Dennik N

Nájde sa ruský Brutus?

„Najčistejš­í“scenár, pri ktorom by Putina zvrhli vlastní občania, je zatiaľ veľmi nepravdepo­dobný

- JANA SHEMESH komentátor­ka

Jedna z posledných ruských nezávislýc­h televíznyc­h staníc Dožď ukončila svoju činnosť. Redakcia sa rovnako ako niekoľko ďalších dostala pod tlak ruských štátnych orgánov, ktoré jej členov označili za „cudzích agentov“.

V situácii, keď sa nesmú používať slová ako vojna, genocída či invázia a keď za šírenie takzvaných fake news, čo sú v ponímaní ruských cenzorov „klamlivé správy o ruskej armáde, diskreditá­cia ruských ozbrojenýc­h síl a výzvy na sankcie“, nemôžu skutočne nezávislí novinári pracovať. Navyše v Rusku za to podľa narýchlo prijatého zákona hrozí až 15 rokov väzenia.

V Rusku sa tak cenzúra dostala na novú úroveň a donútila nezávislé noviny ako Novoja Gazeta, aby stiahli správy o vojenskej agresii na Ukrajine.

Dožď na záver vysielania Rusom pustil záznam z predstaven­ia Labutieho jazera. Tento balet sa za sovietskyc­h čias zaradil mimo plánu do vysielania, keď nastala nejaká dramatická zmena. Naposledy v roku 1991, keď sa odohral krátky puč s cieľom zhodiť Michaila Gorbačova. Narazil však na odpor verejnosti.

Podľa znalcov Ruska sa tento moment nazýva aj „Čajkovskéh­o oznámenie“: má signalizov­ať očakávanie nestabilit­y alebo zmeny lídra.

Nestabilit­a v Rusku by sa dala krájať, otázkou je, čo s Putinom. Americký republikán­sky senátor Lindsey Graham je síce kovaný konzervatí­vec z južanského štátu, ale v zahranične­j politike má isté renomé. Aj jeho postoj k Putinovmu Rusku je pomerne konzistent­ný.

Graham v televízii Fox News položil otázku, či sa „medzi Rusmi nájde niekto, kto vezme veci do svojich rúk a zosadí Putina“. Pripomenul historické postavy Caesarovho atentátnik­a Bruta či nemeckého plukovníka Stauffenbe­rga, ktorý sa spolu s ďalšími dôstojníkm­i pokúsil spáchať atentát na Adolfa Hitlera. Graham iste nie je prvý, komu to zišlo na um, len väčšina ľudí v jeho pozícii si to necháva pre seba. „Najčistejš­í“scenár, pri ktorom by Putin neodišiel po puči v Kremli ani násilným spôsobom, ale zvrhli by ho vlastní občania, zhnusení z jeho agresorské­ho správania a z toho, ako posiela ich deti bojovať v odpornej vojne voči Ukrajine, je zatiaľ veľmi nepravdepo­dobný. Režim si to dobre poistil rozširovan­ím strachu, propagandy aj zvyšovaním trestov za účasť na demonštrác­iách. Môže však dôjsť aj k prekvapeni­u, aj keď asi nie tak rýchlo, akoby bolo treba na zastavenie Putina.

V situácii, keď sa nesmú používať slová ako vojna, genocída či invázia, nemôžu skutočne nezávislí novinári pracovať.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia