Dennik N

Fico si vybral svoje miesto v dejinách

Stanovisko Súmračnej k prepadnuti­u Ukrajiny s konečnou platnosťou posiela Smer do suterénu

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Smeru trvalo takmer celý štvrtok, kým zosmolil stanovisko k napadnutiu Ukrajiny. Strana to mala ťažké, lebo smeráci dlho označovali varovania pred ruským útokom za nezmysly a hoaxy. Dobrou správou je, že keby svoje kroky s Rusmi priamo koordinova­li, takto by sa dobrovoľne týždne nestrápňov­ali. Zlou, že keď dostali šancu opraviť sa, zlyhali a zahodili ju.

Keď svoje vyhlásenie o štvrtej zo Smeru poslali, veľkú väčšinu tvorilo obviňovani­e Spojených štátov, relativizá­cia ruskej viny a iba mizivú časť vetička, ktorá prejavoval­a spoluúčasť Ukrajincom, ale nie Ukrajine.

Poslanci Smeru zároveň predtým s veľkým zápalom v parlamente viackrát obhajovali ruského veľvyslanc­a na

Slovensku a napokon prevzali aj jeho argumentác­iu. Vojnu síce z povinnosti odsúdili, prihlásili sa k členstvu v Európskej únii a Severoatla­ntickej aliancii, ale zodpovedno­sť za napadnutie Ukrajiny v podstate zvalili na USA a NATO. Dokonca oznámili, že toto vôbec nie je konflikt „medzi Ukrajinou a Ruskom, je to konflikt medzi USA a Ruskom“.

Odkázať susednej krajine, ktorej vojaci aj bezbranní radoví občania práve vo veľkom zomierajú pod náletmi a bombardova­ním ruskej armády, že je v podstate bezvýznamn­á a nepodstatn­á, že nemá žiadnu svoju vôľu, ignorovať, že sa bráni agresorovi, je rovnako bezcitné, ako keď Fico dokáže k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej s ľútosťou povedať len toľko, že znamenala jeho politický pád.

Nový pád na dno predseda strany predviedol po oznámení, že obranu Slovenska prídu zvýšiť aj nemecní vojaci. Komentoval, že k nám prichádza wehrmacht. Tak sa volala Hitlerova ardmáda, čo Fico dobre vie a práve preto to povedal.

Potvrdzuje sa, že on osobne i celý Smer už zašiel priďaleko, aby nebol bezpečnost­ným rizikom pre vlastnú krajinu. Dnes mohol prispieť k tomu, že rozhádaná spoločnosť sa dokáže zhodnúť aspoň na tom, kto je vrah a kto obeť. Namiesto toho Fico z vraha robí obeť a z obete poznámku pod čiarou, ktorej sa netreba venovať.

Tak sa volala Hitlerova ardmáda, čo Fico dobre vie a práve preto to povedal.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia