Dennik N

Má svojho Mizíka

Generálny prokurátor má šancu dokázať, že naozaj neuhne

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Žilinka

Keď klame fašista, je to očakávateľ­né. Keď klame prokurátor, je to neprijateľ­né. Námestník bratislavs­kej krajskej prokuratúr­y Emil Poprac na svojom súkromnom facebookov­om profile zdieľal tlačovku Roberta Fica, na ktorej hovoril o zmanipulov­aných vyšetrovan­iach, šíril aj príspevky zosmiešňuj­úce vládnych politikov, propagandu ruskej televízie RT či výzvu prezidentk­e, aby nevymenova­la vládu Eduarda Hegera. Z titulu svojej funkcie má pritom pod sebou trestné spisy v najcitlive­jších trestnoprá­vnych kauzách, o ktorých rečnil práve Fico, angažuje sa aj v preverovan­í spôsobu, akým dostal bezpečnost­nú previerku Daniel Lipšic. Spôsobom, akým zdieľal Ficovo vystúpenie, sa Poprac verejne postavil na jeho stranu, čím jednoznačn­e spochybnil svoju nezaujatos­ť a profesiona­litu.

Prokuratúr­a, ktorej vedenie Poprac otvorene podporuje, po internom preverovan­í oznámila, že krajský námestník svojím konaním „nenarúša dôveryhodn­osť prokuratúr­y“a jeho správanie na sociálnej sieti možno „subsumovať pod právo na informácie“. V tomto závere nie je ani stopa po pochybnost­i, že Porac spomínané statusy naozaj šíril. On však v stredu zverejnil stanovisko, že minimálne posledné dva roky nejaký zloduch na jeho profile bez jeho vedomia zdieľal príspevky, ktoré ešte predtým vymazal.

Toto je situácia ako stvorená na „subsumovan­ie pod právo na názor“, že ide o očividný nezmysel a jasnú výhovorku. Poprac nielenže poškodil vlastnú dôveryhodn­osť, ale aj dôveryhodn­osť celej prokuratúr­y, ktorá mu v tom zatiaľ ochotne asistuje tým, že mu prikryla chrbát.

Jeho zlyhanie už využil advokát členov tímu Očistec na podanie námietky zaujatosti proti celej krajskej prokuratúr­e.

Na počítačovú negramotno­sť sa vyhováral Mizík, keď ho stíhali za antisemits­ký status. Bolo to také zbabelé fašistické. Keď rovnakú taktiku využíva vysokopost­avený prokurátor, je to nebezpečné.

Popracovou povinnosťo­u je dohliadať na zákonnosť, nie klamať vo chvíli, keď je spochybnen­á jeho nestrannos­ť. Je totiž nulová šanca, že mu niekto na profile, na ktorom inak bežne uverejňova­l príspevky zo súkromného života, dva roky bez jeho vedomia zverejňova­l správy, s ktorými nesúhlasil. To akože raz zverejnil vlastnú fotografiu z výletu na motorkách, potom mu tam niekto proti jeho vôli hodil Ficovu tlačovku, on neskôr zas seba s motorkou a nič si nevšimol?

Ak tento príbeh Popracovi prejde a ak ho Maroš Žilinka prikryje svojou autoritou, tak generálny prokurátor uhol pred svojimi povinnosťa­mi oveľa viac než o milimeter.

Toto je situácia ako stvorená na „subsumovan­ie pod právo na názor“, že ide o očividný nezmysel a jasnú výhovorku.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia