Dennik N

Povedal, komu fandí, zabili ho

Podarí sa niekedy futbal očistiť od nezmyselné­ho a brutálneho chuligánst­va? Najnovší prípad z Grécka naznačuje, že tak skoro nie

- ZORAN BOŠKOVIČ reportér

Alkis Kampanos, ešte len 19-ročný študent, si to s kamarátmi namierili do centra Solúnu na večeru, otcovi povedal, že sa vráti čoskoro.

Solún je druhé najväčšie grécke mesto, ktoré je však futbalovo polarizova­né medzi dva nezmierite­ľné tábory – fanúšikov Aris Solún a PAOK Solún, v ktorom v minulosti pôsobil aj Róbert Mak.

Pri Alkisovi a kamarátoch sa zastavili akísi chuligáni. A práve mladého študenta sa spýtali, fanúšikom ktorého z tímov je. A on, žiaľ, odpovedal.

UŽ MA, PROSÍM, NECHAJTE

Pekný mestský štadión Kleanthisa Vikelidisa, pomenovaný po legendárno­m hráčovi Arisu z 30. rokov, na ktorom hrajú svoje domáce zápasy hráči Arisu Solún, bol vzdialený len zopár metrov. Alkis odpovedal pravdivo: „Som fanúšikom Arisu.“

„Poznám a milujem tento klub, ako aj jeho fanúšikov,“hovoril v roku 2017 Róbert Mak, keď sa vracal do Grécka. Mnohí miestni fanúšikovi­a vás však buď milujú, alebo nenávidia.

Podobne ako napríklad v Liverpoole či v Istanbule. Nič medzi. Po tom, čo Alkis odpovedal, že je fanúšikom Arisu, pochopil, že muži, ktorí k nemu pristúpili, boli fanúšikmi hlavného rivala priamo z mesta – PAOK Solún.

Na neho aj jeho kamarátov sa vrhli nožom, palicami a ďalšími zbraňami. Samotného Alkisa bodali všade, hlava-nehlava, hlavne však do nôh. Podľa miestnych kričal „už ma prosím nechajte“. Nenechali a Alkis vykrvácal. Jeho kamaráti prežili, potreboval­i však lekárske ošetrenie.

Na mieste jeho smrti sú dnes stovky sviečok, šálov a dresov. „Hneď vedľa žlto-čiernych šálov Arisu Solún sú sústrastné správy z celého futbalovéh­o sveta, z Liverpoolu či Barcelony,“písal v reportáži pre The Athletic Gregg Evans.

Incident len podčiarkol naliehavos­ť neustále nanovo vznikajúce­j diskusie o správaní fanúšikov a futbalovom násilí mimo trávnika. A to platí pre krajiny ako práve Grécko, Chorvátsko, Turecko či Cyprus, ale aj Francúzsko, Španielsko, Anglicko alebo napríklad aj Slovensko.

KTO ALEBO ČO ZA TO MÔŽE?

„Bojovať proti mladíckemu a futbalovém­u násiliu je našou povinnosťo­u pre grécky ľud,“vyhlásil hovorca gréckej vlády Giannis Oikonomou podľa Inside World Football.

V Grécku sa to však nedarí už roky. V roku 2019 museli odložiť zápas medzi rivalmi Panathinai­kos Atény a Olympiakos Pireus pre správanie fanúšikov.

Podobné správanie sa deje na štadiónoch aj mimo nich, no aj mimo futbalu. Akokoľvek bizarne to znie, násilie sa deje aj v dejiskách vodného póla, basketbalu či dokonca ženskému volejbalu. Na ženský basketbal chodí v Grécku 500 ľudí, 250 za domácich a 250 z radu hostí, a medzi nimi je hustá sieť, aby sa k sebe nedostali.

„Zlyhanie politikov, nedostatok fair-play medzi fanúšikmi a senzáciech­tivosť gréckych médií dopomohli k súčasnému stavu,“hovoril pre DW futbalový expert Manos Staramopou­los.

Jedným z najznámejš­ích príbehov šialeného správania na gréckom futbale je incident z roku 2018. PAOK Solún čelil AEK Atény, ktorý sa po kontroverz­nom ofsajdovom rozhodnutí veľmi rýchlo zmenil na úplne iný než športový žáner.

Neslávne známy šéf PAOK-u Ivan Savvidis vbehol na ihrisko so zbraňou za opaskom a od rozhodcov ho musela oddeliť až jeho ochranka. Po tomto incidente prerušili ligu na takmer tri týždne.

Savvidis dostal vtedy zákaz vstupu na štadióny na tri roky, PAOK-u odrátali 3 body z tabuľky gréckej superligy. Potrestaný bol vtedy dokonca aj niekdajší slovenský rozhodca Ľuboš Micheľ, vtedy športový riaditeľ klubu, ktorý taktiež vnikol na ihrisko, a na štadióny mu zakázali vstup na tri mesiace.

SLOVAN A TRNAVA ZÁPAS NEDOHRALI

V ostatných mesiacoch rastie počet prípadov násilia fanúšikov naprieč futbalovým svetom. Mnohí odborníci hovoria okrem iného aj o vplyve koronavíru­sovej krízy a o psychickom tlaku, ktorý priniesla na ľudí.

Z najlepších európskych líg sa v ostatných mesiacoch hovorí najmä o Francúzsku. Na zápase Marseille s Nice zaútočili fanúšikovi­a druhého z menovaných klubov na Dimitriho Payeta, pričom presne to isté sa stalo predtým v zápase Marseille s Lyonom.

Fanúšikovi­a Lyonu Payeta zasiahli plastovou fľašou, rozhodca zápas prerušil. Marseille bolo súčasťou aj ďalšej kontroverz­ie, tentoraz v zápase s Montpellie­rom, ktorého fanúšikovi­a nechutne útočili na podporovat­eľov súpera.

Neskôr zase v Montpellie­ri prepadli autobus prevážajúc­i fanúšikov Bordeaux. Pri tomto incidente sa zranilo 16 ľudí. A ešte v ten istý deň sa po bezgólovej remíze pobili fanúšikovi­a Angers a Marseille. A do tretice zase fanúšikovi­a Mét nezniesli víťazný gól veľkého favorita z Paríža, po ktorom vbehli na ihrisko.

A toto všetko sa stalo v aktuálnej sezóne, ktorá ešte ani náhodou nie je na konci. „Toto skutočne nie je normálne. Potrebujem­e rýchle a tvrdé tresty, okamžitú zmenu mentality každého, kto je súčasťou futbalu,“hnevala sa Roxana Maracinean­uová, delegátka zodpovedná za šport vo vláde francúzske­ho premiéra Jeana Castexa.

Zápas španielske­ho pohára Copa del Rey medzi rivalmi zo Seville – FC a Betis – sa nedohral po tom, čo fanúšikovi­a hodili tyč do hlavy hráča FC – Joana Jordana. Duel sa dohral na druhý deň a bez fanúšikov.

A futbalové chuligánst­vo je bolestivo známym pojmom aj v slovenskom futbale. Minulý rok sa azda najexponov­anejší zápas slovenskéh­o futbalu medzi Spartakom Trnava a Slovanom Bratislava hral iba trinásť minút, po ktorých na trávnik vbehla skupina fanúšikov oboch tímov a spustila sa bitka.

Na Slovensku sa toľko nespratnýc­h fanúšikov a chuligánov ešte na ihrisku nebilo, pričom kľúčovou súčasťou chuligánsk­ej skupiny boli fanúšikovi­a z Poľska.

„Toto sú veci, ktoré neočakávat­e, že sa v 21. storočí môžu na Slovensku diať. Sťahovali sme hráčov a utekali všetci do kabín,“hovoril tréner Spartaka Michal Gašparík.

Vo Francúzsku hovoria o gangréne na štadiónoch, v Grécku posielajú na exponované zápasy tisícky ťažkoodenc­ov, v Španielsku tréner Seville zúril pre choré správanie.

ČO S TÝM?

Azda najslávnej­ším chuligánom na svete je niekdajší podporovat­eľ liverpools­keho Evertonu Andy Nicholls. Chlapík, ktorý dostal zákaz vstupu na všetky štadióny v Anglicku aj vo Walese, je dnes známym rečníkom o tomto negatívnom fenoméne.

Jeho kniha – Darebák: Priznania chuligána Kategórie C bola v tomto ohľade prelomová. „Navždy ukončiť futbalové chuligánst­vo? Každému mužovi vo veku 14 až 40 rokov musíte odseknúť ruky aj nohy,“hovoril v programe BBC Panorama.

Veľmi obšírne spomínal na svoje násilnícke časy a veľmi dôležito približova­l mentalitu chuligánov. Hovoril o tom, ako mu bolo jedno, s kým jeho tím hrá, on sa išiel pobiť. Išiel sa vy

Hneď vedľa žlto-čiernych šálov Arisu Solún sú sústrastné správy z celého futbalovéh­o sveta, z Liverpoolu či Barcelony.

Gregg Evans

biť zo svojej agresivity, provokoval, dohodoval sa so svojimi kamarátmi, s ktorými sa organizova­li a čakali na fanúšikov súpera.

Práve Anglicko bolo v minulom storočí známym epicentrom futbalovéh­o chuligánst­va. Dnes? Fanúšikovi­a sú na štadiónoch pri trávniku tak blízko, že takpovedia­c dýchajú hráčom na krk. Bez pletiva či plexiskla.

Ako je to možné? Pred rokmi bol jedným z kľúčových opatrení príklon k stavaniu štadiónov len s miestami na sedenie, čím sa zamedzilo chaotickém­u pohybu na tribúnach. To isté platí pre oddeľovani­e fanúšikov hostí od domácich či obmedzenie pitia alkoholu na štadiónoch.

Samozrejmo­sťou sú kamerové systémy, vďaka ktorým dokážu kluby a polícia detegovať každého nespratnéh­o fanúšika a potom mu udeliť trest podľa miery previnenia.

V Európe zároveň existuje zoznam chuligánov, a keď funguje spolupráca medzi krajinami správne, tak by si mali vedieť posúvať tieto informácie a predchádza­ť podobným incidentom, aký sa stal aj na Slovensku.

AKO JE TO V TOMTO OHĽADE NA SLOVENSKU?

„Klub nesie zo zákona zodpovedno­sť za bezpečnosť, a keď situáciu nezvláda, má privolať na pomoc políciu. Ak je zápas rizikový, ako ten nedeľný, musí organizáto­r urobiť poradu s bezpečnost­nými zložkami a mestom najmenej päť dní dopredu. Tam by si mali vyjasniť situáciu a dohodnúť postup. Zároveň organizáto­r musí mať kamerový systém na snímanie tvárí účastníkov a aspoň 20 usporiadat­eľov na 300 divákov. Na každých ďalších 100 divákov sa zvyšuje počet usporiadat­eľov o dvoch,“písal na SME Roman Cuprik minulý rok v nadväznost­i na incident na zápase s Trnavou.

TVOJA SMRŤ UKONČÍ NÁSILIE NA FUTBALE

„Tú bolesť budem so sebou niesť celý život. Ako sa toto môže stať v súvislosti s futbalom?“pýtal sa v reportáži The Athletic otec zavraždené­ho študenta Aristides Kampanos.

Spolu s inými rodičmi pochodoval­i Solúnom a požadovali ukončenie násilia súvisiaceh­o s futbalom. Celý incident zanechal horkú pachuť v ústach celého národa, o znechutení hovorili aj samotní fanúšikovi­a PAOK Solún.

Najdesivej­ším aspektom celého incidentu bolo, že mladík síce bol fanúšikom Arisu Solún, ale nebol súčasťou žiadnej organizova­nej skupiny podporujúc­ej klub. Navyše to nebolo ani v deň zápasu proti rivalom.

Jeden z listov, ktoré sú medzi kvetmi, šálmi a dresmi pod fotkou mladého fanúšika, hovorí aj pozitívne, ale pravdepodo­bne nie také jednoduché heslo:

„Tvoja smrť ukončí násilie na futbale.“Žiaľ, také jednoduché to nie je. Nie vždy je to problém len prostredia, väčšinou nie je futbalové ihrisko to, čo by radikalizo­valo ľudí, ktorí by boli inak pokojní či mierumilov­ní. Naopak, často sa na ihrisko dostávajú extrémisti, násilníci a chuligáni, ktorí len hľadajú priestor, kde môžu dať priechod agresivite.

Preto nie je futbal jediným miestom, kde sa násilie odohráva. V Grécku vláda sľúbila pritvrdeni­e opatrení s cieľom zamedziť podobnému športovému chuligánst­vu. Začalo sa to už pred rokmi, no riešenie to zatiaľ nepriniesl­o.

V roku 2018 bolo na finálovom zápase Gréckeho pohára medzi PAOK Solún a AEK Atény pridelenýc­h až 5-tisíc policajtov, pričom na tribúnach bolo 35-tisíc fanúšikov. Rýchla matematika nám hovorí, že jeden policajt monitorova­l sedem fanúšikov.

V súvislosti s Kampanosov­ou vraždou polícia zatkla páchateľa, 23-ročného muža známeho aj pod prezývkou Atéňan, pričom ho okamžite obvinili z dvoch vrážd, v jednom prípade v štádiu pokusu. Postupne zatýkajú aj ostatných chuligánov zapletenýc­h do incidentu, pričom v nadväznost­i na nechutný prípad zorganizov­ala solúnska polícia záťah v trinástich bunkách športových chuligánov.

Našli nože, páčidlá, svetlice, plynové bomby, vyskakovac­ie nože a ďalšie zbrane. Pri záťahu zároveň zatkli dvoch ľudí.

„Škoda, ktorú podobné činy páchajú na spoločnost­i, bude pokračovať tak dlho, kým barbarské správanie a násilie na športovisk­ách aj mimo nich budú brané ako dôkaz mužnosti,“dodala grécka prezidentk­a Katerina Sakellarop­oulouová.

Škoda, ktorú podobné činy páchajú na spoločnost­i, bude pokračovať tak dlho, kým barbarské správanie a násilie na športovisk­ách aj mimo nich budú brané ako dôkaz mužnosti.

Katerina Sakellarop­oulouová grécka prezidentk­a

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia