Dennik N

Putin už nepočúva oligarchov, ale generálov

Sankcie voči Rusku majú slabinu, ťažko zasiahnu „Putinovo srdce“, ktorým nie je ekonomika

- JÁN KOVÁČ reportér Denníka E

Vpondelok urobili Rusi jasné kroky smerom k vojne na Ukrajine, v utorok za to dostali prvé sankcie. Na začiatok stačí spomenúť zablokovan­ie plynovodu Nord Stream 2, ktorý stál 10 miliárd eur.

Plynovody Nord Stream 1 a 2 spájajú Rusko s Nemeckom naprieč Baltským morom. Mnohé krajiny vrátane Slovenska ich vnímali ako ohrozenie svojej pozície. Slovensko totiž zarába na tom, že cez jeho územie prechádza konkurenčn­ý plynovod, ktorý spravuje pološtátna firma Eustream. Nord Stream 2 navyše nepôsobí ako komerčný, ale skôr ako geopolitic­ký projekt, ktorým Rusko sleduje obídenie a oslabenie vzdorovite­j Ukrajiny. Zablokovan­ie Nord Streamu 2 by mohlo pre Slovensko znamenať posilnenie tranzitu, ale to by platilo iba za normálnych okolností.

Teraz však hrozí, že sa zastaví aj tranzit cez naše a ukrajinské územie. Rusi totiž spresnili, že suverenitu Donbasu uznávajú nielen pre územia pod kontrolou separatist­ov (tretina Donbasu), ale aj pre tie, ktoré ovláda ukrajinská armáda (zvyšné dve tretiny Donbasu). Môže to znamenať, že sa rebeli s pomocou ruskej armády pokúsia dobyť aj zvyšok regiónu.

Potom by prišli na rad ďalšie sankcie. Ich slabinou môže byť, že Putin čoraz menej počúva oligarchov, ktorým prirodzene záleží na fungujúcej ekonomike, a viac počúva generálov, píše Petra Procházkov­á z českého Deníka N: „Aj preto je také ťažké zasiahnuť sankciami priamo ‚Putinovo srdce‘.“

Ceny energií sa môžu do konca týždňa dostať na nové historické rekordy. V priebehu jediného dňa vyskočili ceny elektriny aj plynu na nemeckej burze EEX na ďalší mesiac o približne desať percent.Gazprom časom príde o zisky od európskych zákazníkov, ktorí sa ešte viac zamerajú na nové zdroje energetick­ých komodít.

Vojna by mala aj mnohé iné nepríjemné následky, napríklad zdražovani­e potravín.

Nord Stream 2 navyše nepôsobí ako komerčný, ale skôr ako geopolitic­ký projekt.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia