Trop­i­cal Cool

WITH ITS OPEN SPA­CES AND DRA­MATIC CEN­TRAL STAIR­CASE, THIS SEMI-DE­TACHED HOUSE BY RE­NAIS­SANCE PLAN­NERS & DE­SIGN­ERS IS A STRIK­INGLY LIVE­ABLE HOME BUILT FOR THE TROP­ICS

Singapore Tatler Homes - - HOMES FOCUS -

This semi-de­tached house doesn’t re­veal much at first glance. Through its per­fo­rated screens and the green­ery in front, you catch glimpses of the in­te­ri­ors, hint­ing at the spa­ces within. Named the Screen House, the project by Re­nais­sance Plan­ners & De­sign­ers bagged the Plat­inum A’de­sign Award Win­ner in the Ar­chi­tec­ture, Build­ing and Struc­ture De­sign Cat­e­gory, 20132014. Com­pleted within 16 months, de­signer Kelvin Bing trans­formed what was once a dark house with poor cross-ven­ti­la­tion into a mod­ern home full of nat­u­ral light, with am­ple ven­ti­la­tion for the trop­i­cal cli­mate.

LIGHT­NESS OF BE­ING

One of the home’s most no­table fea­ture is the screen on its ex­ter­nal fa­cade, which shields the house from pry­ing eyes while pro­vid­ing shade from the sun. The de­sign­ers also pro­posed full-length slid­ing doors to fill the home with nat­u­ral light. They took ad­van­tage of the elon­gated site area by de­sign­ing a 15-me­tre-long lap pool that runs along the length of the house. On cooler days and in the evenings, the own­ers have the op­tion of open­ing the five-me­tre-high alu­minum slid­ing screen doors, which max­imise the views of the sur­round­ing land­scape. The in­tro­duc­tion of sky­lights and ad­di­tional ven­ti­la­tion vents help boost air cir­cu­la­tion within the house for max­i­mal cool­ness in the day.

MOD­ERN MARVEL

Step in­side, and the in­te­ri­ors re­flect the beauty of liv­ing in the trop­ics. The ground floor is a light-filled space, with plenty of room for so­cial­is­ing and for the fam­ily pet to roam about. And at the heart of the home is a can­tilevered stair­case—the solid teak wood steps ap­pear to float in mid-air, hov­er­ing dra­mat­i­cally over the serene koi pond and into a three-storey air well. Equipped with a well-stocked bar and am­ple seat­ing, the at­tic has been trans­formed into an en­ter­tain­ment area with panoramic views of the neigh­bour­hood. Built-in dis­play shelves add to the stream­lined look of the space, while show­cas­ing the cou­ple’s favourite sculp­tures and vases, cre­at­ing con­ver­sa­tion starters for their lively gath­er­ings. A con­sis­tent pal­ette of nat­u­ral stone and wood has been kept through­out the home, and is paired with a col­lec­tion of sleek fur­ni­ture pieces in a neu­tral tone. The stream­lined forms of the fur­ni­ture stay true to the mod­ern aes­thetic of the house, while pro­vid­ing am­ple seat­ing for a va­ri­ety of so­cial spa­ces. Pops of colour have been in­jected through art­works and light­ing pieces. Take for in­stance, that strik­ing pair of red chan­de­liers above the din­ing area. With its com­bi­na­tion of metic­u­lous space plan­ning and a de­sign that’s at­tuned to the trop­ics, the Screen House bal­ances pri­vacy and openness, and is a stel­lar ex­am­ple of a mod­ern home.

LEFT TO RIGHT A 15-me­tre lap pool runs along the length of the house; the can­tilevered stair­way ap­pears to float in mid-air; pops of colour from the art­work and pen­dant lights en­liven the liv­ing and din­ing ar­eas; the bed­room is a sleek space that en­joys plenty of nat­u­ral light

Newspapers in English

Newspapers from Singapore

© PressReader. All rights reserved.