Dennik N

Vláda pomáha Ukrajine aj Ukrajincom

- VERONIKA PRUŠOVÁ

Slovenská vláda cez víkend schvaľoval­a ďalšie formy pre Ukrajinu aj pre Ukrajncov prichádzaj­úcich na Slovensko. Minister financií Igor Matovič na hranici v sobotu oznámil rýchle podporné opatrenia pre utečencov. Ukrajinci, ktorí prekročia hranice, by mali mať okamžite nárok na legálny pobyt. Jeho súčasťou by malo byť pracovné povolenie, zdravotné poistenie i dávky v hmotnej núdzi. „Právo na tolerovaný pobyt získajú na počkanie hneď tu na hranici. Nebudú musieť ísť do nejakého azylového centra alebo záchytného strediska v Humennom,“povedal minister.

SLOVENSKO VÍTA UTEČENCOV

Štát podporí aj obyvateľov Slovenska, ktorí ponúkajú Ukrajincom ubytovanie vo svojich domovoch alebo aj v hoteloch či penziónoch. Každý bude mať podľa Matoviča nárok na mesačný nezdanený príspevok vo výške 100 eur na dieťa a 200 eur na dospelého. Tento návrh minister financií predloží v pondelok na rokovaní vlády a hovorí, že už je na tom zhoda medzi koaličnými partnermi.

„Urobíme zo Slovenska jednu veľkú špongiu, ktorá bude schopná absolvovať takýto nával,“povedal Matovič.

Ukrajinskí utečenci by podľa Matoviča mohli pomôcť aj ekonomike, ak by na Slovensku zostali. Argumentuj­e Poľskom, kde pribudlo v minulých rokoch milión Ukrajincov na trhu práce, a poľská ekonomika podľa Matoviča zrýchlila rast.

„Ide však o krajnú situáciu, v tejto chvíli všetci dúfame, že sa títo ľudia budú môcť vrátiť domov,“dodal Matovič.

Slovensko bude podľa Igora Matoviča poskytovať Ukrajincom pobyt a ubytovacie príspevky počas trvania konfliktu. „Všetci dúfame, že to potrvá čo najkratšie, ale ak bude treba poskytovať im pomoc celý rok, tak to budeme robiť.“

POŠLEME ZBRANE, NIE VOJAKOV

Slovensko poskytne Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote 4,41 milióna eur, schválila to vláda. O pomoc požiadal počas sobotného večerného telefonátu premiéra Hegera ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Túto pomoc potrebujú a my im ju radi poskytneme,“povedal predseda vlády.

Vláda vzápätí schválila, že ďalšia slovenská pomoc Ukrajine sa týka systému protiraket­ovej obrany a protitanko­vých striel.

Minister obrany Jaroslav Naď zdôraznil, že Slovensko nepomáha Ukrajine vojensky. „Na to si dávame pozor. Nechceme dať nikomu žiadnu zámienku,“vysvetlil minister obrany Jaroslav Naď. Vojenská pomoc by znamenala vyslanie vojakov.

Minister dopravy Andrej Doležal predpoklad­á, že do 24 hodín príde rozhodnuti­e o uzavretí nášho vzdušného priestoru pre ruské lietadlá. Vysvetlil, že Slovensko v tejto otázke chce postupovať spoločne s partnermi Európskej únie.

Slovensko zároveň ponúklo ruskej aj ukrajinske­j strane Bratislavu ako miesto pre mierové rokovanie. „Chceme mier, mier pre Ukrajinu a pre celý tento región,“povedal premiér Eduard Heger.

Premiér opäť poďakoval všetkým občanom, ktorí spontánne pomáhajú na slovensko-ukrajinske­j hranici. „Som na vás nesmierne hrdý,“odkázal Heger. To, ako sa ľudia na Slovensku zmobilizov­ali, vidí podľa neho celý svet.

Aj prezidentk­a Zuzana Čaputová si vie predstaviť Bratislavu ako miesto mierových rokovaní. „Ak by Bratislava mohla byť miestom, ktoré by prispelo k posunu celého konfliktu smerom k mierovému riešeniu, bolo by to len dobré,“povedala prezidentk­a, ktorá dnes navštívila Ubľu na hraniciach s Ukrajinou.

Prezidentk­a Zuzana Čaputová na slovensko-ukrajinske­j hranici vyjadrila vďaku všetkým za solidaritu, ktorú prejavujú Ukrajincom utekajúcim z vlastnej krajiny. „Som hrdou prezidentk­ou Slovenskej republiky.“

Ak by Bratislava mohla byť miestom, ktoré by prispelo k posunu celého konfliktu smerom k mierovému riešeniu, bolo by to len dobré.

Zuzana Čaputová prezidentk­a SR

 ?? FOTO – TASR ?? Prezidentk­a Zuzana Čaputová na slovensko-ukrajinske­j hranici.
FOTO – TASR Prezidentk­a Zuzana Čaputová na slovensko-ukrajinske­j hranici.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia