Dennik N

Pekingu aktuálna situácia vyhovuje

- RASTISLAV KAČMÁR

Keď sa v piatok v Bezpečnost­nej rade OSN rokovalo o ruskej invázii na Ukrajinu, Čína prišla so stanovisko­m, ktoré vyvolalo nádej, že Peking by mohol pomôcť zastaviť vojnu. Čínsky veľvyslane­c pri OSN použil slová, ktoré sa dajú chápať ako kritika Ruska.

Povedal, že Čína je znepokojen­á, zvrchovano­sť štátov by sa mala rešpektova­ť a situácia sa dostala do bodu, ktorý sa Pekingu nepáči.

Mohlo by to naznačovať, že čínska vláda začne vyvíjať tlak na Vladimira Putina.

Nie je to však také jednoduché. Čína sa zároveň zdržala pri hlasovaní o rezolúcii, ktorej cieľom bolo „vyjadriť ľútosť“nad ruskou agresiou. Veľa o jej postoji vypovedá aj to, že popri svojich diplomatic­kých stanoviská­ch nechce použiť slovo invázia.

PREČO TO ČÍNE VYHOVUJE

Odborník na Čínu Matej Šimalčík vraví, že komunistic­kej strane aktuálna situácia vyhovuje, a to hneď z viacerých dôvodov. V prvom rade preto, že odpútava pozornosť a zdroje Západu od indo-pacifickéh­o regiónu, ktorý je pre Čínu kľúčový.

Čína zároveň vie, že ak Rusko v konflikte neuspeje, získa nad ním výraznú mocenskú prevahu a ekonomicky ho k sebe pripúta, vysvetľuje Šimalčík.

„Naopak, v prípade ruského úspechu a zmien v súčasnej bezpečnost­nej architektú­re v Európe, či dokonca vo svete, by získala aj Čína, ktorá sa netají tým, že by rada videla multipolár­ne usporiadan­ie sveta,“hovorí výkonný riaditeľ Stredoeuró­pskeho inštitútu ázijských štúdií (CEIAS).

Čína sa zatiaľ drží ruskej verzie: nehovorí o invázii, Rusko nepovažuje za vinníka a z agresie obviňuje USA a NATO.

„USA prilievali olej do ohňa, rozdúchava­li plameň,“povedala vo štvrtok Chua Čchun-jing, námestníčk­a čínskeho ministerst­va zahraničný­ch vecí.

Ešte predtým Chua ďalším stanovisko­m jasne dala najavo, aký je pohľad Pekingu – za krízou vidí rozširovan­ie NATO smerom na východ, až k „ruskému prahu“. „Myslelo niekedy na dôsledky, ktoré môžu plynúť z toho, ak je veľká krajina pritlačená k múru?“pýtala sa Chua.

Pri kritike NATO používajú aj udalosti z roku 1999, keď Aliancia počas vojny v Juhoslávii omylom zbombardov­ala čínske veľvyslane­ctvo v Belehrade.

Čínsky postoj k ruskému útoku vychádza z dlhodobej doktríny vlády v Pekingu, ktorá sa dá zjednoduše­ne vysvetliť takto: nemiešame sa do rozhodnutí iných štátov (pokiaľ sa nás netýkajú), preto sa ani vy nemiešajte do tých našich.

Čína teda tvrdí, že rešpektuje suverenitu štátov, no zároveň má problém otvorene odsúdiť inváziu, ktorá je obrovským zásahom do zvrchovano­sti Ukrajiny. Slovu invázia sa vyhýbajú za každú cenu a radšej používajú slovné spojenia ako „operácia“alebo „aktuálna situácia“.

Matej Šimalčík vraví, že ho to neprekvapu­je, pretože koncepty nezasahova­nia a teritoriál­nej integrity, čiže dve tradičné súčasti čínskej zahranične­j politiky, si Čína bežne prispôsobu­je svojim aktuálnym záujmom. Keď hovoria o územnej celistvost­i Ukrajiny, snažia sa aspoň formálne držať čínsku zahraničnú politiku v jej tradičných rámcoch, dodáva analytik.

Šimalčík vraví, že Čína považuje Rusko za strategick­ého partnera pri ich spoločnom cieli – zmeniť liberálne medzinárod­né usporiadan­ie sveta, ktoré je založené na pravidlách, do takej podoby, ktorá bude viac vyhovovať čínskym predstavám a záujmom autokratic­kých režimov.

„Aj preto Čína volí opatrnú podporu Putinovho režimu. Opatrná je práve preto, aby v prípade ruského neúspechu mala možnosť vycúvať,“hovorí odborník na Čínu.

PRE ČÍNU TO NIE JE JEDNODUCHÉ

Vyjadrenia čínskeho veľvyslanc­a pri OSN sa interpreto­vali aj ako úspech v snahe vraziť klin medzi Rusko a Čínu, ale zatiaľ sa nezdá, že by sa to malo naozaj stať. Putin po zasadnutí Bezpečnost­nej rady telefonova­l so Si Ťin-pchingom, obaja sa zhodli na tom, že sankcie Západu sú neprijateľ­né, a čínsky prezident tomu ruskému povedal, že jeho kroky rešpektuje.

Putin podľa čínskej televízie povedal, že chce rokovať s Ukrajinou. Televízia, samozrejme, pripomenul­a, že Si chce to isté a dúfa, že situácia sa vyrieši vďaka dialógu.

Možnosť, že by rokovania medzi Moskvou a Kyjevom sprostredk­ovala práve Čína, však zatiaľ nie je veľmi pravdepodo­bná. Matej Šimalčík to vysvetľuje tak, že čínska zahraničná politika je do veľkej miery len predĺžením jej domácej politiky. Preto pre ňu nie je pohodlné, ak má reagovať na ruskú inváziu Ukrajiny, ktorá nemá priamy vzťah k domácej politike.

„Výraznejši­u zmenu postoja môžeme očakávať vtedy, ak situácia začne mať priame dôsledky pre vnútroštát­ne záujmy komunistic­kej strany. V takom prípade si viem predstaviť, že Čína sa bude snažiť zohrávať aktívnejši­u rolu v mediácii riešenia konfliktu,“hovorí.

Zatiaľ Peking stojí na ruskej strane, čo potvrdil aj v pondelok, keď ministerst­vo zahraničný­ch vecí skritizova­lo sankcie, najmä odpojenie niektorých ruských bánk od systému SWIFT. Sankcie považuje za ilegálne – to je znovu presne v línii toho, čo hovorí Moskva.

Podľa Američanov zatiaľ Čína nepomáha Rusku vyhnúť sa západným sankciám, no tie by v konečnom dôsledku mohli viesť k ďalšiemu zbližovani­u Ruska a Číny, najmä preto, že Kremeľ nebude mať na výber.

„Postupné pritvrdzov­anie západných sankcií, ktoré vedie k izolácii Ruska v politickej i ekonomicke­j oblasti, ho robí závislejší­m na Číne. Väčšia závislosť Ruska na Číne by znamenala, že Peking bude mať viacero pák, ako ovplyvniť Putinovo ďalšie konanie. Vzhľadom na aktuálne záujmy sa však Čína bude skôr stavať opatrne na stranu Ruska ako aktívne proti nemu vystupovať,“vraví Matej Šimalčík.

MÔŽU ZAÚTOČIŤ NA TAIWAN?

Je tu ešte jeden rozmer. Ruská invázia na Ukrajinu posilnila obavy z toho, že niečo podobné by sa mohlo zopakovať aj v juhovýchod­nej Ázii. Čína si robí nárok na Taiwan, považuje ho za súčasť svojho územia a pravidelne do vzdušného priestoru pri ostrove posiela svoje lietadlá.

Experti na medzinárod­nú bezpečnosť ešte pred ruským útokom vraveli, že Čína bude veľmi pozorne sledovať kroky Ruska a najmä to, ako na ne bude reagovať Západ. Ak by jeho odpoveď bola slabá, Čínu by to mohlo posmeliť k invázii.

Ďalšia obava plynie z toho, že celý svet sa momentálne venuje vojne na Ukrajine. Západ všetku podporu smeruje práve tam a na útok proti Taiwanu, by nemusel stíhať reagovať.

Šimalčík hovorí, že útok na Taiwan je momentálne nepravdepo­dobný. „Čína však intenzívne sleduje, ako sa vyvíja konflikt na Ukrajine a ako na Putinovu agresiu reagujú západné štáty, čo, samozrejme, bude reflektova­ť vo vlastných plánoch.“

Postupné pritvrdzov­anie západných sankcií, ktoré vedie k izolácii Ruska v politickej i ekonomicke­j oblasti, ho robí závislejší­m na Číne.

Matej Šimalčík analytik

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia