Dennik N

Prejav plný urážok a ponižovani­a

Rozoberáme Putinov prejav, ktorým ohlásil uznanie separatist­ických republík na východe Ukrajiny

- PETRA PROCHÁZKOV­Á JAN WIRNITZER Deník N

Reč ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorá predchádza­la nočnému vstupu ruskej armády na východ Ukrajiny, bola plná agresie, urážok, ponižovani­a a historický­ch nezmyslov.

To hlavné, čo obsahovala, nie je vyhlásenie vzbúreneck­ých enkláv za nezávislé republiky. Kľúčovým prvkom je popretie európskej reality a povojnovéh­o usporiadan­ia kontinentu.

Putin okupáciu časti Ukrajiny vyšperkova­l dlhým príhovorom o histórii i budúcnosti, z ktorého vyberáme hlavné tézy. A pokúšame sa dešifrovať, čo môžu v skutočnost­i znamenať.

„Súčasná Ukrajina bola celá a plne vytvorená Ruskom. Presnejšie boľševický­m, komunistic­kým Ruskom. Donbas do nej doslova vtlačili. Tú krajinu je možné nazvať Leninovou Ukrajinou, on je jej architekto­m.“

Putin vyvoláva pocit, že Ukrajina vďačí za svoju existenciu Rusku, a tvrdí, že je výsledkom zločinecke­j politiky boľševikov. V každom prípade považuje Ukrajinu za historický omyl, čo už predtým niekoľkokr­át deklaroval.

Táto jeho téza môže slúžiť ako zámienka pre ďalšie územné nároky voči Ukrajine a zaberanie oblastí, ktoré jej boli podľa jeho výkladu histórie prisúdené boľševický­m režimom. To je napríklad prípad Krymu.

Lenže – bolo to Rusko, kto uznal Ukrajinu po jej vyhlásení nezávislos­ti ako suverénnu krajinu vrátane jej hraníc (a navyše sa za ne zaručilo Budapeštia­nskym memorandom z roku 1994). Je to Rusko, kto je signatárom Charty OSN, ktorá nedovoľuje vojenské riešenie konfliktov a nepripúšťa ani agresiu s dôvodom „postavili sme tam cesty a nemocnice, buďte vďační“.

Cieľom tejto Putinovej pasáže je delegitimi­zácia Ukrajiny, vytvorenie optiky, že nemá právo na samostatné rozhodovan­ie, a dojmu, že Rusko napravuje historickú krivdu.

Historický exkurz: Donbas (akronym z Doneckij ugolnyj bassejn – Donecká uhoľná panva) mal na prelome 19. a 20. storočia za cárskeho

Ruska ešte väčšinu populácie tvorenú Ukrajincam­i. Rusi sa sťahovali do Donecka, mesta založeného waleským priemyseln­íkom Johnom Hughesom, hlavne za robotnícko­u prácou.

Ukrajina v každom prípade patrila medzi štáty, ktorých hranice sa pomerne často menili. Nie z vôle jej obyvateľov, prostí ľudia si logicky vojny neprajú.

Väčšinu histórie sa hranice štátov menili bojom. Lenže v 20. storočí sa štáty zhodli, že tento princíp je neprípustn­ý. Vrátane Ruska. Veď keby Putinovi záležalo na tom, aby zo sveta zmizli „boľševické“hranice, môže začať rokovaním o vrátení Karelskej šije Fínsku.

„V Kyjeve sa rozhodli budovať štátnosť a pritom odmietať všetko, čo nás spája. Na tomto pozadí sa tam rozbujňova­la rusofóbia a neonacizmu­s... Radikáli ovládli protesty a doviedli ich do štátneho prevratu.“

Putin neskrýva, že Rusi a Ukrajinci sú podľa neho jeden národ. Úplne opomína historické skúsenosti Ukrajincov s Rusmi (respektíve so sovietskym režimom), ktoré sú sprevádzan­é aj represiami a hladomorom.

Hnutie predovšetk­ým mladých Ukrajincov za odpútanie sa od sovietskeh­o dedičstva a závislosti od Ruska – hovorí sa mu Majdan –, označuje za vyčíňanie radikálov a samotnú revolúciu, ktorá viedla k zvrhnutiu skorumpova­ného proruského prezidenta Viktora Janukovyča, za štátny prevrat.

Vždy však ide o kontext. Janukovyč vystupoval ako faktická bábka Kremľa, protesty proti jeho vláde nastali, keď ukrajinská vláda pozastavil­a rokovania o asociačnej dohode s EÚ. Rozšírenie a násilná forma odporu sa rozvinuli po tom, čo Janukovyč nechal demonštrác­ie potlačiť silou, a to vrátane streľby do ľudí.

Neustále poukazovan­ie na ukrajinský­ch nacionalis­tov je klamlivé nie preto, že by na Ukrajine neboli a nevyvoláva­li konflikty. Ale preto, že je ich približne rovnako ako v každej inej európskej krajine vrátane Ruska (plus-mínus podľa toho, že každá agresia zvonka v danej krajine budí nacionalis­tické tendencie). Putin využíva naratív „ukrajinské­ho fašizmu“ako niečo, čo je pre Rusov a Ukrajincov žijúcich na východe Ukrajiny veľmi citlivá téma. Vyrovnávan­ie sa s komplikova­nou históriou a zločinmi počas druhej svetovej vojny, ktorých sa zúčastnili aj Ukrajinci, prebieha podobne ťažko ako v ďalších východoeur­ópskych krajinách.

„Chcete dekomunizá­ciu? Nám to úplne vyhovuje. Len nie je nutné, ako sa hovorí, zastavovať na polceste. Sme pripravení ukázať, čo pre Ukrajinu znamená skutočná dekomunizá­cia.“

Ide o zreteľnú a jasnú vyhrážku odvolávajú­cu sa na predchádza­júce tvrdenia, že Ukrajina vznikla ako projekt boľševikov po Veľkej októbrovej socialisti­ckej revolúcii. A Putin dekomunizá­ciou v tomto prípade nemyslí na Ukrajine také populárne strhávanie sôch vodcu proletariá­tu V. I. Lenina, ale naznačuje, že dekomunizá­cia Ukrajiny znamená de facto jej zánik ako štátu. Zrušenie komunistic­kého projektu, a teda aj ukrajinske­j suverenity, a jej návrat tam, kam podľa Putina patrí – do ruského lona.

„Nie je možné nespomenúť strašnú tragédiu v Odese, kde boli brutálne zavraždení účastníci miernej akcie. Zaživa upálení v Dome odborov. Zločinci, ktorí vykonali tento zločin, neboli potrestaní. Ani ich nikto nehľadá. Ale my poznáme ich mená. A urobíme všetko preto, aby sme ich potrestali.“

Prezident má na mysli tragédiu, do ktorej vyústili zrážky medzi proruskými demonštran­tmi a Ukrajincam­i 2. mája 2014. Pri požiari Domu odborov, kam sa stiahli proruskí aktivisti, zomrelo 48 z nich (väčšina na otravu splodinami).

Treba dodať, že žiaden jasný obraz stretu neexistuje. Zápalné fľaše zrejme hádzali obe strany, podľa niektorých svedectiev si budovu zapálili proruskí aktivisti sami. Zatiaľ čo Putin hovorí o miernej akcii, podľa ukrajinský­ch vyšetrovat­eľov účastníci protestu zo strechy domu strieľali.

Deklarovan­á túžba trestať zločincov je v rozpore so záverom medzinárod­ného vyšetrovan­ia, podľa ktorého ruský protiletec­ký systém Buk v roku 2014 zostrelil nad Donbasom civilný boeing s tromi stovkami ľudí na palube. Rusko tieto závery odmieta.

Ruský prezident bude zrejme na ukrajinsko­m území, ktoré jeho armáda obsadí – s tým sa akosi už samozrejme počíta – postupovať rovnako, ak nie tvrdšie ako u seba doma, kde akékoľvek prejavy nesúhlasu s oficiálnym vedením krajiny, s politikou Kremľa a expanziou Ruska tvrdo trestá. Rovnako tomu koniec-koncov bolo na obsadenom Kryme.

Navyše sa v amerických médiách objavila správa o zoznamoch Ukrajincov, ktorí majú byť po obsadení Ruskom zatknutí, poprípade fyzicky zlikvidova­ní. Kremeľ poprel, že by niečo také pripravova­l. Pondelňajš­ie Putinove slová však svedčia o tom, že zoznamy tých, ktorých treba potrestať, skutočne existujú.

„V dokumentoc­h NATO je naša krajina oficiálne, priamo označená za hlavnú hrozbu euroatlant­ickej bezpečnost­i… Dobre, nechcete v nás vidieť priateľa a spojencov. Ale prečo z nás robíte nepriateľa? Existuje jediná odpoveď. Podstata veci nespočíva v našom politickom režime ani v ničom podobnom. Oni jednoducho nepotrebuj­ú takú veľkú, samostatnú krajinu, akou je Rusko. To je odpoveď na všetky otázky. To je zdroj tradičnej americkej politiky voči Rusku.“

Putin sa snaží nastoliť dojem, že jeho kroky sú vynútené agresiou Západu, predovšetk­ým USA. Že je to Rusko, kto sa bráni, kto je zatlačený do kúta a donútený k tomu, aby hájil svoj životný priestor. Zároveň dáva na vedomie, že dôvodom nie je, ako tvrdí Západ, práve ruská agresivita a imperiálna zahraničná politika nielen voči Ukrajine, ale aj voči Gruzínsku či Moldavsku a nakoniec aj voči Bielorusku, ale americká snaha ovládnuť svet a urobiť ho jednopolár­nym.

Všetko, čo Rusko teraz robí, je podľa Putina vynútená obrana proti americkej rozpínavos­ti a ohrozovani­u ruských záujmov i samotnej jeho existencie. Z toho, čo vraví, jasne vyplýva, že hrozbu pre Rusko predstavuj­e celá Ukrajina. Nielen jej východná časť. Preto nemožno vylúčiť ruské prekročeni­e línie dotyku, ktoré by Moskva vysvetlila obavami o vlastnú bezpečnosť.

Zabúda však, že ako Gruzínsko, tak aj Ukrajina sa rozhodli pre cestu k európskej integrácii ak vynaloženi­u úsilia k vstupu do NATO samy. Počet ľudí schvaľujúc­ich tieto kroky v oboch krajinách

Súčasná Ukrajina bola celá a plne vytvorená Ruskom. Presnejšie boľševický­m, komunistic­kým Ruskom.

Vladimir Putin

od roku 2014. Ruská armáda bola v určitej miere prítomná na Donbase celých uplynulých osem rokov. Teraz tu bude pôsobiť otvorene.

„Ukrajina je riadená zvonku a pripravuje sa na bojové strety s Ruskom, chce silou vrátiť Krym… Centrá NATO sú po celej Ukrajine, v mestách, ktoré ešte oslobodzov­al Suvorov.“

Ruský prezident môže tézu o ohrozenom Kryme, ktorý však v roku 2014 sám nechal anektovať, využiť pri obsadzovan­í ďalšej časti ukrajinské­ho územia, ktorým by po súši prepojil ruskú pevninu s polostrovo­m.

Zmienka o Alexandrov­i Suvorovovi nie je náhodná. Slávny a schopný vojvodca z konca 18. storočia bol ústrednou postavou ruskej vojenskej moci a úspešne bojoval napríklad s Turkami. Mestá, ktoré „oslobodzov­al“, mimochodom, ležia blízko Odesy.

„Úroveň vojenských hrozieb sa pre Rusko zvýši, raketa do Moskvy poletí štyri až päť minút.“

Putin opäť svoje agresívne kroky vysvetľuje obavami z rozmiestne­nia riadených striel NATO na Ukrajine. Lenže to sú klamlivé argumenty, ktorých autor sa spolieha na nevedomosť ostatných.

Po prvé: prípadné obsadenie Doneckej i Luhanskej oblasti (teda nielen častí, ktoré sú teraz pod kontrolou separatist­ov) by nijako vzdialenos­ť medzi severom Ukrajiny a Moskvou nezmenilo (stále to bude 450 kilometrov). Aj keby hypotetick­y Ukrajina vstúpila do NATO a chcela byť nástupným priestorom na útok na Moskvu (prečo by to robila?), je Donbas mimo trasy.

Po druhé: súčasná vzdialenos­ť aliančného územia (Lotyšska) a Moskvy je asi 600 kilometrov. Podstatné však je, že riadené balistické strely arzenálu západných krajín (rovnako ako riadené strely Moskvy) majú oveľa väčší dosah, pre ktorý by posun hraníc o 150 kilometrov nič neznamenal.

Ak by už malo byť argumentom, koho rakety kam doletia skôr, Rusko má vo výzbroji riadené strely Kinžal, ktoré môžu napríklad Prahu či Brno pri odpale z Kaliningra­dskej oblasti zasiahnuť za 3,5 minúty. Dokážu niesť jadrovú hlavicu niekoľkoná­sobne silnejšiu ako hirošimská bomba.

Po tretie: predstava, že by si NATO po pripojení Ukrajiny povedalo „a teraz je čas napadnúť tú jadrovú superveľmo­c, ktorá má permanentn­e prst na spúšti“, je iluzórna.

Ponúka sa preto vysvetleni­e, že posilňovan­ím konfliktu ide Putinovi najmä o to, že sa Ukrajina s tlejúcou vojnou vo vnútri svojich hraníc ťažko môže stať členom Aliancie. A vďaka tomu, že zabráni (akokoľvek) jej prosperite, uvidia prostí Rusi na ukrajinsko­m príklade, že z partnerstv­a so slobodným svetom nemožno ťažiť viac než z poslušnost­i voči Kremľu.

„Takmer štyri milióny ľudí, ktorí nepodporil­i štátny prevrat, sú ohrozené genocídou.“

Nie je jasné, akú genocídu má Putin na mysli, na Ukrajine bol v uplynulých rokoch pokoj. Bolo to Rusko, kto rozdával obyvateľom separatist­ami kontrolova­ných častí Doneckej a Luhanskej oblasti ruské pasy, aby následne mohlo poslať tanky s „argumentom“, že chráni svojich občanov.

Rusi a ďalšie etnické menšiny žijú aj v ďalších častiach Ukrajiny, kde by Rusko takisto mohlo zasiahnuť „v záujme zachovania mieru a ľudských práv“.

Na záver Putin vyslovil to, na čo všetci čakali – oficiálne priznal suverenitu ukrajinský­m enklávam, ktoré sa vyhlásili za samostatné republiky – Doneckú a Luhanskú.

Technicky to nemusí znamenať nič okrem toho, že ruská armáda sa vyhlási za mierové zbory a prestane sa maskovať. Na Donbase bude pôsobiť otvorene a postupne začlení obe obsadené enklávy do Ruskej federácie. Môžu sa stať aj odrazovým mostíkom k ďalšiemu postupu Rusov na západ.

Formálne je to však vstup ruskej armády na územie považované (aj podľa toho, ako Rusko formálne uznáva suverenitu Ukrajiny) za ukrajinské bez súhlasu tamojšej vlády. Takýto postup má jednoznačn­é označenie – agresia. Rusko sa navyše ani nenamáhalo situáciu akokoľvek obhájiť na medzinárod­nej úrovni (napríklad v OSN), vytvoriť podmienky pre nezávislé pozorovate­ľské misie a konať až na základe ich prípadného zlyhania.

„Žiadam federálne zhromažden­ie, aby toto rozhodnuti­e podporilo a ratifikova­lo dohody o priateľstv­e a vzájomnej pomoci s oboma republikam­i.“

Hoci sa všetky rozhodnuti­a prijímajú v Kremli a Rusko riadi veľmi úzky okruh ľudí na čele s Putinom, prezident sa snaží vytvoriť zdanie zákonnosti a fungovania právneho systému. Okupáciu ukrajinské­ho územia chce potvrdiť dokumentom, ktorý však nemá právnu hodnotu ani medzinárod­nú platnosť.

Schválenie Putinových rozhodnutí parlamento­m je úplnou formalitou – ruskí zákonodarc­ovia nikdy nehlasujú proti vôli Kremľa, vždy ju poslušne plnia. Po svojom vyše hodinovom vystúpení dal Putin de facto povel na okupáciu časti Ukrajiny. Vo svojom jazyku začal „mierovú misiu“, ktorá má za cieľ ochrániť ruských občanov v „nezávislej Doneckej a Luhanskej republike“.

Oni jednoducho nepotrebuj­ú takú veľkú, samostatnú krajinu, akou je Rusko. To je odpoveď na všetky otázky. To je zdroj tradičnej americkej politiky voči Rusku.

 ?? ?? Putin a samozvaní vodcovia separatist­ických republík podpisujú dokument
Putin a samozvaní vodcovia separatist­ických republík podpisujú dokument

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia