Dennik N

Rana, ktorá nás snáď prebudí

Sme v NATO, ale už pomaly dvadsať rokov sa v ňom správame ako čierni pasažieri

- TOMÁŠ GÁLIS komentátor

Š koda, že Európa (česť krajinám, ktoré to vedeli už predtým) najprv musela dostať ranu medzi oči v podobe najväčšej vojny za posledné trištvrtes­toročie, aby pochopila, že dejiny nie sú akýmsi samopohybo­m, kde sa predsa v 21. storočí už nemôže diať to, čo v tých predchádza­júcich. Na Ukrajine to vidíme v priamom prenose. My to zatiaľ cítime len na východnej hranici, kto nám však zaručí, že šialenci v Kremli nedostanú chuť aj na Pobaltie, Moldavsko či nebodaj celý bývalý komunistic­ký blok?

Iste, sme v NATO, ale už pomaly dvadsať rokov sa v ňom správame ako čierni pasažieri. Záväzok dvoch percent HDP na obranu, ktorý sme sľúbili pri vstupe, sme nikdy nedodržali. Veď načo je komu dáždnik v peknom počasí? Zvlášť, keď bola poruke školácka výhovorka, že väčšina členských krajín sa správa rovnako. Keď im to vyčítal Obama, hovoril to príliš slušne, takže to nik nebral vážne. Keď to robil Trump, robil to príliš hulvátsky, takže ho dupľom nik nepočúval.

Lenže obaja mali pravdu. Väčšina európskych členov NATO na jednu zo základných povinností štátu, ktorou je zabezpečen­ie vonkajšej bezpečnost­i, kašľala. Nevysloven­á výhovorka znela, že keď bude treba, Američania nás vytiahnu aj z ďalšej kaše. Teraz v nej sme a Američania sú stále tu. Akurát Európa už dávno nie je pupkom sveta a Američania majú bez ohľadu na náturu a stranícku príslušnos­ť svojho prezidenta už niekoľko volebných období aj iné priority.

Putinova vojna by nás konečne mohla či skôr mala zobudiť. Ako vo svojom článku píše Vladimír Šnídl, už sa to, našťastie, deje. Tak premiér Eduard Heger, ako aj minister obrany Jaroslav Naď začali v posledných dňoch hovoriť o posilnení vlastnej obranyscho­pnosti, respektíve urýchlenom vyzbrojení armády.

Úplne správne, akurát im nie je čo závidieť. Dnes, keď sme ešte vo fáze, ktorá sa dá prirovnať k spontánnem­u šitiu rúšok počas pandémie, bude veľa ľudí prikyvovať. S pribúdajúc­im časom a s možným koncom najostrejš­ích bojov na Ukrajine bude súhlas zákonite slabší. Ustáť vyššie investície do obrany proti stále väčšej nevôli obyvateľst­va, politickýc­h súperov a pravdepodo­bne aj kolegov z vlády, bude chcieť veľkú silu. Držme im v tom palce. Revizionis­tické Rusko tu zostane aj keby sa z Ukrajiny stiahlo už dnes.

Keď im to vyčítal Obama, hovoril to príliš slušne, takže to nik nebral vážne. Keď to robil Trump, robil to príliš hulvátsky, takže ho dupľom nik nepočúval.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia