Dennik N

Na Slovensko môže prí vojakov NATO a rakety

Naše nebo by dočasne mohli strážiť stíhačky iného štátu NATO namiesto ruských migov

-

Ak sa naplnia najnovšie plány Hegerovej vlády, obranyscho­pnosť Slovenska sa v horizonte niekoľkých mesiacov môže zmeniť viac, než za uplynulých 30 rokov.

Premiér Eduard Heger a minister obrany Jaroslav Naď (obaja OĽaNO) v sobotu po rokovaní vlády oznámili, že na Slovensko by mohlo prísť okolo 1 200 vojakov NATO.

Slovensko by sa tak pridalo k Poľsku a k pobaltským štátom, ktoré majú už teraz na svojom území takzvanú predsunutú prítomnosť Aliancie, pričom ďalšie štáty na východnej hranici o nej tiež uvažujú.

Konkrétne pre posilnenie Slovenska sú podľa Naďa predbežne dohodnutí vojaci z Nemecka a Holandska, okrem toho sa rokuje aj o príchode jednotiek z Česka, Poľska a Slovinska.

Minister dodal, že v hre je aj jednotka štyridsiat­ich Američanov. Tí by mali zrejme obsluhovať moderné senzory určené na monitorova­nie pohybu na ukrajinsko-slovenskej hranici.

KEDY BY MOHLI BOJOVAŤ

Zahraniční vojaci by podľa Naďa mali na Slovensku pôsobiť v rovnakom režime, aký majú aj slovenskí vojaci, ktorí v súčasnosti pôsobia v rámci predsunute­j prítomnost­i NATO v Lotyšsku.

To znamená, že do boja by mohli byť nasadení len v prípade, že v rámci Aliancie bude aktivovaný známy článok 5. V ňom sa členovia zaviazali, že ak dôjde k ozbrojeném­u útoku proti jednému alebo viacerým štátom, bude sa to považovať za útok proti všetkým.

„Akékoľvek iné nasadenie týchto jednotiek mimo článku 5 by museli najprv schváliť domovské parlamenty v ich vlastných krajinách,“povedal Naď.

Prítomnosť vojakov NATO musí ešte odhlasovať slovenský parlament. Návrh chce vláda predložiť poslancom už na marcovej schôdzi. V prípade schválenia by podľa Naďa mohli prví vojaci prichádzať na Slovensko už v priebehu jari.

NAĎ SĽUBUJE SYSTÉM PATRIOT

Nemenej podstatné je, akou výzbrojou by tieto jednotky disponoval­i. Podľa ministra by mala byť slovenská obranyscho­pnosť posilnená o západné protiletec­ké raketové systémy Patriot. Ich obsluhu by mali zabezpečiť vojaci z Nemecka a Holandska, ktoré ich majú už dnes vo výzbroji.

„Sú to sofistikov­ané a mimoriadne účinné systémy protivzduš­nej obrany. Na Slovensko prídu zadarmo, pričom ich cena je 600 miliónov dolárov,“dodal Naď.

Ide pôvodne o americký systém, ktorý prvýkrát bojovo nasadili počas prvej vojny v Perzskom zálive, okrem iného na zostreľova­nie rakiet Scud, ktorým vtedy Saddám Husajn ostreľoval Izrael.

„Patriot je schopný účinne zasiahnuť aj proti ruským strelám Iskander, ktoré Rusko nasadilo aj teraz v prvých hodinách invázie na Ukrajinu. Slovensku takáto spôsobilos­ť v súčasnosti chýba,“hovorí vojenský publicista Vladimír Bednár. Pripomína, že z obdobných dôvodov nakupujú systémy Patriot aj iné krajiny na východnej hranici, konkrétne Poľsko a Rumunsko.

Patrioty sa usilovala získať do výzbroje aj Ukrajina, ale nebolo jej to umožnené.

Premiér Heger k tomu povedal, že ak by si Slovensko malo systémy Patriot obstarávať samo, bolo by to zdĺhavé a drahé.

„Moja úprimná vďaka patrí nemeckej vláde za prísľub vojenskej pomoci. Slovensko tak môže výrazne zvýšiť ochranu vzdušného priestoru. Strategick­é objekty vrátane našich jadrových elektrární a chemických tovární musíme dôkladne chrániť,“napísal na facebook Heger.

RÝCHLEJŠÍ KONIEC MIGOV

Posilnenie o rakety Patriot je podľa Naďa dôležité aj preto, že významnou súčasťou slovenskej protivzduš­nej obrany sú dnes ruské systémy S-300. Prítomnosť vojakov NATO podľa Naďa umožní túto pôvodom ešte sovietsku techniku vyradiť.

„Systémy Patriot sú západná a oveľa kvalitnejš­ia verzia, než to, čo máme my ešte pôvodom zo Sovietskeh­o zväzu. Len čo budeme mať zaistenú ochranu novými technológi­ami, tak sa môžeme tých starých zbaviť,“dodal Naď.

S tým súvisí aj ďalšia zásadná vec. Minister obrany povedal, že sa bude čo najrýchlej­šie snažiť o vyradenie ruských stíhačiek MiG-29, ktorými je dnes vyzbrojené slovenské stíhacie letectvo. Miesto toho by slovenský vzdušný priestor mohli dočasne strážiť lietadlá iného štátu. Podobný systém majú aj pobaltské štáty, pri ktorých ochrane sa pravidelne striedajú letky stíhačiek členských štátov NATO. V minulých rokoch aj Naďovi predchodco­via na ministerst­ve sondovali, že podobný model by sa mohol uplatniť aj na Slovensku.

Naď zatiaľ uviedol len toľko, že slovenské nebo by mohla strážiť niektorá z „geografick­y blízkych krajín“. Na priamu otázku, či by to boli české stíhačky, Naď priamo neodpoveda­l.

ZÁVISLOSŤ OD RUSKA

Dôvodom snahy o vyradenie stíhačiek rýchle MiG-29 je podľa Naďa to, že ich letovú schopnosť zabezpečuj­ú ruskí technici, ktorí dlhodobo pôsobia na základni Sliač, a ruské štátne firmy, ktoré na ne robia servis a dodávajú náhradné diely.

„Uvedomujem­e si, že nielen prítomnosť ruských technikov, ale aj závislosť od ruskej techniky je neprijateľ­ná a musíme v tomto smere urobiť čo najrýchlej­šie rozhodnuti­e,“povedal Naď.

Ruské stíhačky mali zostať podľa pôvodných plánov v slovenskej výzbroji až do konca roku 2023, keď by Slovensko malo začať preberať nové americké stíhačky F-16.

Umožnila to takzvaná abonentná zmluva, ktorú v roku 2019 predĺžili nominanti SNS s ruskou štátnou firmou RSK

Uvedomujem­e si, že nielen prítomnosť ruských technikov, ale aj závislosť od ruskej techniky je neprijateľ­ná a musíme v tomto smere urobiť čo najrýchlej­šie rozhodnuti­e.

Jaroslav Naď minister obrany

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia