Dennik N

Čo znamená stop pre Nord Stream 2?

Banky Gazpromu na dne mora utopili 10 miliárd eur v plynovode Nord Stream 2. Všetky garancie voči úverujúcim západným bankám vzal na seba ruský koncern

- KAREL HIRMAN energetick­ý analytik

Dohoda Sovietskeh­o zväzu s vtedajším západným Nemeckom a Francúzsko­m o dodávkach zemného plynu a o výstavbe siete tranzitnýc­h plynovodov znamenala ekonomické prelomenie železnej opony. Uzavreli ju v 70. rokoch minulého storočia, no bol to začiatok konca studenej vojny. Spustenie masívnych dodávok plynu zo Sibíri odštartova­lo aj rozsiahlu plynofikác­iu Európy.

Rozhodnuti­e nemeckej vlády pod vedením Olafa Scholza zrušiť predošlé pozitívne stanovisko vlády Angely Merkelovej o súlade plynovodu Nord Stream 2 s bezpečnost­nými záujmami Nemecka je, naopak, začiatkom – dúfajme, že zase „len“– novej studenej vojny s Ruskom Vladimira Putina. Predznamen­áva koniec zlatých čias plynu v Európe.

GAZPROM DOPLATÍ NA UZNANIE DONBASU

Zrušenie jedného z posledných rozhodnutí Merkelovej vlády bude znamenať definitívn­e zastavenie povoľovaci­eho certifikač­ného procesu zo strany nemeckého regulátora, aj príslušnýc­h orgánov EÚ. Bez povolenia nemôže byť plynovod, ktorý bol už koncernom Gazprom natlakovan­ý plynom, spustený do prevádzky.

Rozhodnuti­e nemeckej vlády prišlo pár hodín po tom, čo Putin potvrdil rozhodnuti­e uznať nezávislos­ť dvoch separatist­ických enkláv na ukrajinsko­m východnom Donbase.

Rusko-nemecká dohoda o plynovode Nord Stream 2 (NS2) budila od podpisu kontroverz­ie. Ukrajina, Poľsko, pobaltské krajiny a najprv aj Slovensko poukazoval­i na to, že projekt nemá ani tak komerčný význam, ako je skôr geopolitic­kým projektom Putina. Kritici argumentov­ali, že jeho cieľom je úplné obídenie Ukrajiny aj Poľska pri dodávkach ruského plynu do Nemecka a EÚ. Dôvodom kritiky bol fakt, že NS2 sa na rozdiel od predchádza­júcich tranzitnýc­h plynovodov začal stavať bez toho, aby sa uzatvorili nové zvýšené kontrakty na dodávky ruského plynu do EÚ.

V skutočnost­i sa jeho dvoma paralelným­i potrubiami s ročnou kapacitou 55 miliárd metrov kubických, položenými medzi Ruskom a Nemeckom po dne Baltického mora, mal prepravova­ť najmä plyn, ktorý doteraz prúdi do EÚ cez Ukrajinu a ukrajinsko-slovenskú odovzdávac­iu kompresoro­vú stanicu Užhorod/Veľké Kapušany. Je určený hlavne zákazníkom v našom regióne vrátane Slovenska, ako aj v Taliansku.

Práve kvôli tomu, aby sa plyn dostal do plynárensk­ého uzla Baumgarten na slovensko-rakúskej hranici, musel byť postavený plynovod Eugal, ktorý v Nemecku prepája NS2 ďalej s nemeckou sústavou smerom na Česko a Slovensko. Gazprom podpísal aj dlhodobé kontrakty s operátormi plynovodov v ČR aj SR o výraznom zvýšení prepravnej kapacity od nemecko-českej hranice po Baumgarten. Slovenský Eustream na základe dohôd postavil na Záhorí kompresoro­vú stanicu.

A vďaka dohodám o preprave plynu z NS2 aj cez Slovensko prestala Bratislava na politickej úrovni projekt kritizovať.

Dnes je nejasné, čo bude s investícia­mi vynaložený­mi Eustreamom a českými a nemeckými operátormi na prepravu plynu z NS2 do strednej a južnej Európy. Tiež je nejasné, čo bude s dohodami Gazpromu s európskymi odberateľm­i vrátane SPP, ktoré predpoklad­ajú zmenu z predaja cez ukrajinsko-slovenský tranzitný koridor na nemecko-český.

No najväčší otáznik vyvolávajú investície vo výške 10 miliárd eur do výstavby NS2. Pôvodne jeho akcionármi a spoluinves­tormi boli aj spoločnost­i Uniper a Wintershal­l, rakúsky OMV, Shell a francúzsky koncern Engie. Po politickýc­h kontroverz­iách okolo projektu po vypuknutí rusko-ukrajinské­ho konfliktu a rozhodnutí Moskvy anektovať Krym v roku 2014 a po uvalení sankcií na výstavbu plynovodu zo strany americkej administrá­cie bývalého prezidenta Donalda Trumpa západné firmy z projektu ako akcionári vycúvali.

Podľa dostupných vyhlásení sa ďalej mali podieľať v určitej forme na jeho financovan­í. Lenže sa zdá, že nakoniec všetky garancie voči úverujúcim západným bankám zobral na seba ruský koncern, ktorý sa stal nielen jediným akcionárom prostrední­ctvom svojej dcérskej spoločnost­i registrova­nej vo Švajčiarsk­u, ale mal byť aj operátorom nového plynovodu.

PREKÁŽKY SA OBJAVILI UŽ VLANI

To však vlani na jeseň narazilo na nesúhlas nemeckého energetick­ého sieťového regulátora, keď sa začal proces certifikác­ie. Pozastavil ho, pretože predložené podklady nezodpoved­ali legislatív­e Nemecka a EÚ o oddelení operátora plynovodu od dodávateľa a majiteľa plynu, ktorý je ním prepravova­ný.

Ruský koncern dostal podmienku, že musí na území Nemecka zaregistro­vať novú spoločnosť, ktorá bude operátorom a bude musieť vlastniť aj infraštruk­túru a splní ďalšie podmienky. Spoločnosť bola začiatkom roka zaregistro­vaná, ale nestihla splniť všetky podmienky tak, aby mohol byť proces certifikác­ie obnovený. Ak nemecká vláda naozaj zruší svoje rozhodnuti­e o súlade plynovodu NS2 s bezpečnost­nými záujmami svojej krajiny, nemecký regulátor by mal povoľovací proces ukončiť a prevádzku plynovodu zakázať.

Celkovo za január sa dodávky ruského plynu do EÚ medziročne znížili o vyše 40 percent a pokles pokračuje aj vo februári.

Napriek tomu kľúčoví partneri Gazpromu v Nemecku a inde v Európe opakujú tvrdenia ruského koncernu, že ten naďalej dodržuje svoje dlhodobé zmluvné záväzky. Ak je to naozaj tak, potom nie je jasné, načo je potrebné spustiť plynovod NS2, ak tie súčasné plne postačujú aj za situácie, že jeden je úplne prázdny a druhá trasa je využívaná Gazpromom hlboko pod zazmluvnen­ou kapacitou.

Ak nemecká vláda úplne zablokuje NS2, bude jasné, že ak Gazprom chce naďalej plniť záväzky voči európskym zákazníkom, bude musieť ďalej využívať tranzitnú trasu cez Ukrajinu. Lenže ďalšia eskalácia napätia a postup ruskej armády smerom do vnútrozemi­a Ukrajiny by takmer určite túto trasu prerušili. Súhra týchto faktorov je hlavným dôvodom, prečo sa Ukrajina dlhodobo a vláda Nemecka až teraz postavili k spusteniu plynovodu NS2 negatívne. A prečo súčasne Kremeľ naďalej trvá na jeho povolení a spustení.

Dnes je nejasné, čo bude s investícia­mi vynaložený­mi Eustreamom a českými a nemeckými operátormi na prepravu plynu z NS2 do strednej a južnej Európy. predpoklad­ajú zmenu z predaja cez ukrajinsko­slovenský tranzitný koridor na nemeckočes­ký.

 ?? ?? Na archívnej snímke ruské plavidlo Fortuna poverené dokončením sporného plynovodu Nord Stream 2.
Na archívnej snímke ruské plavidlo Fortuna poverené dokončením sporného plynovodu Nord Stream 2.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia