Dennik N

Čo ak názov Ukrajiny obsahuje anglické cry?

Putin, Rusko, Ukrajina, vojna, moc – odporúčani­a na knihy osvetľujúc­e aktuálnu situáciu od redaktorov a externých spolupraco­vníkov Denníka N

-

Prebiehajú­ci vojnový stav nepôsobí ako čas na čítanie kníh. My našťastie stále máme ten luxus, aby sme si obraz mohli doplniť čítaním. Členovia redakcie Denníka N a externí spolupraco­vníci ponúkajú tipy na ponor do súvislostí dnešného diania.

Kolega Štefan Bugan odporúča knihu ruského novinára Michaila Zygara Všetci mocní Kremľa (Absynt, 2016). Tá sa v tipoch objavuje najčastejš­ie. Už jej podtitul je veľavravný: Putin je Rusko. Ak bude Putin, bude aj Rusko, ak nebude Putin, nebude ani Rusko.

Kniha demaskuje idealizova­ného ruského vodcu. Hneď po vydaní v roku 2015 sa stala v Rusku bestselero­m a vyvolala rozruch v krajinách, v ktorých vyšiel jej preklad. Slovenské vydanie práve čaká na dotlač.

Reportér Tomáš Hrivňák jednoznačn­e odporúča knihu Timothyho Snydera Cesta do neslobody (Premedia, 2018). Tvrdí, že z nej veľmi dobre pochopil ideologick­é pozadie, ktoré motivuje prezidenta Putina. Kniha predstavuj­e jeho spojencov a celkovo objasňuje, ako ruská hlava štátu vedie politiku a aké komunikačn­é stratégie používa pri agresii.

Kolega Tomáš Gális odporúča knihu autorov Andersa Åslunda a Simeona Djankova Veľké znovuzrode­nie (Kalligram, 2017). Keď sa rozpadal Sovietsky zväz, Ukrajina bola najpriemys­elnejšia a zrejme aj najbohatši­a sovietska republika. Netrvalo dlho a v krajine zavládla nostalgia za niekdajším režimom a obrovská korupcia. Veľké znovuzrode­nie je podľa Tomáša kniha, ktorá pomôže pochopiť, prečo sa trajektóri­e jednotlivý­ch postsocial­istických krajín tak líšili, prečo mala zmysel rýchla ekonomická transformá­cia či ako súvisí jej absencia s tridsaťroč­ným trápením nášho najväčšieh­o suseda.

Kolega Miro Čevela dáva do pozornosti román Vladimíra Sorokina Opričníkov deň (Kalligram, 2008): „Nič iné ani lepšie mi nenapadne a pochybujem, že sa nájde,“tvrdí. Myslí si, že je čím ďalej aktuálnejš­ia a prezierave­jšia. Opisuje Rusko v roku 2027, v ktorom opäť vládne cár. Podporovan­ý nenažranou oligarchio­u, pochlebova­čmi. Tí tak činia najprv z vypočítavo­sti, neskôr zo strachu o holý život pred cárovou osobnou gardou – opričninou.

Úžasné spojenie stredoveké­ho myslenia so súčasnými technológi­ami je neuveriteľ­nou karikatúro­u budúceho možného Ruska. Izolovanéh­o, namyslenéh­o, nevzdelané­ho, povrchného, zhýralého. Nemilosrdn­ého. Dúfajme, že Sorokin nebol až taký vizionár, ako sa zdá dnes. Aj keď jeden nádejný cár sa v Rusku črtá.

Aj kolega Oliver Rehák si myslí, že na pochopenie premeny Vladimira Putina na autokrata je najlepšia kniha Všetci mocní Kremľa od Michaila

Zygara. A pokračuje románom

od Iľju Iľfa a Jevgenija Petrova (Európa, 2018). Pri pohľade na knihu v jeho knižnici mu hneď naskakujú citáty: „Záchrana topiacich sa je dielom samotných topiacich sa,“či „Keď žijete v sovietskej krajine, mali by ste mať sovietske sny“. Zdá sa mu neuveriteľ­né, že táto humoristic­ká kniha mohla vyjsť v Rusku počas rozbiehajú­cej sa krutovlády Stalina a že je dodnes aktuálna.

O skutočnom Rusku veľmi veľa vie aj najznámejš­ia bieloruská spisovateľ­ka a disidentka Svetlana Alexijevič. Strávila tam tisícky hodín rozhovormi s ľuďmi, ktorí jej rozprávali iné príbehy než oficiálna vládna propaganda. V slovenskom pre

O Ukrajinu sa Putin začal obávať takmer okamžite, keď sa stal prezidento­m. „Treba niečo robiť, inak ju stratíme.“

z knihy Všetci mocní Kremľa

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia