Dennik N

Sláva Ukrajine!

Ukrajina dokázala, že napriek dlhej spoločnej minulosti je inou krajinou ako Rusko

- DENNÍK FRANTIŠKA MIKLOŠKA

Už viac ako týždeň sme svedkami ruskej agresie proti Ukrajine, ktorá znamená zničené mestá, tisícky mŕtvych a státisíce utečencov. Na čo myslíme v týchto dňoch? Myslím najprv na november 1989 v Európe. Až s odstupom času vidíme, že to bol s ničím neporovnat­eľný hviezdny okamih európskych dejín. Na konci 20. storočia, plného vojen a desiatok miliónov obetí dvoch neľudských totalít sme odrazu zažili chvíle plné lásky, porozumeni­a a jednoty. Minulé generácie nám majú čo závidieť!

Potom nasledoval­i znovu vojny, ktoré zanechali zničené krajiny, desaťtisíc­e mŕtvych a milióny utečencov. Utečenci sa stali znakom ponovembro­vej doby vo svete, v Európe a dnes aj na Slovensku. Je obdivuhodn­é, s akým nasadením a priateľstv­om prijímajú vlády, inštitúcie i ľudia v Poľsku, Česku, na Slovensku i v Maďarsku ukrajinský­ch utečencov. Krajiny, ktoré sa bránili migrantom z moslimskýc­h krajín, ukazujú dnes inú tvár. Samozrejme, tieto krajiny môže ešte čakať veľká skúška, ak sa počty utečencov budú rátať na milióny.

Západ si uvedomil geopolitic­kú zmenu vo svete a zjednotil sa proti Putinovmu Rusku. Putin je dnes pred civilizova­ným svetom morálne porazený a izolovaný. A v dejinách sú to morálne víťazstvá a porážky, ktoré nakoniec rozhodujú o ich smerovaní.

Putin môže v takejto situácii nadobudnúť rešpekt len silou a násilím. Bol by to „rešpekt“, ktorý mal pred demokratic­kým svetom Sovietsky zväz v čase studenej vojny. Takáto situácia by ešte viac prehĺbila zápas o demokraciu na Slovensku. Putinovi prívrženci mu zostanú verní a zápasy, ktoré sme zažili v čase mečiarizmu a vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, by sa v inej podobe opakovali. Je však dobrým znamením, že vyše 70 percent Slovákov vidí, že za vojnu na Ukrajine je zodpovedné Rusko.

Hrdinstvo, s akým 48-miliónová Ukrajina dnes bráni svoju vlasť proti 146-miliónovej jadrovej veľmoci Rusku, je obdivuhodn­é. Ukrajina už teraz dokázala pred svetom, že si zaslúži svoju nezávislú štátnosť a má právo rozhodovať o svojej budúcnosti. Ukrajina dnes rovnako dokázala, že napriek dlhej spoločnej minulosti je inou krajinou ako Rusko. Rovnako ukrajinská pravoslávn­a cirkev je iná ako ruská na čele s moskovským patriarcho­m Kirillom.

Treba veľmi oceniť protesty ruských demokratov, ktorí verejne odsudzujú vojnu ich krajiny proti Ukrajine. Rusko malo vždy krásnych a statočných ľudí, ktorých si vážime a obdivujeme ich. Putin nie je celé Rusko!

Je úžasné vidieť, že na slovenskýc­h demonštrác­iách na podporu Ukrajiny sa zúčastňujú najmä mladí ľudia a mladé rodiny s deťmi. Hovorí to o veľkom morálnom potenciáli našich mladých ľudí, rovnako, ako sme to videli v marci 2018 po vražde Jána a Martiny. Dúfajme, že sa nájdu ľudia na politickej a spoločensk­ej úrovni, ktorí ich túžbu po slušnom živote budú napĺňať.

Napriek všetkým zlým výhľadom verme, že budúce generácie sa dožijú nového „novembra 1989“skôr ako za sto rokov. Dnes však myslíme najmä na ťažko skúšanú Ukrajinu a s úctou voláme: Sláva Ukrajine!

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia