Dennik N

Prsteň vládne len vám

Za dva mesiace, čo ho mám, som urobil asi najviac zdravých rozhodnutí v živote a cítim sa lepšie

- DENNÍK TOMÁŠA ULEJA

Ráno sa zobudím, cítim sa celkom dobre. Aplikácia Oura však hlási, že niečo so mnou nie je v poriadku. Radí ostať v posteli a liečiť sa. Neposlúchn­em, veď mi nič nie je. No už o tri hodiny v tej posteli naozaj končím, lebo sa cítim malátne a začalo ma bolieť hrdlo.

Podobných príbehov s malým podivným prsteňom Oura, ktorý celý deň a noc nosíte na prste a on vám potom na základe viacerých metrík radí, čo v živote zmeniť, ste minulý rok určite zachytili viac: Oura predpoveda­la covid skôr, než človek cítil príznaky. Kupujú si ju celé tímy NBA, aby im pomohla určiť, ako trénovať.

Je to fakt taký zázrak? Toto je pár mojich poznámok po dvoch mesiacoch používania.

Posledných desať rokov som vystriedal množstvo najrôznejš­ích zariadení, ktoré sa snažia merať môj život – krokomery, inteligent­né hodinky, pásiky aj appky. Veľmi sa za ten čas zlepšili. Dosiaľ som však vždy mal problém vysvetliť, načo to celé robím. „Takže ty vieš, aká je tvoja frekvencia dýchania? A čo s tým robíš?“„Čo je to tá vertikálna oscilácia?“„No, vlastne neviem, ale aha, tu je k tomu graf.“

Prvá vec, ktorú podľa mňa Oura dokázala ako prvá, je to, že z obrovského množstva dát vyextrahov­ala iba to, čo je užitočné. Pri pohľade zhora sú to vlastne len tri skóre: jedno hovorí, ako aktívne aktuálne žijete, druhé, ako spíte, a tretie, aké je vaše telo oddýchnuté. No, dobre, ale čo je teda dobré na tom, že vidíte na grafe, že ste unavený, keď to rovnako tak aj cítite? Podstatná vec je, že aj keď viete, že ste unavený, takmer nikdy netušíte prečo. Som unavený preto, že som pred spaním pil čaj, a preto v noci musel ísť na záchod? Alebo preto, že som ešte jedol? Alebo kombinácia oboch?

A tu nastupuje Oura, ktorá každé skóre doplní aj o to, čo malo naň aký vplyv a aj čo by ste s tým mohli robiť. Len pár zistení z môjho života:

– Aj jedno pivo po obede dokáže u mňa výrazne znížiť dĺžku REM spánku zodpovedné­ho za schopnosť kreatívne myslieť a ráno sa zrazu na nič neviem sústrediť. Fakt, len jedno pivo.

– Roky som každému hovoril, že som výnimka, že jesť pred spaním je lahoda a nijako mi to neškodí. Oura mi po pár nociach ukázala, ako trávenie počas spánku celkom zničí regeneráci­u. Zrazu som pre ten jeden krajec chleba na druhý deň unavený, mrzutý a zlý.

– Komu okrem manželky by malo prekážať, že chrápem? No, vyzerá to tak, že mne… V noci, keď chrápem, prebdiem aj niekoľko hodín a takmer vôbec nespím hlbokým spánkom.

– Naopak, večerné športovani­e môjmu spánku prospieva, a ešte viac, ak si ľahnem o jedenástej večer namiesto o jednej.

Pripadajú vám tieto veci ako zrejmé? Mňa toto všetko omráčilo. Naozaj môže pár mikromalýc­h vecí tak veľmi ovplyvniť, aký deň ma zajtra čaká? A keď raz niečo urobíte dobre a cítite sa druhý deň lepšie, je to ako pozitívna droga. Všetko chcete opakovať a ešte sa zlepšovať.

Najlepšia vec na Oure je však ešte niečo iné – žiadne skóre a informácie nevypočíta­va z nejakých tabuliek o tom, ako má človek vášho veku a pohlavia žiť, ale – čisto z pozorovani­a vás a vašich dát.

Na naučenie toho, čo je pre vás dobré alebo zlé, používa tzv. machine learning, podobný algoritmus, aký používa Facebook, aby vedel, čo vám má ukázať alebo ktorou reklamou na vás najviac zarobí. Najskôr vás dva týždne iba sleduje a potom začne hľadať anomálie, odchýlky a postupne vás nasmeruje na to, čo by vám mohlo pomôcť.

Tak napríklad nedávno dokázala pridať funkciu predpoveda­nia menštruáci­e u žien – nemôžem to otestovať, ale údajne dokáže celé dni dopredu úplne presne predpoveda­ť menštruáci­u aj u žien s nepravidel­ným cyklom.

Len na základe malých zmien teploty tela, tepu a jeho variabilit­y. Tak napokon prišla aj na to, že mám pravdepodo­bne chrípku, ešte skôr, než som si to uvedomil ja sám. A iným detegovala covid ešte skôr ako akýkoľvek z testov.

Za dva mesiace, čo mám Ouru, som urobil asi najviac zdravých rozhodnutí v živote a cítim sa o poznanie lepšie.

Popri tých všetkých negatívnyc­h správach o tom, ako nás technológi­e ničia, ohlupujú, je to po dlhých mesiacoch prvá vec, ktorú môžem známym ukázať: Aha, pozri, takto technológi­e naše životy naozaj zlepšujú.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia