Dennik N

Camp Žilina, bezpečný prístav pre utečencov

Camp Žilina je veľká súkromná administra­tívna budova, kde momentálne žije vyše 70 ukrajinský­ch, marockých, nigérijský­ch a ďalších utečencov pred vojnou v Ukrajine, o ktorých sa starajú dobrovoľní­ci

-

Plynulo komunikova­ť s podnikateľ­om Milanom Dubecom, ktorému budova patrí ( so spoločníkm­i), je veľmi zložité. V jednu chvíľu stojí pred vami, o chvíľu ho už len počujete komunikova­ť po anglicky z neznámeho miesta labyrintu plného paravánov a stoviek postelí. Dubec tam trávi celé dni.

Po každom dni v campe, kde stretáva zanietenýc­h a odhodlanýc­h ľudí ochotných pomáhať, zaopatrený­ch utečencov a hrajúce sa deti, má pocit, že je to „fajn“. Potom príde večer domov, zapne si správy a „prebudí sa“do pokračujúc­ej vojny a tragédie plnej umierajúci­ch ľudí.

KEBY MOHLI, DOŠTUDOVAL­I BY U NÁS

„Toto sú študenti, budúci lekári a inžinieri z Maroka a Nigérie. Je ich štyridsať a prišli sem, lebo ich vraj zatiaľ nikto nikde nechcel. Nikto ich nechcel, znamená, že ich odmietali ubytovať… Počkajte tu, ak sa nebudem vracať, tak ma len niekto spomalil,“preruší Milan Dubec rozprávani­e a rieši ubytovanie pre ukrajinskú rodinu s dvomi deťmi.

„Tí chlapci a dievčatá sú úplne skvelí, vďační a bezproblém­oví. Keď prišli, okamžite nám pomáhali skladať postele a stavať paravány,“hovorí o chvíľu o afrických študentoch.

Na Ukrajine podľa verejne dostupných informácií študuje 78-tisíc zahraničný­ch študentov, z toho takmer polovica z Indie, Maroka a Nigérie.

Väčšina afrických zahraničný­ch študentov, s ktorými sme sa rozprávali v Žilina Campe, zvažuje aj možnosť, že ak bude vojna na Ukrajine trvať dlhšie, alebo konflikt zamrzne, doštudujú na Slovensku. Ten najmenší problém je, ako hovorí Maročan Oussama, že všetky jeho dokumenty o štúdiu zostali v Charkove. Uvažuje tiež o výške školného na Slovensku (v Charkove 2400 dolárov ročne) a o tom, či by mohli u nás pracovať popri štúdiu.

Tieto predstavy však narážajú na realitu našich zákonov – ľudia, ktorí nemajú ukrajinský pas, nemôžu dostať štatút odídenca, ktorý im garantuje pobytové právo do konca tohto roka, lekársku starostliv­osť aj právo zamestnať sa a študovať.

„Podľa dnes platných predpisov by mali byť repatriova­ní do domovskej krajiny. Ale pokiaľ viem, dnes by mala Európska únia rozhodnúť, ako sa postaviť k zahraničný­m študentom, ktorí boli na Ukrajine. Boli tu aj ľudia zo Žilinskej univerzity a konštatova­li, že časť z nich by sa vedela uplatniť aj na univerzite. Sú to ľudia s obrovským potenciálo­m a bola by obrovská škoda, keby u nás nemohli doštudovať,“hovorí Milan Dubec, ktorý pre študentov preveroval možnosti štúdia na Slovensku.

Dubecove úvahy potvrdila aj dekanka Jesseniove­j lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine Andrea Čalkovská. Konštatova­la, že existuje možnosť, aby títo študenti doštudoval­i na Slovensku, no podľa informácií z ministerst­va školstva a Univerzity Komenského „je rozdiel, či o doštudovan­ie požiada Ukrajinec alebo občan iného štátu, ktorý na Ukrajine študoval.“

Jesseniova fakulta je podľa dekanky Čalkovskej ochotná po nastavení pravidiel ministerst­vom školstva prijať určitý počet študentov do svojich študijných programov.

OUSSAMA – MAROKO

Oussama má 20 rokov a z Maroka prišiel študovať za strojného inžiniera do ukrajinské­ho Charkova. Po rozhovoroc­h s kolegami a priateľmi hovorí, že ak by sa vojna predlžoval­a, „všetci“by radi zostali a doštudoval­i na Slovensku.

V Charkove sa už žiť nedalo. „Ruskí vojaci každý deň útočili na mesto a počuli sme výbuchy v meste, v parkoch, blízko univerzity, bombardova­li aj obytné domy. Celé časti mesta sú zničené. Rozhodli sme sa, že bude lepšie odcestovať do nejakej krajiny, kde nás prijmú,“rozpráva Oussama.

Od svojich vlád dostali informáciu, že Slovensko otvorilo hranice pre zahraničný­ch študentov. S priateľmi nasadol do vlaku medzi Charkovom a Ľvovom, pokračoval­i do Užhorodu a dostali sa na slovenské hranice. Šesť hodín čakali na odbavenie, kým im dovolili prekročiť hranice, a od nedele sú v Žiline. Keď utekali z Charkova, o Slovensku nevedeli nič, teraz Oussama vie, že existuje Bratislava.

„Slováci sú veľmi dobrí ľudia. Poskytli nám jedlo aj nocľah,“rozpráva Oussama. Zatiaľ pozná z našej krajiny len Camp Žilinu.

FAYCAL – MAROKO

Faycal je tiež z Maroka. Päť rokov študoval farmáciu v Charkove. Rozpráva, že teraz ešte ani nevie vyjadriť smútok, ktorý cíti, a popísať situáciu, ktorá je na Ukrajine po napadnutí susedmi z Ruskej federácie.

„Opustili sme priateľov, rodiny, profesorov, lekárov. Situácia tam je skutočne zlá. Ľudia naozaj umierajú. Nie je mi ani tak ľúto za mojím štúdiom, je mi ľúto obetí vojny. Dúfam, že táto nočná mora sa rýchlo skončí a všetci sa zachránia,“povedal a odkázal Slovákom veľké ďakujem.

ALINA – CHARKOV

Ukrajinka Alina (29) pochádza z Donecka a ušla z Charkova. Pred vojnou pracovala ako

Sú to ľudia s obrovským potenciálo­m a bola by obrovská škoda, keby u nás nemohli doštudovať.

Milan Dubec podnikateľ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia