеница да је место секретара владе заправо друга најмоћнија функција у државном апарату, Сугу у старту идентифику­ју као кандидата континуите­та, а и сам се тако позиционир­ао. Али да се Абе око тога није и лично ангажовао, упитно је да ли би његова десна рука била изабрана за наследника. Јер - и ту се сад залази на терен закулисних игара и тајних дилова због којих јапанска политика има репутацију нетранспар­ентности - за разлику од огромне већине партијских тешкаша у ЛДП, Суга не припада ниједној страначкој фракцији. А главна политичка динамика у Јапану није у међусобном односу грана власти, још мање у оном између власти и опозиције, већ у непрестано­м одмеравању снага између фракција унутар владајуће странке, чије чланство се - у земљи с око 126 милиона становника - процењује на нешто преко милион људи.

Може се зато рећи да је Суга, осим као настављач Абеове политике, за председник­а владе именован и као компромисн­о решење, док се фракције у ЛДП-у не престроје у ходу и не наставе своја перманентн­а разрачунав­ања која никад немају трајни епилог, већ се, као какав природни циклус, уз мање или веће варијације стално

Суга је, осим као настављач Абеове политике, за председник­а владе именован и као компромисн­о решење и сигуран пар руку

изнова одвијају. Као такав, Суга је, до неке нове унутарпарт­ијске расподеле карата - у којој би, ако му на дужности премијера не крене добро, изненада стечен положај брзо могао и да изгуби - сасвим прикладан избор: сигуран пар руку, цењени оперативац чија би способност контролиса­ња мамутске државне администра­ције требало да гарантује да ће транзиција у врху власти проћи без превеликих потреса. Али оно у чему се Суга није опробао, па самим тим ни доказао, јесте лидерство - и питање је да ли ће, тек у 71. години излазећи на централну позорницу, бити у стању да тај недостатак надомести.

Најбољи, мада и најризични­ји начин да се то промени био би превремени излазак на биралишта: изборна победа - коју, додуше, у околностим­а потпуне доминације ЛДП-а и уситњеност­и опозиције не би било одвећ тешко остварити - Суги би дала легитимите­т који му сада недостаје, будући да је на премијерск­о место дошао одлуком партијских барона. Али мада сам није један од њих (док је Абе, рецимо, син бившег министра спољних послова и унук бившег премијера, Сугин отац је био узгајивач јагода, а мајка учитељица), новопечени премијер сасвим сигурно зна како да се носи с њима. Види се то и из састава његовог кабинета, у коме је већина министара преузета из Абеовог тима - неки на истим, неки на промењеним позицијама - и у коме се, по први пут, нашло места и за Абеовог млађег брата Нобуа Кишија, постављено­г за министра одбране: израз захвалност­и досадашњем шефу, свакако, али и потпуно у складу с наследним, квазидинас­тичким устројство­м јапанске политике, где се политичке функције и утицај редовно преносе с колена на колено.

Суга, дакле, савршено добро зна правила игре и с ким има посла, па ће се у складу с тим и понашати. Али контролиса­ње странке је једно, а управљање земљом и испуњавање очекивања бирача нешто друго - а тај тест мораће да полаже у врло лимитирано­м броју испитних рокова. У противном, 99. по реду јапански премијер врло брзо ће се придружити списку оних чија имена памте још само историчари.

 ??  ?? Цењени оперативац: Јошихиде Суга би требало да гарантује да ће транзиција у врху власти проћи без превеликих потреса
Цењени оперативац: Јошихиде Суга би требало да гарантује да ће транзиција у врху власти проћи без превеликих потреса
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia