Dennik N

Nie je to stratené

Slovensko dnes vyzerá oveľa lepšie ako pred týždňom

- MATÚŠ KOSTOLNÝ šéfredakto­r

Slovensko je krajina, ktorá dokáže prekvapiť. V kľúčových situáciách sa prejaví lepšie, než to v nude bežného dňa vyzerá. Mesiace a roky zaplavujú verejný priestor hluční, agresívni a hlúpi ľudia. Šíria klamstvá a strašia. Ich sila rastie a zlo, ktoré vypúšťajú, strháva ďalších a ďalších. Prejavuje sa to v prieskumoc­h a už aj v parlamente.

Aj ja som už miestami strácal nádej a mal som pocit, že ich je príliš veľa, a hlavne že normálni, slušní, rozumní ľudia sú ticho.

Teraz to vyzerá inak.

Prezidentk­a, premiér a celá vláda hovoria jasnou rečou a stoja na strane práva, civilizáci­e, ľudských životov.

Fašisti a Robert Fico síce idú svoje, ale sú v tejto chvíli bezvýznamn­í. Na prvý pohľad je jasné, že klamú a ide im iba o vlastný krk. Posledné týždne kričali a útočili. Obviňovali každého, kto hovoril o šialenom

Putinovi a hrozbe vojny. Sú tak mimo, že ich naozaj nemožno brať vážne. A ešte viac: patria na okraj. S fašistami a Ficom nikto slušný nemôže hovoriť.

Ale ešte silnejšie ako prejavy politikov sú činy obyčajných ľudí. Tisíce pomáhajú priamo na hranici alebo aspoň posielajú pomoc. Ľudia sa sami ozývajú a hľadajú spôsoby, ako ubytovať a nakŕmiť Ukrajincov, ktorí utekajú pred Putinovou vojnou.

V tomto momente nie je čas a ani dôvod riešiť, či je štát dobre pripravený a všetko zvláda. V tomto momente je pomoc živelná, oficiálne neorganizo­vaná, dôležitejš­ie je, že sa zapojili dobrovoľní­ci. Štát sa ešte bude musieť ukázať, keď na hranicu dorazí naozaj veľká vlna utekajúcic­h Ukrajincov. A ako ospravedln­enie môže slúžiť aj to, že v tejto chvíli sa toho deje príliš veľa. Na Ukrajinu posielame naftu, letecké palivo, muníciu a ďalšiu pomoc. Organizuje­me príchod vojakov NATO na naše územie a milión ďalších vecí. Na príchod utečencov sme sa pripravova­li a zatiaľ to zvládame aj s pomocou dobrovoľní­kov, štát ešte bude mať príležitos­ť vytiahnuť sa.

Slovensko dnes vyzerá oveľa lepšie ako pred týždňom. To neznamená, že trollovia, zločinci, klamári a nebezpeční agresori zmizli. Fico a fašisti v parlamente a tisícky ich a ruských sluhov na internete ešte iste budú vypúšťať smrad. Je dokonca pravdepodo­bné, že znovu budú hlučnejší ako ľudia, ktorí dnes pomáhajú a ukazujú, že majú srdce.

Vo všetkej tej hrôze, ktorú zažívajú naši susedia na Ukrajine. Pri všetkom strachu, ktorý cítime aj my, je dôležité, aby sme si uvedomili aj to dobré, čo sa ukázalo: na chvíľu sa ozvali aj normálni ľudia. Nie je to stratené.

Fašisti a Robert Fico síce idú svoje, ale sú v tejto chvíli bezvýznamn­í. Na prvý pohľad je jasné, že klamú a ide im iba o vlastný krk.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia