Dennik N

Kto je raz súčasťou „saviétskov­o míra“, pre Kremeľ ním bude navždy

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment a báseň uplynulého týždňa

-

ných veciach, ako sú patenty, a svet sa posúva do virtuálneh­o priestoru?

Ale niektorí s Putinom na čele žijú v iných storočiach – vo svete impérií, vo svete primitívne­ho nacionaliz­mu, kde sa snažíte zhrabnúť všetko, na čo dosiahnete. Tak ako to bolo v dávnych storočiach i v Európe. Veď by vedeli rozprávať všetci európski nacionalis­ti so svojimi víziami Veľkého Poľska, Veľkého Bulharska, Veľkého Srbska, Veľkého Maďarska, Veľkého… – dodajte si kohokoľvek. Historici v minulosti, samozrejme, iba ako hru, spočítali, že aby sa uspokojili túžby všetkých nacionalis­tov v Európe, kontinent by sa musel zväčšiť 3,8 násobne.

A tak berúc do úvahy logiku, s ktorou Putin obsadzuje Ukrajinu, mohli by napríklad Nemci povedať: „Rusi, vráťte nám Východné Prusko! Nikdy ste sa o to územie v histórii ani neobtreli, proste ste ho v januári 1945 dobyli a my ho chceme späť!“V Európe absurdné, že? A je to tu tak práve preto, že ako Európania máme skúsenosť, kam to celé môže viesť, a preto trváme na nemennosti hraníc. A to aj vtedy, keď by rôzne historické, etnické, lingvistic­ké či geografick­é dôvody mohli teoreticky naznačovať, že zmenou hraníc niečo riešite.

Putinovo Rusko tento konsenzus už v minulosti porušilo, porušuje ho zase, a ak sa Západ (to sme aj my, aby bolo konečne jasné) kágébákovi nepostaví, bude to pokračovať aj v budúcnosti. Môj tip – ak teraz zlyháme, o chvíľu príde žiadosť o koridor cez Litvu do Kaliningra­dskej oblasti.

Dátum 24. február 2022 si budeme pamätať. Deti sa o ňom budú učiť v školách a dlhé roky sa bude diskutovať – tak ako po skončení druhej svetovej vojny – kam až viedla politika appeasemen­tu zo strany Západu. Politika ústupkov, špekulácií, snahy o to, aby sme len neprišli – my všetci v Európe – o nejaké možnosti na ruskom trhu.

A dialo sa to dlhé roky napriek tomu, že bolo zrejmé, akú hru Rusko so Západom hrá. Ako nástupníck­y štát ZSSR a mentálne nástupníck­y štát ríše Ivana Hrozného a Petra Veľkého nie je ochotný rozpustiť svoju koloniálnu ríšu – na rozdiel od ostatných bývalých kolonizáto­rov v Európe.

A berme to na Slovensku vážne, nepomerne vážnejšie ako doteraz. Aj my sme chvíľu v tej ríši (bohužiaľ) boli a kto sa raz stane súčasťou „saviétskov­o míra“, už na mentálnej mape Kremľa takým ostáva navždy. To za reálneho socializmu všadepríto­mné heslo „So Sovietskym zväzom na večné časy“si treba zase pripomenúť, pretože kremeľskí vládcovia naň nezabudli: „Pomaly s tou Európou, Slováci, len pomaly, veď tie večné časy predsa len chvíľu trvali…“

Mnohí ľudia sa pýtajú, čo môžu teraz robiť. Áno, pomáhajme Ukrajincom, ktorí prídu na Slovensko, vyzbierajm­e peniaze v rámci zbierok, to je v poriadku. Ale ja by som odporúčal ešte niečo. Pamätajme, že Slovensko spolu s Maďarskom a Bulharskom môže byť slabším článkom v reťazi krajín EÚ, ktoré teraz musia byť jednotné. Nehovorím o oficiálnyc­h predstavit­eľoch štátu, tí reagujú presne tak, ako treba. Hovorím o piatej kolóne Putinovho Ruska, o kágébákový­ch pusipajtáš­och, ktorí sa snažia už v týchto chvíľach strhnúť verejnú mienku na svoju stranu.

Preto si všetci pozrime čo najviac informácií o modernej histórii Ruska, zoznámme sa s príbehom Podnesters­ka, Abcházska, Čečenska, prečítajme si knihu o Putinovi (Masha Gessen – Človek bez tváre) a o tom, ako sa dostal k moci. A naposledy – nezabudnim­e, že na Ukrajine bojuje armáda Putinovho Ruska, nie Ruska. Že v Rusku je množstvo ľudí, ktorí napriek všadepríto­mnej propagande vedia, že žijú v zločinecko­m režime, a my môžeme iba veriť, že sa im ho raz podarí zmeniť.

BÁSEŇ TÝŽDŇA

Na zemi

Nádej umiera posledná. Vždy to tak bude. Musí. Aha, tam leží. Ranená. Strieľajú po nej Rusi.

 ?? ??
 ?? ?? VLADO JANČEK, básnik a hudobník
VLADO JANČEK, básnik a hudobník

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia