LIANYUAN RE­TREAT

Portfolio - - SPECIAL REPORT - De­signed by JYC Ar­chi­tect + DCD As­so­ci­ates (Tai­wan)

Lo­cated at the foot of Da­gan Moun­tain, and sur­rounded by farm­land in ru­ral Alian District just out­side Kaoh­si­ung in the south of Tai­wan, Lianyuan Re­treat is home to the Chen fam­ily.

The house is flanked by trees on one side, set back from the street with a garage and guest build­ing be­tween it and the road. It is de­signed in a rec­tan­gu­lar shape with an open court­yard in the cen­ter.

As a tra­di­tional three-sided court­yard house, it en­joys plenty of nat­u­ral light and the cool breeze from out­side. An out­door fire­place in the cen­tral court­yard acts as a fo­cal point for the in­te­rior space.

The house is built from a dou­ble-skin de­sign, us­ing con­crete for the main struc­ture, and CMU blocks as the outer layer. A lin­ear-shaped pond runs along­side the court­yard, me­di­at­ing the rough CMU block sur­face and the farm­land out­side.

Over­all, the de­sign ne­go­ti­ates a fine bal­ance be­tween the pri­vacy of in­te­rior space, and the open­ness of the house’s ru­ral ex­te­rior. This bal­ance is reg­u­lated by the mod­ules of CMU blocks that form a mix­ture of solid, lat­ticed, and punc­tured walls at var­i­ous lo­ca­tions around the house.

Newspapers in English

Newspapers from Singapore

© PressReader. All rights reserved.