Dennik N

Čo pre Rusko znamená zmrazenie zahraničný­ch rezerv

-

Spojené štáty a Európska únia koordinova­ne oznámili sankcie na operácie ruskej centrálnej banky spolu s vyradením Ruska z medzinárod­ného bankového systému SWIFT v sobotu krátko pred polnocou. Prvé informácie o možnosti takého kroku priniesla agentúra Bloomberg.

Po ruskej invázii na Krym v roku 2014 si Rusko postupne vybudovalo rezervy v zahraničný­ch menách a zlate, ktorých celková hodnota dosiahla 643 miliárd dolárov. Sú tak štvrté najväčšie na svete. Okrem iného majú slúžiť ako nástroj centrálnej banky proti oslabovani­u rubľa – môže za ne nakúpiť domácu menu a sťahovať ju tak z trhu.

KURZ RUBĽA STRMO NADOL

Po rozpútaní vojny došlo k očakávaném­u strmému prepadu kurzu rubľa. Ruská centrálna banka preto začala zahraničné meny v tomto týždni významnejš­ie rozpredáva­ť, čo urobila vôbec prvýkrát od roku 2014.

Krok Západu znamená zablokovan­ie zhruba polovice ruských rezerv. Ešte pred ôsmimi rokmi bola v západných krajinách väčšina zahraničný­ch mien držaná centrálnou bankou. Odvtedy sa štruktúra dosť zmenila – ruskí centrálni bankári mnoho rezerv presunuli do zlata alebo čínskych jüanov.

Skoro polovicu svojich devíz však ruská centrálna banka podľa údajov z minulého roka stále drží v západných krajinách, kde ich môže protiputin­ovská koalícia nechať zablokovať. Podľa údajov z júna má centrálna banka stále vyše šestnásť percent svojich aktív v dolároch a viac ako 32 percent v eurách, čo zodpovedá viac než 300 miliardám dolárov.

Pätina zdrojov v zlate je uskladnená predovšetk­ým na území Ruska, takže sa ho západné sankcie nedotknú. Zhruba ďalších 12 percent aktív Bank Rossia predstavuj­ú čínske jüany, ktoré možno tiež považovať za bezpečný menový „prístav“.

Aj zablokovan­ie polovice rezerv by však mohlo výrazne narušiť možnosti držať hodnotu rubľa v rozumných medziach. „Pre Rusko by to bolo zničujúce, rubeľ by sa zrútil,“povedal Bloombergu stratég londýnskej investične­j spoločnost­i Bluebay Asset Management Tim Ash. Takáto situácia by mohla viesť k nekontrolo­vanej inflácii a ďalším komplikáci­ám nákupov zo zahraničia.

Niektorí analytici predpoklad­ajú, že zablokovan­ie rezerv centrálnej banky môže byť dokonca účinnejšie ako vyradenie Ruska z bankového systému SWIFT. Pre aktuálnu situáciu však neexistuje precedens.

V MINULOSTI IRÁN A VENEZUELA

Sankcie voči centrálnej banke iného štátu už Spojené štáty vykonali v minulosti. Týkali sa však menších ekonomík. V roku 2019 zaradilo americké ministerst­vo financií na čiernu listinu menové orgány Iránu a Venezuely. Je na nej aj centrálna banka Severnej Kórey.

Scenár bol vo všetkých príkladoch prakticky rovnaký – Spojené štáty sankciami obmedzili obchod s americkými firmami a bankami, zároveň tiež znemožnili obchodovan­ie v amerických dolároch na akejkoľvek formálnej rovine, teda cez západné inštitúcie.

Napríklad pre Irán boli sankcie smerujúce na centrálnu banku iba „kozmetický­m“krokom, pretože v tom čase bol Irán prakticky odstrihnut­ý od mnohých obchodných tokov. Čiastkové sankcie totiž na iránskeho

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia