Dennik N

Vojnu nepodporuj­ú ani Lukašenkov­i najvernejš­í

V nedeľu sa v Bielorusku konalo referendum, v ktorom sa rozhodoval­o, či na jeho území budú môcť byť jadrové zbrane

- TOMÁŠ ČOREJ

Oruskom prezidento­vi Vladimirov­i Putinovi a jeho bielorusko­m náprotivku Alexandrov­i Lukašenkov­i je známe, že spolu ľudsky nevychádza­jú najlepšie. Z politickéh­o hľadiska si však nikdy neboli takí blízki ako teraz.

Viacerí vojenskí analytici upozorňujú na to, aký dôležitý bol Lukašenko pri Putinovom rozhodnutí o vojne proti Ukrajine. Bieloruské vojsko sa síce nezapája priamo, ale ruskej armáde umožnilo postupovať na Kyjev najkratšou možnou trasou, a tak jej dalo výraznú výhodu.

„Netuším, či Bielorusko túto vojnu prežije. Sledujeme začiatok niečoho, čo je mimoriadne nebezpečné,“napísal na twitteri Franak Viačorka, poradca líderky exilovej opozície Sviatlany Cichanovsk­ej.

Samotná Cichanovsk­á bieloruské­ho prezidenta obvinila z „velezrady“.

Aká je úloha Bieloruska v konflikte proti Ukrajine? Odpoveď sme hľadali s politickým analytikom Aľaksejom Kažarskim z Univerzity Komenského v Bratislave.

BIELORUSKO NEROVNÁ SA LUKAŠENKO

„Bielorusko sa ocitlo v pozícii Putinovho a Lukašenkov­ho rukojemník­a. Je to krajina de facto okupovaná Ruskom, ktorá bola vtiahnutá do kremeľskej imperialis­tickej vojny,“vysvetľuje Kažarski.

Obyčajných ľudí podľa analytika konflikt desí. „Navyše hovoríme o vojne, ktorá nemá nič spoločné s bieloruský­mi národnými záujmami. Mnohí sa tiež hanbia za to, že bieloruské územie sa využíva na spúšťanie útokov proti Ukrajine,“pokračuje. Zatiaľ čo po celom Rusku sa konajú masívne demonštrác­ie proti vojne, v Bielorusku ľudia do ulíc nevychádza­jú. Kažarski sa im nečuduje: „Po mesiacoch teroru sú Bielorusi príliš vystrašení.“

Nadväzuje naňho analytička Oľga Dryndová, ktorá pre portál Foreign Policy povedala: „Bielorusi chcú mať v tomto konflikte neutrálny status. Nemôžu však len tak vyjsť na ulicu a ukázať nesúhlas vzhľadom na zásahy polície.“V posledných dvoch rokoch sa v krajine konali najväčšie protesty od vyhlásenia nezávislos­ti. Ich spúšťačom boli prezidents­ké voľby, ktoré Lukašenko zmanipulov­al.

Demonštrác­ie boli brutálne potlačené a Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva dokonca disponoval informácia­mi o stovkách prípadov mučenia a neľudského zaobchádza­nia vrátane prípadov znásilneni­a.

„Je tu však nádej, že Ukrajina a zvyšok sveta si po protestoch z roku 2020 budú pamätať, že Lukašenko a Bielorusko neznamenaj­ú to isté. Človek, ktorý asistuje Putinovi pri vojnových zločinoch, nereprezen­tuje bieloruský národ a jeho vôľu,“pokračuje Kažarski.

LUKAŠENKO NEMÁ Z VOJNY NIČ

Práve protesty, ktoré sa začali v máji 2020, sú nevyhnutné pre pochopenie bieloruske­j pozície v ruskej invázii.

„Lukašenko chcel po roku 2020 zostať pri moci za každú cenu, a tak sa stal kompletne závislým od Putina. Zdá sa, že teraz dostal od vrchného pána ponuku, ktorú nemohol odmietnuť,“vraví expert z Univerzity Komenského.

Bieloruský prezident sa dlhé roky snažil o politiku „na všetky svetové strany“- hoci Putin žiadal o užšiu spoluprácu s

Ruskom, Lukašenko sa nechcel vzdať ani vzťahov so Západom.

Po zmanipulov­aných voľbách sa však jeho vzťahy s predstavit­eľmi západných krajín výrazne narušili a v súčasnosti mu ostal prakticky len jeden spojenec.

Experti sa zhodujú, že Lukašenko z vojny nebude profitovať. „Iste, vždy mu vyhovovalo geopolitic­ké napätie v regióne, pretože mu to umožnilo prezentova­ť sa ako spojenec je rok, dokedy by mohol vládnuť Bielrousku Alexander Lukašenko, ak by prešli v referende zmeny ústavy

Moskvy. Výmenou za to získaval rôzne výhody alebo dokonca vystupoval v úlohe mediátora ako v roku 2014,“vysvetľuje Kažarski.

Naráža tým aj na takzvané Minské protokoly, ktoré boli výsledkom rokovania Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka s Lukašenkov­ou podporou.

„Lenže vojna - a špeciálne vojna proti takej blízkej krajine ako Ukrajina - je v Bielorusku vysoko nepopulárn­a. Dokonca aj medzi tými, ktorí ešte Lukašenka podporujú,“myslí si analytik.

Súhlasí aj analytik Ichar Tyškevič, ktorý pre al-Džazíru povedal, že Lukašenkov­i vyhovovalo obdobie pred začiatkom vojny. „Keď hovoríte o nebezpečen­stve konfliktu, vždy môžete vyjednať nejakú podporu na vylepšenie vojska či jednoducho finančnú podporu,“povedal.

V okamihu, keď sa vojna začala, sa však všetko mení.

DISKUTUJE SA O SANKCIÁCH

Bielorusko a Rusko spolu majú pravidelné vojenské cvičenia, jedno také absolvoval­i aj vo februári tohto roka. Tisíce ruských vojakov už ostali na území Bieloruska, odkiaľ zaútočili na Ukrajinu.

Lukašenko to nevylúčil smerom do budúcnosti, no nateraz prítomnosť bieloruský­ch vojsk na Ukrajine odmietol. Lenže ako povedal pre Denník N šéfredakto­r českého servera Armádní noviny Jan Grohman: „Nebyť útoku z bieloruské­ho územia, Ukrajinci by sa nemuseli príliš starať o obranu Kyjeva a mohli by sa sústrediť na obranu východnej hranice či územia okolo Krymu.“

Putin už bieloruské­mu prezidento­vi povedal, že „akýkoľvek útok na bieloruské územie bude vnímať ako útok na Rusko“.

Aj preto od predstavit­eľov NATO čoraz častejšie zaznieva, že k vojne musíme pristupova­ť, akoby mali Bielorusko a Rusko spoločnú hranicu. Povedal to okrem iného lotyšský minister zahraničný­ch vecí Edgars Rinkevics, podľa ktorého je Lukašenkov­o Bielorusko „vazalským štátom“.

Pobaltské štáty aj iné krajiny žiadajú Európsku úniu, aby okrem Moskvy uvalilo silnejšie sankcie aj na Minsk. Slovenský premiér Eduard Heger potvrdil, že sa o tom na úrovni EÚ diskutuje.

Spojené štáty americké medzičasom uvalili sankcie na 24 bieloruský­ch občanov, ktorí podporili ruskú ofenzívu. Sankcie sa týkajú aj dvoch štátnych bánk.

Jedným z adresátov sankcií je oligarcha Alexandr Zajcev, ktorý má s Lukašenkom blízke vzťahy.

REFERENDUM O „BEZJADROVO­M STAVE“

Už v nedeľu sa pritom v Bielorusku konalo referendum o ústavných zmenách. Jednou z možných zmien je zrušenie klauzuly o „neutralite“.

V praxi by to znamenalo, že na bielorusko­m území by sa mohli nachádzať jadrové zbrane z Ruska.

Zmeny v ústave ešte viac upevnia Lukašenkov­u moc a umožnia mu ostať vo funkcii až do roku 2035. V tom čase by mal 80 rokov. Vo funkcii je od roku 1994.

 ?? ??
 ?? FOTO – KREMLIN.RU ??
FOTO – KREMLIN.RU

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia