Seren­ity Now W

THIS AWARD-WIN­NING HOUSE BY RE­NAIS­SANCE PLAN­NERS & DE­SIGN­ERS IS A MOD­ERN SANC­TU­ARY THAT’S ALSO AT­TEN­TIVE TO ITS TROP­I­CAL CON­TEXT

Singapore Tatler Homes - - HOMES FOCUS -

ith walls that were “crack­ing and fall­ing apart”, this house was in dire need of a ren­o­va­tion. The home­own­ers whom have been liv­ing in this res­i­dence since 2000, wanted a change as well to suit their chang­ing needs and life­styles. They only had one main re­quest for Kelvin Bing, the founder of Re­nais­sance Plan­ners & De­sign­ers— for an en­ergy-ef­fi­cient de­sign that could com­bat the heat of the trop­ics. With co­pi­ous cre­ative free­dom, the de­signer took a sin­gle idea, and turned the old ter­race house into a breath of fresh air.

COOL COM­PO­SURE

Pas­sive cool­ing de­sign fea­tures com­pose a large part of this two­s­torey es­tate. The de­signer em­ployed an open-plan lay­out for the com­mon ar­eas to im­prove the air flow at the ground floor. Adding to the im­proved nat­u­ral light and ven­ti­la­tion are the kitchen’s high ceil­ing, and the use of full-length glass doors in the liv­ing and din­ing space that lead to the out­door gar­den. A lit­tle haven of calm is cre­ated at the foot of the stair­well with a wa­ter foun­tain, which keeps the area cool, and serves as a serene fix­ture as well. Above the stairs, a sky­light

il­lu­mi­nates the spot, and fea­tures “a small open­ing at the top to draw out any hot air”, says Bing. On top of that, “the stair­case core acts as an air well for pas­sive ven­ti­la­tion”, mak­ing it a high­light of the home. It brings you to the bed­rooms on the sec­ond floor, which is built with a slight can­tilever to pro­tect the in­te­ri­ors from harsh sun-rays. The same is achieved with tim­ber screens that en­close the cou­ple’s sleep­ing quar­ters.

EL­E­GANT EL­E­MENTS

To de­liver a mod­ern clas­sic aes­thetic that the own­ers wanted, Bing ap­plied lux­ury fin­ishes such as the white mar­ble floors in the liv­ing and din­ing area. Made of slabs cut from the quarry and flown in from Italy, it com­ple­ments the warm tim­ber fea­tures to cre­ate a laid-back el­e­gance. In the bath­rooms, the walls are clad in sooth­ing traver­tine, which is paired with a strik­ing fea­ture wall in the mas­ter bath made out of a tonne of gran­ite. Its raw, un­even sur­face of­fers vis­ual and tac­tile ap­peal, and adds char­ac­ter to the clean lines of the home. A warmer pal­ette en­velopes the more in­ti­mate spa­ces, with Burmese teak floors run­ning through the rooms. Other fea­tures in­clude the mas­ter bed­room’s tim­ber ac­cent wall, which hides a se­cret study, and a full tim­ber ceil­ing in the top floor fam­ily lounge. It puts the fin­ish­ing touch to an award-win­ning abode that earned not one, but two ac­co­lades in 2016—a Sin­ga­pore Good De­sign Award from the De­sign Cham­ber of Busi­ness Sin­ga­pore, and a sil­ver A’de­sign Award from OMC In­dus­trial De­sign Stu­dios.

Newspapers in English

Newspapers from Singapore

© PressReader. All rights reserved.