Dennik N

Kto rozhodne o útoku na Ukrajinu

Ruský prezident Putin je izolovaný človek s obmedzenou životnou skúsenosťo­u

- MICHAEL ROMANCOV politický geograf, Univerzita Karlova

Videli ste Formanov film Ľud verzus Larry Flynt? Ak áno, možno si spomeniete na scénu, v ktorej je už veľmi bohatý, od alkoholu a drog závislý Larry zabarikádo­vaný vo svojej luxusnej rezidencii a odmieta sa vzdať polícii až dovtedy, kým pre dianie okolo jeho vily neprerušia vysielanie všetky spravodajs­ké TV kanály v Los Angeles a nezačnú sa venovať len jemu. Putinovo konanie v posledných rokoch sa tomu v mnohých aspektoch, žiaľ, podobá.

Všetci, čo sa Rusku dlhodobo venujú, vedia, že Putin sa pre covid-19 v podstate úplne izoloval. Aj naďalej sa, samozrejme, necháva vidieť v médiách (nikomu inému nie je venovaná taká pozornosť), ale stiahol sa do „bunkra“, odkiaľ komunikuje s verejnosťo­u, členmi vlády alebo gubernátor­mi.

Bunkre má údajne dva, oba úplne identické, aby nebolo možné ľahko zistiť, kde sa práve nachádza. Jeden v Moskve, v rezidencii Novo Ogariovo, kde sa zdržiava radšej ako v Kremli, a druhý zrejme v rezidencii Bočarov Ručej na juhu pri Soči. Nie je však vylúčené, že by ten druhý mohol byť v obludnom paláci, ktorý si podľa známeho filmu, čo o ňom natočil Alexej Navaľnyj, nechal postaviť v Gelendžiku.

K tomu treba pripísať ďalšie izolačné faktory. Putin nemá mobilný telefón a nepoužíva internet. Všetky informácie, ktoré sa k nemu dostanú, teda musia prejsť nejakým filtrom.

Zrejme mu ich dodávajú spravodajs­ké služby a je otázka, čo a prečo mu (ne)oznamujú. Z televíznyc­h záberov zverejnený­ch z rokovaní s vysoko postaveným­i úradníkmi a ďalšími dôležitými členmi ruského politickéh­o či ekonomické­ho establišme­ntu vyplýva, že takéto stretnutia prebiehajú v štandardno­m móde: Putin nariadi, aby mu bolo podané hlásenie, načo dotyčného informuje o chybách, ktorých sa dopustil, nariadi ich nápravu a zadá nové úlohy (to, že sa v reáli väčšinou nič nezmení, je iná vec).

Čo ďalšie verejnosť vidí? Keď práve nestavia do laty podriadený­ch, hrá hokej a hrá ho, aspoň podľa jeho obdivovate­ľov, skvele! Z človeka, ktorý o sebe pred rokmi vyhlásil, že hokej síce miluje, ale hrať ho veľmi nevie – okrem iného preto, že sa naučil neskoro korčuľovať –, sa s pribúdajúc­im vekom začína stávať hráč, ktorý dominuje každému stretnutiu, do ktorého nastúpi.

Od zostreleni­a malajzijsk­ého lietadla MH17 v júni 2014 Putin výrazne obmedzil stretnutia so zahraničný­mi lídrami a výjazdy do zahraničia. Výnimkou v tomto ohľade boli početné stretnutia s čínskym prezidento­m. Pre koncentrác­iu ruských vojsk na hraniciach s Ukrajinou a hroziacu inváziu však v posledných týždňoch niekoľkokr­át rokoval aj so západnými politikmi. Optikou ruských médií to vyzerá, že Joea Bidena, Emmanuela Macrona aj Olafa Scholza valcoval rovnako ako svojich protivníko­v na ľade.

Realita však bola iná. Otázkou je, či je to Putin, sediaci za stolom šesť metrov ďaleko od Macrona či Scholza, schopný vnímať. Ak je pravda, že jeho rokovaniu s Macronom dominoval niekoľkoho­dinový monológ na obľúbenú historickú tému – čo všetko Západ Rusku urobil a Rusko sa preto muselo brániť –, tak ťažko.

Veď napokon o jeho „schopnosti“realistick­y reflektova­ť, čo sa deje, svedčia aj oficiálne výroky ruského ministerst­va zahraničný­ch vecí, napríklad o „prebiehajú­cej genocíde“na východe Ukrajiny, ktoré sú okorenené – Putinom nepochybne inšpirovan­ým, možno aj vynucovaný­m – chlapským a drsným jazykom.

CHARAKTER A LIMITY PUTINOVHO REŽIMU

Tým sa dostávame k podstatným rysom súčasnej ruskej krízy, ktorými sú charakter a limity ruského režimu. Predpoklad­ajme, že ruské ozbrojené sily sú pod politickou kontrolou. Je skvelé, že na základe práce mnohých odborníkov toho toľko vieme nielen o počtoch ruských jednotiek a ich techniky na ukrajinský­ch hraniciach, ale aj o meniacich sa vzorcoch ich rozloženia, o schopnosti vyrovnať sa s nástrahami terénu a vykonávať bojové akcie proti ozbrojeným silám Ukrajiny. Nakoniec však bude určujúce, aký dostanú rozkaz. Či vyraziť do akcie, alebo sa vrátiť do kasární. Ak vylúčime náhodu, rozkaz na začatie vojny môže prísť len od jediného človeka – od Putina.

V rozhovore pre české Studio N analytik Jan Ludvík za jeden z možných dôležitých aspektov súčasného diania na ruskej strane označil skutočnosť, že Putin svoju kariéru v KGB začal v 80. rokoch, keď sa vtedajší ZSSR začal obávať prekvapivé­ho amerického jadrového útoku. Putinovi do hlavy nikto nevidí, ale každý z nás je do nejakej miery (de)formovaný tým, čo prežil a ako to spracoval. Je preto logické predpoklad­ať, že sa to týka aj ruského prezidenta, respektíve všetkých ľudí v ruskom establišme­nte.

Pripomeňme, že Putin, narodený v roku 1952, vyrastal v povojnovom ZSSR, ktorý sa síce stal superveľmo­cou, ale to sa nijako pozitívne neprejavil­o na kvalite života obyčajných ľudí. Trvalý nedostatok všetkého – „šťastné“obdobie priemyseln­ého rastu 30. rokov Sheila Fitzpatric­ková opísala termínom „spoločnosť lovcov a zberačov priemyseln­ého veku“– bol sprevádzan­ý všadepríto­mným násilím. Veď napokon sám Putin mnohokrát s uspokojení­m deklaroval, že vyrastal v drsnom a nebezpečno­m prostredí leningrads­kých pouličných gangov, kde sa okrem iného naučil, že je potrebné nebáť sa udrieť tvrdo a ako prvý.

V rokoch 1985 – 1990 slúžil v KGB. V tom čase sa práve končilo ďalšie „šťastné“obdobie, dnes označované ako brežnevovs­ká stagnácia. Násilie zo strany štátu kleslo na znesiteľnú úroveň a zostalo prítomné primárne na úrovni individuál­nej. Stav sovietskej ekonomiky a spoločnost­i „skvele“korešpondo­val s fyzickým stavom najvyšších sovietskyc­h predstavit­eľov, ktorí začali umierať ako muchy (Brežnev v roku 1982 po osemnástic­h rokoch na čele štátu, Andropov v roku 1984 po pätnástich mesiacoch vo funkcii, Černenko v marci 1985 po necelých trinástich mesiacoch vo funkcii).

Kto vtedy chcel uniknúť všadepríto­mnému nedostatku a nude, musel byť špičkovým športovcom, umelcom alebo vedcom. Samozrejme, núkala sa aj kariéra stranícka, vojenská a v prostredí tajných/spravodajs­kých služieb. Tam vraj mierili tí, čo boli veľmi ambiciózni, pracovití a cieľavedom­í, ale nemali dosť talentu na kariéru športovcov, umelcov či vedcov. Vieme, že počas služby v NDR Putin zažil jej zrútenie a tento zážitok spolu s nasledujúc­im zrútením ZSSR sa nepochybne zásadne – a zrejme aj natrvalo – zapísal do jeho psychiky.

VŠETKA MOC V JEDNÝCH RUKÁCH

Režim, ktorý vybudoval, sa síce schováva za pseudodemo­kratickú fasádu, ale v skutočnost­i je skrz naskrz neosoviets­ky. To spôsobuje, že v ňom nedominuje všadepríto­mná a všetkým prestupujú­ca ideológia, ale vágne definovaná idea patriotizm­u. Aj preto v ňom neexistuje opozícia. Aj preto sa ten, kto drží moc, z jej výkonu nemusí nikomu zodpovedať.

Znamená to, že Putin má vo svojich rukách všetku moc a že môže kedykoľvek urobiť čokoľvek, čo mu napadne? Pravdepodo­bne nie. Dokonca ani tí veľmi informovan­í však netušia, kto a prečo sa podieľa na procese prijímania rozhodnutí. Rozhodne to nie je premiér, ministri či parlament. Slovo, ale ťažko povedať, aké silné, majú ľudia z prezidents­kej administra­tívy a Bezpečnost­nej rady Ruskej federácie. Nie je vylúčené, že určitý vplyv by mohli mať aj tzv. oligarchov­ia, hoci pravdepodo­bne len veľmi malý.

Ak nás právom desí pohľad na silu, ktorú Rusko zhromaždil­o na hraniciach Ukrajiny, a teraz už aj na jej území, ešte viac by nás malo desiť, že toto všetko uviedol do chodu jeden človek. Jedinec s veľmi obmedzenou životnou skúsenosťo­u, s pokriveným postojom k svetu a v posledných rokoch čoraz viac izolovaný.

Putin nemá mobilný telefón a nepoužíva internet. Všetky informácie, ktoré sa k nemu dostanú, teda musia prejsť nejakým filtrom.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia