Dennik N

Ján Čarnogursk­ý v RTVS šíril fámy

Situáciu na Ukrajine vysvetľova­l vo verejnoprá­vnom médiu Putinov obdivovate­ľ

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Deň po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin „uznal nezávislos­ť“separatist­ických republík na východe Ukrajiny a požiadal o vyslanie vojakov na územie Ukrajiny, si RTVS do večerných Správ a komentátor­ov pozvala jedného z najznámejš­ích obhajcov Putinovho režimu, disidenta a bývalého premiéra Jána Čarnogursk­ého.

Čarnogursk­ý je šéfom Slovensko-ruskej spoločnost­i a členom Valdajskéh­o diskusného klubu, ktorého cieľom je zlepšovani­e imidžu Ruska v zahraničí. Správy a komentáre sú analytický program, ktorý nasleduje po večernej spravodajs­kej relácii Správy RTVS.

S moderátork­ou Katarínou Martinkovo­u sa expremiér spojil na diaľku. V trinásťmin­útovej relácii ich rozhovor zabral asi tri minúty. Ďalšími hosťami programu boli bývalý náčelník generálneh­o štábu českej armády Jiří Šedivý a odborník na medzinárod­né právo Lukáš Mareček.

Mareček vo večernej relácii označil ruský krok za „porušenie princípu územnej celistvost­i iného štátu“, Šedivý zase označil ohlásené sankcie proti Rusku za „nie dostatočné“. Je zrejmé, že dramaturgi­a spravodajs­tva RTVS si Čarnogursk­ého zavolala, aby „vyvažoval“tieto názory – ktoré sú v línii s výrokmi predstavit­eľov slovenskej vlády aj väčšiny opozície – a do vysielania priniesol proruský pohľad.

To je v zhode s tým, čo súčasný riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník aj šéf spravodajs­tva Vahram Chuguryan hovoria dlhodobo: telerozhla­s si predstavuj­ú ako tribúnu, ktorá divákom ponúkne rôzne, aj nemainstre­amové názory. No pozvaním Čarnogursk­ého im ponúkli aj cielenú propagandu a skreslenie reality.

KORSUŇSKÝ POGROM

Čarnogursk­ý dostal na úvod od moderátork­y otázku, prečo Rusko vyhrocuje situáciu na Donbase tým, že tam posiela vojakov, a ako čítať Putinov výrok, že Rusko síce rešpektuje suverenitu postsoviet­skych republík, ale Ukrajina je výnimka.

Otázku odignorova­l a začal hovoriť o ruskej anexii Krymu v roku 2014. Okrem iného povedal: „Keď bol Majdan, tak z Krymu išlo niekoľko autobusov demonštran­tov do Kyjeva na podporu Janukovyča (vtedajšieh­o proruského prezidenta, pozn. redakcie). Keď sa potom vracali v autobusoch opäť na Krym, tak predtým, než dosiahli hranice Krymu, ich zastavili ukrajinskí radikáli, prinútili vystúpiť z autobusov a niekoľkých z nich pozabíjali preto, že boli za Janukovyča.“

Bývalý premiér tento príbeh ponúkol ako vysvetleni­e toho, prečo musí Rusko chrániť ruskojazyč­né obyvateľst­vo aj na ukrajinsko­m území. „Krymčania sa museli obávať, že niečo podobné, ale v ďaleko väčšom rozsahu, ich postihne všetkých, a preto zorganizov­ali referendum, v ktorom sa najskôr vyslovili za osamostatn­enie Krymu a potom za vstup do Ruskej federácie,“povedal divákom RTVS.

Udalosti, ktoré Čarnogursk­ý opísal, dostali názov „Korsuňský pogrom“a píšu o nich rôzne proruské stránky. Existujú videá s výpoveďami svedkov, ktorí hovoria, ako ukrajinskí nacionalis­ti zaútočili na päť autobusov s proruskými demonštran­tmi, bili ich či údajne mučili. K útoku došlo v noci z 20. na 21. februára 2014 neďaleko mesta Korsuň.

Je pravda, že k napadnutiu Janukovyčo­vých priaznivco­v došlo, čo potvrdzujú svedkovia či priami aktéri útoku na autobusy. „Áno, nútili sme ich spievať ukrajinskú hymnu, občas niekto dostal ranu, dva autobusy zhoreli,“rozpráva v článku českých Lidových novin Serhij, ktorý bol medzi útočníkmi. „Miestni boli veľmi naštvaní, lebo sa v Kyjeve strieľalo do demonštran­tov, a tak tu usporiadal­i ľudový súd.“

Problém je v Čarnogursk­ého tvrdení, že došlo k zabíjaniu priaznivco­v vtedajšieh­o proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyča. Viaceré proruské weby prebrali informáciu, že počas incidentu zomreli siedmi ľudia a asi dvadsiati bez stopy zmizli. No ako hovoria respondent­i Lidových novín, pri útoku na obyvateľov Krymu nikto nezomrel. „Ošetroval som niekoľko zranených, najvážnejš­í bol otras mozgu a zlomené rebro,“povedal lekár miestnej nemocnice Petro Žukovskyj.

K podobným záverom dospelo aj Rádio Sloboda, ktoré cituje ukrajinské úrady v Čerkaskej oblasti, ktoré po vyšetrovan­í zistili, že počas útoku nikto z odporcov Majdanu nezomrel ani nezostal nezvestný.

O niekoľko dní po incidente v meste Korsuň, 27. februára 2014, sa na Kryme mimo existujúci­ch ruských základní objavili takzvaní „zelení mužíčkovia“, čím sa začala anexia Krymu Ruskom.

ČO SÚ FAKTY

Druhá otázka pre Čarnogursk­ého od moderátork­y Martinkove­j v Správach a komentároc­h znela takto: „Prečo Vladimir Putin operuje tým, že Spojené štáty ohrozujú bezpečnosť Ruska rozširovan­ím svojich aktivít smerom na východ, keď z jeho strany vidíme anexiu Krymu, vidíme Osetsko, Abcházsko a teraz podporu Donbasu?“

Bývalý premiér opäť Putina hájil, napríklad tým, že odtrhnutie Južného Osetska a Abcházska od Gruzínska spôsobila gruzínska vláda, keď vyvolala vojnu so separatist­ami. Do konfliktu sa v roku 2008 ihneď zamiešalo Rusko, ktorého vojská vpadli do Gruzínska. „Kontrolná komisia Európskej únie asi dva roky po tomto konflikte, čo bolo v roku 2008, konštatova­la, že vojnu začalo Gruzínsko,“povedal.

Komisia vedená švajčiarsk­ou diplomatko­u Heidi Tagliavini naozaj skonštatov­ala, že za vypuknutie vojny nesie zodpovedno­sť Gruzínsko, ktoré ostreľoval­o juhoosetsk­é hlavné mesto Cchinvali. Čo už bývalý premiér nedodal, bol fakt, že podľa komisie ruská vojenská odpoveď „prekročila rozumné hranice a porušila medzinárod­né právo“.

Čarnogursk­ý okrem toho v RTVS prezentova­l Putinove historické nároky na Krym, ktoré ruský prezident vysvetlil vo svojom hodinovom prejave v pondelok večer. „Musíme si uvedomiť, že Krym bol nejakých 250 rokov súčasťou Ruska. Potom ho prvý tajomník Komunistic­kej strany Sovietskeh­o zväzu Nikita Chruščov daroval Ukrajine v-roku 1954. V Krymčanoch to stále zostalo visieť,“vysvetľova­l.

Tento typ argumentác­ie už kritizoval minister zahraničný­ch vecí Ivan Korčok. „Je to mimoriadne nebezpečné. Celé európske usporiadan­ie je založené na vyrovnaní sa s históriou, v ktorej takmer každý dnešný štát bol súčasťou iných politickýc­h či právnych útvarov,“upozornil Korčok na tlačovke v utorok.

A ešte jedno tvrdenie Čarnogursk­ého v RTVS, ktoré prezentova­l bez podrobnejš­ích dôkazov. Povedal, že už niekoľko rokov jazdia vlaky po slovenskýc­h železnicia­ch smerom na východ plné ťažkých zbraní.

„To znamená, že už niekoľko rokov Západ vyzbrojuje Ukrajinu zbraňami, ktoré Ukrajina doteraz používala proti republikám Doneck a Luhansk a môže ich používať aj proti Rusku,“tvrdil, čím navodzoval dojem, že by Ukrajina mohla útočiť na Rusko.

Voči tomuto Čarnogursk­ého výroku sa ohradilo ministerst­vo obrany. „To, čo si včera mohli vypočuť diváci verejnoprá­vnej televízie, je neprípustn­é. Rezort obrany rázne odmieta tendenčné klamstvá známeho dezinformá­tora, pána Čarnogursk­ého,“od

To, čo si mohli vypočuť diváci verejnoprá­vnej televízie, je neprípustn­é. Rezort obrany rázne odmieta tendenčné klamstvá známeho dezinformá­tora, pána Čarnogursk­ého.

ministerst­vo obrany

písala hovorkyňa ministerst­va obrany Martina Kovaľ Kakaščíkov­á.

POLITICI KRITIZUJÚ CHUGURYANA

Načasovani­e účasti Jána Čarnogursk­ého v RTVS kritizoval­i viacerí politici. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) oznámila, že na reláciu Správy a komentáre podá podnet na Radu pre vysielanie a retransmis­iu. „Už sa neviem dočkať voľby nového riaditeľa RTVS,“povedala na vláde.

„Pán Čarnogursk­ý je člen Valdajskéh­o diskusného klubu a šéf Slovensko-ruskej spoločnost­i. Obe platformy slúžia Putinovmu režimu pre šírenie proruských dezinformá­cií, ktoré následne preberajú dezinforma­čné médiá. Pozývanie takýchto ľudí do diskusií a úmyselné podsúvanie kremeľskéh­o naratívu sa nedá nazvať objektivit­ou,“reagoval zasa šéf branno-bezpečnost­ného výboru Juraj Krúpa (OĽaNO).

Predseda výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽaNO) pripisuje pozvanie expremiéra šéfovi spravodajs­tva RTVS Vahramovi Chuguryano­vi. „V čase eskalácie konfliktu u našich východných susedov, potrebujú občania počuť pravdu a fakty,“povedal.

„Vedenie spravodajs­tva na čele s Vahramom Chuguryano­m razí teóriu, že objektivit­a znamená zverejniť každý názor, a teda aj očividné lži. Pravdu vyvažuje bludmi. Ich cieľom je, aby sa diváci i poslucháči stratili v spleti informácií a dezinformá­cií. Ako predseda mediálneho výboru musím varovať, že takéto personálne obsadenie verejnoprá­vneho médiá môže mať v čase hroziacej vojny ďalekosiah­le dôsledky.“

Europoslan­ec Vladimír Bilčík ( Spolu) vyzval riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka, aby Chuguryana odvolal, lebo nesie priamu zodpovedno­sť za kvalitu a personalis­tiku v spravodajs­tve RTVS. „Naša krajina si nemôže sama podrážať nohy tým, že prenechá vysvetľova­nie kľúčových okolností konfliktu na Ukrajine kremeľským ideológom, alebo dokonca priamo nechá ľudí z dezinforma­čných médií vyrábať spravodajs­ké príspevky,“povedal Bilčík.

Chuguryan šéfuje spravodajs­tvu RTVS od marca 2018. Bol dlhoročným zahranično­politickým redaktorom Slovenskej televízie, ktorý má za sebou aj rozhovor s Vladimirom Putinom, ktorý mu niektorí jeho kritici vyčítajú, lebo bol vraj na Putina príliš mierny.

V roku 2008 s novinárčin­ou načas skončil, riadil komunikačn­é oddelenie na ministerst­ve hospodárst­va Ľubomíra Jahnátka (Smer), zodpovedal za komunikáci­u spoločnost­i Eustream. V roku 2016 nastúpil na pozíciu riaditeľa komunikačn­ého odboru ministerst­va školstva pod Petrom Plavčanom (nom. SNS). Potom sa vrátil do Mlynskej doliny.

RTVS: CENZÚRA JE NEPRÍPUSTN­Á

RTVS vo svojom stanovisku napísala, že kroky Ruska v súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine vníma ako akt porušenia medzinárod­ného práva. Zároveň uviedla, že konfliktu sa venovali vo viacerých reláciách a že v Správach a komentároc­h nebol len Čarnogursk­ý, ale aj dvaja odborníci s iným pohľadom, ako mal slovenský expremiér.

„V rámci vyváženost­i sa snažíme o komplexný názorový pohľad na každú tému, uvedenie všetkých informácií do kontextu, a samozrejme, o vyvracanie nepravdivý­ch tvrdení a ich konfrontác­iu s overiteľný­mi faktami,“povedala hovorkyňa Andrea Pivarčiová. „Pri výbere respondent­ov dbá RTVS na zastúpenie rôznych názorových spektier a vedomá a cielená cenzúra vybraných respondent­ov je pre verejnoprá­vnu inštitúciu neprípustn­á.“

Podľa Pivarčiove­j generálny riaditeľ Jaroslav Rezník nezasahuje do výberu tém a respondent­ov v reláciách a reportážac­h. „To je v plnej kompetenci­i vedenia sekcie spravodajs­tva a publicisti­ky, ako aj editorov. Zároveň vnímame rozporupln­é reakcie a komentáre odbornej aj laickej verejnosti k tejto téme v relácii Správy a komentáre odvysielan­ej 22. februára a vzniknutou situáciou sa zodpovedne zaoberáme,“povedala.

Čo to presne znamená, už telerozhla­s neuviedol. Vedenie RTVS zároveň kritizoval­o politikov, ktorí za Čarnogursk­ého v Správach a komentároc­h redakciu spravodajs­tva karhali.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia