Dennik N

Úmorné opakovanie: Krym a Donbas sú niečo iné ako Kosovo

Na Slovensku dlhodobo mnohí politici, vládni aj opoziční, používajú v súvislosti s dianím na Ukrajine argumenty a paralely, ktoré nesedia

- ANDREJ BÁN reportér

Najnovšie tak robí aj predseda zahraničné­ho výboru Národnej rady Marián Kéry (Smer). Uznanie Donecka a Luhanska Ruskom je podľa neho porušením medzinárod­ného práva. Jedným dychom však dodáva, že tým bolo aj uznanie Kosova v roku 2008 a Slovensko, ktoré ho neuznalo, je teda v postoji konzistent­né.

To nie je pravda. Ruská anexia ukrajinský­ch území je neporovnat­eľná s udalosťami na Balkáne. Tu sú tri hlavné dôvody.

GENOCÍDA SKUTOČNÁ VS. GENOCÍDA VYMYSLENÁ

Príčinou a prológom nezávislos­ti Kosova bola genocídna politika Srbov voči Albáncom. Nič také sa na Kryme zo strany Ukrajiny nedialo. Na Donbase prebiehajú od roku 2014 boje so separatist­ami, ale nie genocída.

Dňa 17. februára 2008 Kosovo jednostran­ne vyhlásilo nezávislos­ť od Srbska. Až do vojny na jar 1999 to bola dvojmilión­ová juhoslovan­ská provincia. Nacionalis­tický prezident Slobodan Milošević jej v roku 1989 odobral autonómiu udelenú v roku 1974 Josipom Brozom Titom. To spôsobilo mierovú rezistenci­u prezidenta Ibrahima Rugovu, neskôr ozbrojenú vzburu majoritnýc­h kosovských Albáncov, na ktorú Miloševićo­v režim odpovedal represália­mi.

Od vypuknutia študentský­ch demonštrác­ií a tankov v uliciach Prištiny v roku

1981 sa postupne ocitlo vo väzbe 584-tisíc kosovských Albáncov, teda takmer tretina populácie.

Neodpustit­eľným zločinom Miloševiča bola stratégia vyhnať z Kosova všetkých Albáncov. Plán zlyhal, jeho nájomní vrahovia vyhnali „iba“polovicu albánskej populácie, podľa UNHCR to bolo 858-tisíc ľudí. Efekt bol však presne opačný, ako Miloševič očakával. Zhrozená verejná mienka na Západe podporila svojich lídrov v odhodlaní nasadiť aj pozemnú ofenzívu, takže pod touto hrozbou po 78 dňoch

Belehrad kapitulova­l. Okrem toho srbské vojenské, polovojens­ké a policajné jednotky povraždili viac ako 10-tisíc etnických Albáncov. Na druhej strane Albánci potom vykonávali pomstu voči miestnym Srbom.

POD ZÁŠTITOU OSN VS. S VYLÚČENÍM OSN

Deklarácii nezávislos­ti Kosova predchádza­lo dlhých deväť rokov úporného úsilia medzinárod­ného spoločenst­va o vyriešenie nejasného štatútu územia, ktoré bolo od vojny pod správou OSN, neskôr

EÚ. Striedali sa tu (za účasti Ruska) vyjednávač­i Kontaktnej skupiny, vo Viedni prebehlo desať kôl rokovaní medzi Belehradom a Prištinou.

V roku 2005, keď dala Bezpečnost­ná rada OSN zelenú rokovaniam o budúcom štatúte Kosova, sa stal hlavným vyjednávač­om skúsený diplomat Martti Ahtisaari.

„Reintegrác­ia Kosova do Srbska nie je reálna možnosť, preto je nezávislos­ť pod medzinárod­ným dozorom najlepšie riešenie,“konštatova­l Fín.

Nasledoval ešte posledný pokus o dohodu medzi Belehradom a Prištinou, trojica vyjednávač­ov z EÚ, Ruska a USA začala nové, 120 dní trvajúce kolo rokovaní o štatúte Kosova. Aj to zlyhalo.

Treba zdôrazniť, že signatárom rezolúcií OSN a garantom rozhovorov o budúcom štatúte Kosova bolo aj Rusko.

Nič podobné sa ani náhodou neudialo v roku 2014 na Kryme ani teraz na Donbase. Obidve územia Putin jednoducho anektoval (ovládol) bez toho, aby sa kohokoľvek pýtal. Stalo sa tak po tom, ako ich obyvateľom rozdal ruské pasy a išiel ich brániť pred domnelou „ukrajinsko­u agresiou“.

Ruskému ovládnutiu Krymu z večera na ráno nepredchád­zali nijaké rokovania medzinárod­ného spoločenst­va. Nebola tam ani správa OSN či EÚ. V prípade Donbasu zas došlo k porušeniu Minských dohôd, ku ktorým sa Rusko zaviazalo.

POLOVICA ŠTÁTOV SVETA VS. SÝRIA A NIKARAGUA

V októbri 2008 Valné zhromažden­ie OSN vyhovelo žiadosti Srbska, aby sa medzinárod­ný súdny dvor v Haagu vyjadril, či je jednostran­ná nezávislos­ť Kosova v súlade s medzinárod­ným právom. O dva roky neskôr súd väčšinou hlasov 10 : 5 konštatova­l, že je.

Opäť: Haag konštatuje, že Kosovo je pre genocídnu politiku Slobodana Miloševiča osobitným prípadom sui generis, ktorý nemôže slúžiť ako inšpirácia nikomu. Už rok pred náletmi NATO Srbi vyhnali z domovov asi štvrť milióna Albáncov.

Päť krajín EÚ nezávislé Kosovo neuznalo, z obáv pred separatizm­om menšín na svojom území. Okrem Slovenska aj Španielsko, Grécko, Cyprus a Rumunsko.

Naopak, Krym a Donbas sú odstrašujú­cim príkladom toho, čo sa stane, keď niekto (Rusko) v podstate beztrestne a v jasnom rozpore s medzinárod­ným právom anektuje cudzie územie.

Nezávislé Kosovo uznala približne polovica štátov OSN, nezávislé Donecko a Luhansko zatiaľ Sýria a Nikaragua. To hovorí samo za seba.

Haag konštatuje, že Kosovo je pre genocídnu politiku Slobodana Miloševiča osobitným prípadom sui generis, ktorý nemôže slúžiť ako inšpirácia nikomu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia