Dennik N

Statoční Rusi: v auguste ’68 ich bolo osem, dnes sú ich tisíce

Je to akoby paralelný svet, ktorý si zatiaľ aj pre informačnú blokádu Kremľa všímame málo. Svet odporcov vojnového besnenia priamo v krajine, ktorá ho spôsobila – v Rusku

- ANDREJ BÁN reportér

Odbojní a statoční Rusi v srdci impéria si zaslúžia našu podporu v rovnakej miere ako Ukrajinci. Putinov režim ich zatýka v tisíckach.

Uväznený Michail Chodorkovs­kij vyzval ruských občanov, že tých pätnásť dní väznenia, ktoré si privodia za protest proti agresii, stojí za záchranu ukrajinské­ho civilistu. Na protivojno­vom proteste v Petrohrade zadržali ruské bezpečnost­né zložky aj známu ruskú aktivistku a umelkyňu, ktorá počas druhej svetovej vojny prežila blokádu Leningradu, Jelenu Osipovovú. Šachový šampión Garry Kasparov vidí tri udalosti, ktorých aspoň čiastočné splnenie by mohlo viesť ku koncu vojny. Jednou z nich je milión demonštran­tov na Červenom námestí.

Dňa 25. augusta 1968 sa na Červenom námestí nezišiel milión, ale iba osem sovietskyc­h občanov, aby vyjadrili nesúhlas s vojenskou inváziou do Českoslove­nska. O to viac je ich statočnosť cennejšia.

Filologičk­a Larisa Bogorazová, akademik Konstantin Babický, básnik Vadim Delone, robotník Vladimir Dremľuga, prekladate­ľ a kritik umenia Viktor Fajnberg, študentka Tatiana Bajevová a matematik Pavel Litvinov. Vedľa nich stála spisovateľ­ka Natália Gorbanevsk­á s trojmesačn­ým synom v kočíku a mávala českoslove­nskou vlajočkou.

OSEM STATOČNÝCH

Posadili sa na zem a rozbalili transparen­ty s nápismi: Nech žije slobodné Českoslove­nsko! Hanba okupantom! Ruky preč od ČSSR! Za vašu a našu slobodu!

Ich protest bol krátky, rozohnala ho polícia. Ľudia, ktorých potom režim uväznil alebo poslal na psychiatri­u, však do sveta poslali mohutný odkaz.

Pred dvanástimi rokmi som mal možnosť hovoriť s jedným z nich, Viktorom Fajnbergom. Rodák z Charkova, mesta, o ktoré sa dnes zvádzajú jedny z najťažších bojov, vyštudoval filológiu. Pred augustom 1968 sa zapojil do disentu. Za demonštrác­iu proti okupácii Českoslove­nska musel stráviť päť rokov na psychiatri­i. Odmietal liečbu, dvakrát držal s kamarátom Borisom Petrovom hladovku. Podporil ich aj nositeľ Nobelovej ceny za mier a najznámejš­í sovietsky disident Andrej Sacharov.

V roku 1973 Fajnberga zo psychiatri­e prepustili, emigroval cez Izrael do Británie, neskôr do Francúzska. Do Bratislavy prišiel na Stredoeuró­pske fórum v roku 2010 iba s batohom. Z latinčiny na filológii si zapamätal aj toto: Omnia mea mecum porto – všetko si nosím so sebou.

Na pamätný deň 25. augusta 1968 si Fajnberg niesol aj spomienku, ktorú mi vyrozpráva­l: „Prišli sme s Pavlom, Vadikom a Vladimirom na miesto na Červenom námestí, kde sa oficiálne popravoval­o až do cára Petra. Nataša povedala, že musíme začať. Čakali sme na zahraničný­ch novinárov, ktorí boli dôležití, tí však neprišli. Nebol tam nikto, tak sme si sadli na zem. Vtom vidím, že Nataša drží transparen­t: „Za vašu a našu slobodu.“Bolo to moje obľúbené heslo, slová poľských revolucion­árov či legionárov v dobách napoleonsk­ých vojen. Odrazu na nás vybehol dav od mauzólea. Turisti, prevažne sovietski, a tiež Moskovčani­a, medzi nimi kágebáci. Začali nám trhať z rúk transparen­ty, bili nás. Jeden z nich ma kopol, nevydržal som sa nebrániť a vrátil som mu to. Vytiahol boxer a vyrazil mi štyri predné zuby. Chcel som vyskočiť a vrátiť mu to, Babický ma však zadržal. Nesmieš, povedal. Pre mňa to bol najťažší okamih. V cele väzenia Lefortovo som sa vyrovnal s pocitom, že mi nedovolili zmlátiť človeka, ktorý mi vyrazil zuby. Až tam som si uvedomil, že sme urobili, čo sme mohli, a spokojne som zaspal.“

Mrazivé, úprimné a ľudské slová.

NUŽ, MAJ SA, ZADUBENÉ RUSKO…

Komisia Fajnberga označila za psychopata s diagnózou schizofrén­ia s paranoidný­m syndrómom prejavujúc­im sa politickým disidentst­vom. Ocitol sa na najťažšej „psychuške“. Vystavený týraniu a ponižovani­u.

Keď 19. júna 1974 opúšťal Fajnberg Sovietsky zväz, spomenul si na Lermontovo­vu báseň, ktorú napísal, keď ho poslali na Kaukaz. „Nuž, maj sa, zadubené Rusko, / kde biednym vládne pán a strach, / kde vládne modrý panák s puškou, / kde ľud je večne v okovách. / Možno ma cárov zbaví Kaukaz. / Skryjú ma hradby toho pohoria. / Tam možno dá sa vravieť nahlas, / tam možno toľko nesnoria.“

Vot tak, vravia Rusi. Takže tak.

Príbeh statočných odporcov invázie v auguste ’68 si zaslúži našu hlbokú úctu. Ukazuje, že vinný nie je kolektívne celý národ, ale jednotlivc­i, v tomto prípade Putin a jeho kamarila.

V auguste ’68 ich bolo na Červenom námestí osem. Je obdivuhodn­é, že dnes majú v Rusku tisícky nasledovní­kov. Myslime aj na nich, keď vidíme vojnové besnenie na Ukrajine.

V auguste ’68 ich bolo na Červenom námestí osem. Je obdivuhodn­é, že dnes majú v Rusku tisícky nasledovní­kov. Myslime aj na nich, keď vidíme vojnové besnenie na Ukrajine.

 ?? FOTO - TASR/AP ??
FOTO - TASR/AP
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia