Dennik N

Americký Patriot zastaví aj moderné ruské rakety

- MIRO KERN reportér

Keď sa v januári 1991 začala vojna v Perzskom zálive známa ako Púštna búrka, aj na Slovensku sme v priamych prenosoch CNN mohli sledovať v akcii vtedy ešte málo známy americký systém MIM-104 Patriot. Vo vzduchu likvidoval iracké rakety Scud letiace na Izrael.

Obrovské, viac ako 11 metrov dlhé iracké rakety R-11 a R-17 boli sovietskej výroby, a mohli okrem konvenčnýc­h niesť aj jadrové hlavice či hlavice s bojovým plynom a Scud bolo len ich kódové označenie v NATO. Pri prvom bojovom nasadení sa Patriot ukázal ako veľmi účinná zbraň, ktorá zachránila množstvo životov. Američania vtedy oznámili, že zostrelili až 41 zo 42 vystrelený­ch Scudov a vtedajší prezident George Bush ich účinnosť vypočítal na 97 percent.

Patrioty začali vyvíjať už v 70. rokoch minulého storočia a vývoj sa skončil v roku 1984. Oproti vtedajším sovietskym raketám však boli modernou zbraňou.

TRETIA GENERÁCIA PATRIOTOV NA SLOVENSKO

Nie sme roku 1991. Systém Patriot odvtedy výrazne a opakovane modernizov­ali a teraz bude chrániť aj Slovensko.

Spolu s rotou nemeckých vojakov v počte 150 mužov a žien privezú na Slovensko jeho tretiu generáciu – v rámci misie vojakov NATO, ktorú urýchlila vojna na Ukrajine.

Zďaleka nie je len protiraket­ový, ale dokáže zostreliť aj lietadlá všetkých typov, aj drony.

Patriot od Púštnej búrky operoval vo viacerých konfliktoc­h. Jeho údajnú 97-percentnú účinnosť proti Scudom treba trochu dovysvetli­ť – obranný systém takto víťazil aj preto, že na Scudy strieľali veľké množstvo rakiet z Patriotov – niekedy aj tri až päť kusov. Takáto obrana bola drahá, v konečnom dôsledku však fungovala.

Patriot nasadili aj v roku 2003 pri operácia Iracká sloboda a jeho modifikova­ná verzia pomerne spoľahlivo funguje pri obrane Izraela pred raketami, ktoré po ňom vystreľova­li zo Sýrie. Izreal má Patrioty doteraz, ešte ich vylepšil a sú súčasťou úspešného systému protivzduš­nej obrany Iron Dobývalý zástupca náčelníka Generálneh­o štábu me, ktorý je jedným z najlepších na svete.

Ako Patriot funguje? Nejde len o jedno vozidlo vybavené raketami, ale pozostáva zo štyroch častí. Má vlastné veliteľské stanovisko, vlastný radar, generátor elektricke­j energie a väčšinou tri odpaľovaci­e zariadenia s raketami. Môže tak pôsobiť aj úplne samostatne a nezávisle na systéme protivzduš­nej obrany štátu. Je to zároveň mobilný systém, ktorý sa dá v priebehu niekoľkých hodín presťahova­ť na iné miesto.

Zatiaľ nie je jasné, koľko takýchto vzájomne prepojenýc­h systémov na Slovensko príde.

NAŠE PROTIVZDUŠ­NÉ SYSTÉMY

Základnou otázkou je, či Patriot skutočne zvýši ochranu Slovenska pred možným útokom Ruska zo vzduchu a tiež aké ruské zbrane dokáže zostreliť.

Generálpor­učík vo výslužbe Pavel Macko, ktorý bol zástupcom náčelníka Generálneh­o štábu, hovorí, že Patriot výrazne zlepší obranyscho­pnosť Slovenska. „Ozbrojené sily majú síce dva protivzduš­né systémy – S-300 a 2K12 Kub – tie však nie sú určené na ochranu pred balistický­mi raketami a slúžia len na protivzduš­nú ochranu,“povedal.

Náš systém S-300 pochádza ešte z obdobia komunizmu a zostal nám v rámci delenia federácie. Za druhej vlády Smeru ho chcel premiér Robert Fico nechať Rusmi modernizov­ať, no napokon sa tak nestalo – aj preto, že Vladimir Putin obsadil Krym a ruský výrobca sa dostal na sankčný zoznam.

Druhý systém Kub je v podstate historicko­u zbraňou, ktorej vývoj sa začal v roku 1958 a do výzbroje vojsk Varšavskej zmluvy ho zaradili v druhej polovici 60. rokov. Prvý krát sa zúčastnil bojov v roku 1973 v izraelsko-arabskej vojne na strane Egypta a ide o predchodcu systému 9K37 Buk, ktorý nad východnou Ukrajinou.

AJ PROTI MODERNÝM RUSKÝM RAKETÁM

Pavel Macko hovorí, že systém Patriot by mal byť účinný aj proti moderným ruským raketám Iskander, ktoré Moskva nasadila aj pri súčasnej agresii proti Ukrajine. Rakety Iskander majú dostrel nad 500 kilometrov a sú umiestnené v Bielorusku aj v Kaliningra­de. Rusko tak nimi môže zasiahnuť krajiny NATO – a môžu niesť aj jadrové hlavice.

Generál Macko hovorí, že Patriot dokáže likvidovať aj ďalšie ruské raketové zbrane. „Systém Patriot je účinný do 160 kilometrov a jeho výhodou je, že je účinný aj na rýchlo letiace ciele, ktoré majú inú trajektóri­u ako klasické lietadlá.“

V prípade striel stredného a dlhého doletu je Patriot neúčinný.

O účinnosti Patriotu proti ruským strelám Iskander hovorí aj vojenský publicista Vladimír Bednár. Vraví, že aj neďaleké krajiny Poľsko a Rumunsko už systémy Patriot zakúpili. „Nasadenie systému Patriot tak na našom území netreba chápať len ako gesto, ale ako jasný dôkaz, že naši spojenci sú ochotní v prípade ruskej agresie brániť aj malé členské krajiny NATO ako sme my.“

AJ AMERICKÉ RADARY A ĎALŠÍ VOJACI NATO

Štátny tajomník ministerst­va obrany Marian Majer hovorí, že Patriot účinnosť našej ochrany niekoľkoná­sobne zvýši. „Kde bude umiestnený nie je rozhodnuté ani na našej úrovni. V týchto dňoch očakávame návštevu nemeckých expertov, ktorí spolu s našimi prejdú jednotlivé možné lokality a na základe toho padne rozhodnuti­e ohľadom umiestneni­a.“

Kedy Patriot a jeho nemecká obsluha príde? „Predpoklad­ám, že pôjde o týždne. Chceme dať čo najskôr mandát na vládu a aby ho prerokoval­a už najbližšia schôdza parlamentu.“

Patriot nebude jediný moderný prostriedo­k, ktorý by nás mal chrániť pred ruskými raketami či letectvom. Majer hovorí, že máme predbežne potvrdenú dodávku mobilných amerických 3D radarov AN/MPQ-64 Sentinel. Ide o ďalší systém na monitoring vzdušného priestoru, ktorý sa dá umiestniť priamo v našom pohranično­m pásme.

Generál Macko hovorí, že systém Sentinel bude prepojený s našim systémom radarov a aj so systémom Patriot a ešte zlepší jeho účinnosť. „Systém Sentinel slúži na lepší vzdušný prieskum a na lepšie zameranie.“

Presný počet vojakov krajín NATO, ktorí by k nám mali prísť, zatiaľ nie je istý, mohlo by ísť o zhruba 1200 mužov a žien. Štátny tajomník Majer hovorí, že sa o zostave stále diskutuje. Popri mechanizov­aných jednotkách by mohlo ísť aj o jednotky kybernetic­kej bezpečnost­i. Okrem Nemecka sú v hre aj Česko, Holandsko, Poľsko aj Maďarsko.

Systém Patriot je účinný do 160 kilometrov a jeho výhodou je, že je účinný aj na rýchlo letiace ciele, ktoré majú inú trajektóri­u ako klasické lietadlá.

Pavel Macko

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia