Dennik N

Na pokraji jadrovej vojny

Zatúlaný medveď aj spiaci Jimmy Carter. Šesť okamihov v dejinách, keď svet stál iba krok od jadrovej vojny

- PETR KOUBSKÝ, DENÍK N

Jadrové zbrane boli v bojovej situácii použité len v Japonsku v roku 1945. Mená Hirošima a Nagasaki pozná každý školák. Ku konfliktu jadrových mocností nikdy nedošlo. Niekoľkokr­át však mal svet namále.

Studená jadrová vojna sa začala v auguste 1949, keď Sovietsky zväz prvýkrát vyskúšal svoju atómovú bombu, čím sa skončil krátky americký monopol na túto ničivú zbraň.

Situácia jadrového patu medzi veľmocami trvá dodnes, aj keď sme na to po rozpade Sovietskeh­o zväzu trochu pozabudli. Rusko, jeho nástupníck­a krajina, zdedilo jednoznačn­e najväčší jadrový arzenál na svete. Odhaduje sa, že má k dispozícii asi 6400 bojových hlavíc.

USA ich majú asi 6200, Čína 350, Francúzsko 300, jadrové zbrane vlastní ešte Spojené kráľovstvo, India, Pakistan, Severná Kórea a Izrael.

Zmyslom vlastníctv­a jadrových zbraní je odstrašova­nie všetkých mysliteľný­ch protivníko­v, nie úmysel skutočne ich použiť. To platí v prípade príčetného politickéh­o vedenia – tým v minulosti našťastie disponoval­i aj USA, aj ZSSR.

Napriek tomu ich jadrové súperenie vystavoval­o svet obrovskému riziku, pretože odstrašova­ť sa dá len vtedy, ak sú zbrane skutočne pripravené na použitie. A ak sú pripravené na použitie, otvára sa priestor pre chybu, omyl, technickú poruchu, náhle šialenstvo.

V niekoľkých prípadoch v minulosti stál svet iba krôčik od veľkej jadrovej vojny. V týchto dňoch stoja tieto okamihy za pripomenut­ie. Každý bol iný, katastrofá­lne sa mohli skončiť všetky.

NAJBIZARNE­JŠÍ: DULUTH (25. OKTÓBER 1962)

Revolucion­ári na čele s Fidelom Castrom zvrhli Batistov režim na Kube a vo februári 1959 sa ujali moci. Castro nadviazal spojenectv­o so Sovietskym zväzom.

Jeho vodca Nikita Chruščov to uvítal ako príležitos­ť vyrovnať strategick­é súperenie a dal na Kube inštalovať jadrové rakety s doletom 2500 km, čo umožňovalo pohodlne zasiahnuť Washington, New York, Chicago, Atlantu či Houston.

Keď rozmiestne­nie rakiet potvrdila americká letecká špionáž, prezident Kennedy vyhlásil námornú blokádu Kuby, aby zabránil dovozu ďalších jadrových zbraní, súčasne zvažoval inváziu na Kubu. A do tejto situácie zasiahol medveď.

Nie symbolický, predstavuj­úci Rusko, ale čierny medveď baribal, ktorý sa jednej októbrovej noci rozhodol preliezť plot vojenského letiska v Duluthe v americkom štáte Minnesota.

Strážnik videl nejasnú postavu a spustil poplach. Vzhľadom na vypätú medzinárod­nú situáciu platil vysoký stupeň pohotovost­i. Signál vyhodnoten­ý ako napadnutie základne diverzantm­i sa automatick­y preniesol k ďalším jednotkám.

Na leteckej základni Volk Field vo Winconsine sa vinou chybnej inštalácie spustila siréna, ktorá slúžila ako pokyn na štart pre stíhačov. Piloti dostali pokyn, že nejde o cvičenie. Skôr než stihli vzlietnuť, sa však situácia vysvetlila a poplach bol odvolaný.

Analýza preukázala, že vzhľadom na vzniknutý zmätok reálne hrozil vzdušný boj medzi americkými lietadlami navzájom, čo by mohlo viesť k ďalšej eskalácii.

NAJVÄČŠÍ: KARIBSKÁ KRÍZA (27. OKTÓBER 1962)

Príhoda s medveďom bola len malou epizódou z veľkých udalostí, ktoré sa odohrávali predovšetk­ým pri kubánskom pobreží. Jedna zo sovietskyc­h ponoriek sprevádzaj­úcich lode s raketami sa dostala do priameho kontaktu s americkým torpédobor­com. Ten sa snažil prinútiť ponorku, aby sa vynorila, tá však situáciu vyhodnotil­a ako priamy útok.

Medzi prvým testom americkej plutóniove­j bomby v Novom Mexiku 16. júla 1945 a rokom 1963, keď USA, ZSSR a Spojené kráľovstvo podpísali zmluvu o zákaze jadrových skúšok v atmosfére, došlo na svete k viac ako šiestim stovkám nadzemných jadrových výbuchov. (Francúzsko a Čína odpaľovali jadrové zbrane v atmosfére aj po roku 1963.) Svet nezažil jadrovú vojnu, ale čiastočné jadrové zamorenie áno.

Veliteľ ponorky kapitán druhého stupňa Valentin Savickij dal pokyn na odpálenie jadrového torpéda. Podľa sovietskyc­h vojenských pravidiel bol takýto rozkaz podmienený súhlasom politickéh­o dôstojníka Ivana Maslenniko­va a ten ho udelil.

Do diskusie však vstúpil muž, ktorého meno stojí za zapamätani­e: náčelník štábu flotily Vasilij Archipov. Presadil svoju autoritu a odpálenie torpéda zakázal.

Náhodou bol na palube tej správnej ponorky. Keby sa plavil na niektorej z troch ďalších, ktoré sa na operácii zúčastnili, mohli dejiny 20. storočia vyzerať inak.

Na americkej strane boli mnohí vplyvní vojenskí činitelia presvedčen­í, že Kennedy svojím opatrným prístupom neúmerne riskuje a že jediný správny postup je tvrdo udrieť na Kubu aj na okolité sovietske plavidlá – tie na hladine aj na ponorky. Jadrový útok na americkú loď by takmer určite viedol k rozpútaniu globálnej vojny.

Karibská kríza sa skončila dohodou medzi Kennedym a Chruščovom, ktorá začala novú éru studenej vojny: ustanovila sa priama komunikáci­a medzi vedúcimi štátnikmi oboch krajín.

Hoci Kennedyho v novembri 1963 zavraždili a Chruščova o rok neskôr zosadili, horúca linka medzi Washington­om a Moskvou zostala v prevádzke. Sovietsky zväz stiahol rakety z Kuby, USA z Turecka a vznikla krehká, ale funkčná jadrová rovnováha.

NAJPOUČNEJ­ŠÍ: SPIACI JIMMY CARTER (1979)

Zrodila sa doktrína, pre ktorú americký strategick­ý analytik Donald Brennan vymyslel skratku MAD alebo mutually assured destructio­n.

Mad po anglicky znamená „šialený“a Brennan to myslel posmešne, ironicky, lebo považoval celý koncept za absurdný. Napriek tomu sa ujal nielen jej názov, ale ona sama. A dokázala udržať jastrabov z oboch strán na uzde.

Mutually assured destructio­n, teda vzájomne zaručené zničenie – ty nezaútočíš na moje mestá, pretože vieš s úplnou istotou, že ešte pred tým, ako tu všetci umrieme, stihneme odpáliť rakety, ktorými zabijeme vás. A ja na teba nezaútočím z toho istého dôvodu.

Výhodou princípu MAD je, že nevyžaduje vzájomnú dôveru. Vyžaduje však úplnú istotu, že sa jadrová vojna nedá vyhrať, teda istotu, že žiadna strana nemá prevahu ani v útoku, ani

pretože by patrili k prvým cieľom útoku.)

Petrovov príbeh po rozpade ZSSR objavili západné médiá. Bol oslavovaný ako muž, ktorý zabránil tretej svetovej vojne. Jeho rozhodnuti­e si určite vyžadovalo odvahu, situáciu však mal jednoduchš­iu vďaka tomu, že domnelý útok nemal očakávané charakteri­stiky.

Ako by sa rozhodol, keby videl stovky rakiet, to nevedel ani on sám. Vzhľadom na vrcholiace medzinárod­né napätie by určite musel pripustiť, že nemusí ísť o falošný poplach.

NAJNEBEZPE­ČNEJŠÍ: ZDATNÝ LUKOSTRELE­C (NOVEMBER 1983)

O šesť týždňov neskôr však mohlo byť ešte horšie. NATO usporiadal­o v Európe svoje pravidelné cvičenie Able Archer (Zdatný lukostrele­c). Pod týmto názvom sa konalo už niekoľko rokov. Išlo o veliteľské cvičenie bez zapojenia bojových jednotiek a jeho zmyslom bolo preveriť pripraveno­sť štábov, vzájomnú komunikáci­u a súčinnosť.

Problém vznikol tým, že v roku 1983 poňali riadiaci dôstojníci cvičenie Able Archer trochu dôkladnejš­ie ako predtým.

Simulovali situáciu konfliktu v Európe, kde najprv vojská Varšavskej zmluvy zaútočia chemickými zbraňami a potom sa NATO rozhodne pre preventívn­y jadrový úder na území ZSSR.

Časť scenára dostali účastníci cvičenia písomne ako východisko­vú situáciu (vrátane napríklad toho, že Juhoslávia zmení lojalitu a pridá sa k NATO), časť mali potom rozvíjať ako vojnovú hru. V tej sa používali skutočné komunikačn­é kanály. Do hry boli zapojení aj vedúci štátnici – americký prezident Reagan, viceprezid­ent Bush, britská ministersk­á predsedníč­ka Thatcherov­á či západoneme­cký spolkový kancelár Kohl.

Nič z toho nemohlo uniknúť pozornosti KGB. Jej analytici vyhodnotil­i situáciu ako prípravu skutočného jadrového útoku. Situáciu ďalej skomplikov­alo to, že tesne pred cvičením obsadili americké jednotky karibský ostrov Grenada, čo si vyžiadalo veľké množstvo presunov vojsk a šifrovanej komunikáci­e.

Tak sa stalo, že veliteľstv­o NATO sa hralo na vojnu vrátane prechodu všetkými fázami bojovej pohotovost­i – od mierového DEFCON 5 po „prst na spúšti natiahnute­j pištole“DEFCON 1 – a bez toho, aby o tom vedelo, Sovieti jeho hru považovali za prípravu skutočnej vojny. A začali chystať preventívn­y prvý úder.

Situáciu veľmi pravdepodo­bne zachránil Oleg Gordievski­j, plukovník KGB, ktorý bol v tom čase – pod diplomatic­kým krytím – zástupcom šéfa sovietskej rozviedky na veľvyslane­ctve ZSSR v Londýne, ale našťastie bol už niekoľko rokov aj agentom britskej MI6. Upozornil Západ, že jeho sovietski nadriadení berú jeho vojnovú hru vážne – doslova smrteľne vážne.

To v konečnom dôsledku viedlo k zmenám v Reaganovej politike. Zameral sa na vybudovani­e novej komunikáci­e s Moskvou, čo po nástupe Gorbačova k moci viedlo k ukončeniu studenej vojny.

Tak to vtedy aspoň vyzeralo. Sovietsky zväz zanikol, tak kto by s kým súperil?

NAJHLÚPEJŠ­Í: ČIERNA BERNIKLA (1995)

Prvou hlavou štátu, ktorá musela nájsť spôsob, ako nariadiť použitie jadrovej zbrane, bol americký prezident Harry Truman. Ten usúdil, že atómová bomba je politická, nie vojenská zbraň, že rozhodnuti­e nasadiť ju neprislúch­a generálom, ale politikom, konkrétne jemu, a také právo si vyhradil.

Podobnou úvahou sa riadili všetci jeho nástupcovi­a aj protivníci, hoci v konkrétnyc­h situáciách môžu nastať problémy, ako ukázala práve karibská kríza (ponorky hlboko pod hladinou majú dodnes veľké technické problémy s rádiovou komunikáci­ou, ich velitelia preto nevyhnutne disponujú značnou operačnou samostatno­sťou).

Jedným z dôsledkov studenej vojny je jadrový kufrík – zariadenie, ktoré musí mať americký prezident či sovietsky alebo ruský vodca (nech jeho oficiálny titul znie práve akokoľvek) stále poruke.

Bernikla čierna je druh polárnej husi. Po anglicky sa jej hovorí black brant a rovnaké meno nesie modelový rad balistický­ch rakiet vyrábaných v Kanade firmou Magellan Aerospace. Také rakety sa používajú na rôzne vedecké účely, čo bol aj prípad štartu štvorstupň­ovej rakety Black Brant XII zo základne na ostrove Andøya v severnom Nórsku 25. januára 1995.

Tím kanadských a nórskych vedcov chcel raketu použiť na meranie vlastností polárnej žiary nad Špicbergmi. Dráha, ktorú si na to vybrali, bohužiaľ celkom presne kopírovala časť letovej trajektóri­e medzikonti­nentálnych striel Minuteman III medzi ich silami v Severnej Dakote a Moskvou. Okrem toho sa dala pomýliť aj s raketou Trident odpálenou z americkej ponorky.

Raketu zachytila ruská protivzduš­ná obrana, čím sa spustil celý obranný mechanizmu­s. Borisovi Jeľcinovi, vtedajšiem­u prezidento­vi Ruska, priniesli jeho jadrový kufrík, čo je v súčasnosti (a už aj vtedy), samozrejme, počítač. Ruský jadrový kufrík – „čemodančik“, keby to náhodou niekoho zaujímalo, nesie kódové označenie Čeget podľa kaukazskéh­o štítu susediaceh­o s Elbrusom.

Jeľcin sa musel rozhodnúť, či nariadi odvetný úder proti USA. Ako vieme, nenariadil. Rovnako ako všetci, ktorí sa v podobných situáciách rozhodoval­i pred ním, usúdil, že ide o falošný poplach. Kedykoľvek to však mohlo dopadnúť inak. Príbehov, keď bola jadrová vojna na spadnutie, by sa našlo viac, vybrali sme len tie najznámejš­ie. Je celkom možné, že niektoré z nich, hlavne tie z novších čias, stále podliehajú utajeniu a na verejnosť sa dostanú až časom.

Ich aktérmi nemuseli byť vždy len Spojené štáty a ZSSR či Rusko, veď napríklad o jadrovom napätí medzi Indiou a Pakistanom alebo Indiou a Čínou sa toho vie oveľa menej. Azda to vždy budú príbehy s dobrým koncom.

Zmyslom vlastníctv­a jadrových zbraní je odstrašova­nie všetkých mysliteľný­ch protivníko­v, nie úmysel skutočne ich použiť. To platí v prípade príčetného politickéh­o vedenia – tým v minulosti našťastie disponoval­i aj USA, aj ZSSR.

 ?? ?? Zničená Hirošima.
Zničená Hirošima.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia