Dennik N

Tak ako žil, tak aj spieval

Americký hudobník Mark Lanegan bol majstrom ponurosti a jedným zo symbolov hudby grunge

- PETER BÁLIK reportér

Vošiel na pódium, obomi rukami sa chytil mikrofónov­ej tyče, ako keby to bol posledný pevný bod vo vesmíre, zavrel oči a začal spievať. Potom sa ozval jeho temný hlas, pri ktorom ste mali pocit, že vyviera priam z hlbín jeho duše. Mark Lanegan, jeden z najlepších amerických spevákov za posledných tridsať rokov, zomrel vo veku 57 rokov v írskom Killarney, kde v poslednom čase žil.

S jeho predčasným odchodom sa nám vybavujú spomienky na všetkých mŕtvych vokalistov z éry grunge. Vyzerá to, že nad touto scénou visí nejaké prekliatie. Andrew Wood, Kurt Cobain, Layne Staley, Chris Cornell a teraz aj Mark Lanegan. Hudobní kritici ho označovali za šťastlivca, ktorému sa podarilo prežiť drsné 90. roky, no tentoraz svoj boj prehral. Príčina jeho smrti nie je zatiaľ známa. Rodina požiadala médiá, aby rešpektova­li jej súkromie.

TEMNÝ MARK

S hudbou začal v 80. rokoch ako člen skvelej hardrockov­ej skupiny The Screaming Trees. Už od začiatku bolo jasné, že podobne ako Kurt Cobain alebo Layne Staley, aj on bol veľmi nadaným vokalistom a výborným textárom, čerpajúcim zo svojho nezriadené­ho života. Už v tínedžersk­om veku to bol klasický americký „potížista“. Pochádzal z rozvrátene­j rodiny, pil, fetoval, predával drogy či kradol. Mal vážne problémy so zákonom a nakoniec aj skončil viackrát za mrežami.

So Screaming Trees nahral celkovo sedem albumov, ale nikdy sa tam neudomácni­l, aj keď v deviatej dekáde boli pomerne známou a úspešnou kapelou. Markov záujem bol skôr v pesničkárs­kej tvorbe. Už v roku 1990 nahral debutový sólový album The Winding Sheet, na ktorom hosťoval aj jeho blízky kamarát Kurt Cobain.

Obaja často debatovali o tom, že raz nahrajú spoločný album, čo sa nikdy nepodarilo, no bol to Mark, ktorý mu predstavil folk-bluesového velikána Leadbellyh­o. Jeho pesničku Where Did You Sleep Last Night Nirvana zahrala na koncerte k albumu Unplugged.

Na rozdiel od svojich hudobných kumpánov sa mu v druhej polovici 90. rokov podarilo očistiť od heroínu. Droga v jeho duši zanechala hlbokú dieru, no on sa ju snažil zaplniť svojou hudbou. Istý čas bol vokalistom skupiny Queens Of The Stone Age, ktorú považoval za najlepšiu kapelu, v akej kedy hral, no táto hardrockov­á partia bola len jednou z mnohých projektov, ktorých sa zúčastnil.

NA JEŽIŠOVOM PROGRAME

Po skvelom albume Bubblegum opäť prepadol drogám. Ocitol sa v kóme, takmer zomrel, no veľmi dlho hľadal cestu späť k tomu, aby začal písať vlastné piesne. Už vtedy Lanegan nahrával albumy so železnou pravidelno­sťou. Čo rok, to nová nahrávka, no takmer vždy si zachovával vysoký štandard.

Vďaka neustálemu hraniu sme ho často videli hrať vo Viedni, či už samého so sprievodný­m gitaristom alebo partiou najatých hudobníkov, so speváčkou Isobell Campbell, alebo ako člena kapely The Gutter Twins.

V rámci turné k skvelému albumu Blues Funeral sa dokonca zastavil aj v Bratislave

Niekto povedal, že medzi ponurosťou mesta Seattle a ponurosťou mojich piesní musí byť súvislosť. Nie som si istý, či je to tak.

Mark Lanegan

na koncerte v Zrkadlovom háji, kde sme s ním pre .týždeň mali možnosť robiť rozhovor. Vtedy sme sa ho pýtali, prečo stále skladá ponuré piesne.

„Pochádzam z východnej časti štátu Washington, kde sú púšte. Čiže vyrastal som v radostnom, slnečnom prostredí. Potom som žil desať rokov v Seattli, kde takmer denne prší. Práve tam som začal robiť sólové albumy a niekto vtedy povedal, že medzi ponurosťou toho mesta a ponurosťou mojich piesní musí byť súvislosť. Nie som si istý, či je to tak. Žijem už 15 rokov v Los Angeles a stále robím ponuré piesne,“povedal Lanegan.

Ponurosť jeho hlasu vždy svedčala, no spevák stále hľadal nové cestičky, ako napríklad so skupinou Soulsavers, s ktorou nahral dva fantastick­é albumy. „Som na Ježišovom programe,“hovoril medzi skladbami tento spevák, ktorý nám tým dával najavo, že jeho abstinenci­a je vlastne vnútorným bojom, ktorý sa nikdy neskončí.

V roku 2020 napísal o svojom pohnutom živote skvelú autobiogra­fickú knihu. Potom však prišla pandémia a aj on chytil vírus, ktorý s ním tak zamával, že skončil v kóme medzi životom a smrťou a na čas prišiel o sluch. Jeho zdravotné problémy sa však nekončili. S postcovido­vým syndrómom spadol a zlomil si rebrá, čo ho opäť pripútalo na nemocničné lôžko. O svojich zážitkoch napísal druhú knihu Devil in a Coma, a medzičasom stihol nahrať aj nový album, ktorý by sa mal objaviť na jeseň tohto roka.

Mark Lanegan nechal za sebou mnohé skvelé albumy. Ak sa chcete dostať do jeho hudby, začnite napríklad s nahrávkou Bubblegum, preložte ju s Blues Funeral alebo si pustite oba albumy od Soulsavers.

 ?? ??
 ?? FOTO – MARKLANEGA­N.COM ??
FOTO – MARKLANEGA­N.COM
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia