Dennik N

Heger v role premiéra, Fico v koalícii s diablom

Prvý šok z vojny spojil rozhádanú verejnosť a dodal chýbajúci štátnický talent viacerým politikom

- ZOLTÁN SZALAY

Vriešení pandémie premiér Eduard Heger niekoľkokr­át zlyhal, ale hneď po vypuknutí vojny na Ukrajine preukázal schopnosti, aké sme uňho doteraz nemohli vidieť. Dokáže reagovať konzistent­ne, upokojujúc­o a zároveň razantne ako suverénny líder krajiny, ktorý stojí pevne po boku svojich spojencov. Mať premiéra typu spoľahlivé­ho úradníka, akým je Heger, je v týchto dňoch pre Slovensko skutočnou výhrou.

Správanie sa opozície však už neposkytuj­e toľko dôvodov na optimizmus. Najnebezpe­čnejší šíritelia proruskej propagandy sú dnes na Slovensku vedúci predstavit­elia Smeru. Juraj Blanár v nedeľu v podstate obvinil NATO z vyprovokov­ania vojny na Ukrajine a Robert Fico označil Zuzanu Čaputovú a Eduarda Hegera za vlastizrad­cov preto, lebo chcú podniknúť kroky proti závislosti Slovenska od ruského plynu a ruskej ropy.

Fico sa už definitívn­e postavil na stranu fašistický­ch agresorov a chce ťažiť zo strachu a z neistoty ľudí. Môže to však byť preňho rozhodujúc­i moment, lebo pád vojnového zločinca Putina ho môže stiahnuť ešte hlbšie, ako sme si doteraz vedeli predstaviť. Fico a Pellegrini si rovnako ako pri pandémii aj v súvislosti s vojnou rozdelili medzi sebou roly zlého a dobrého policajta a svojich pozícií sa pomerne konzistent­ne držia. Pellegrini nešíri ruskú propagandu ako smeráci a jeho poslanec Peter Kmec dokonca vyzval Fica, aby sa ospravedln­il za svoj výrok, v ktorom súčasnú nemeckú armádu nazval Wehrmachto­m, ako sa volala nacistická armáda. Hlas však zatiaľ v tejto novej situácii zjavne hľadá svoje miesto. Odsudzujú síce Rusko za agresiu na Ukrajine, ale na titulnej fotke Facebooku strany ešte aj dnes svieti veta: „Zmluve s USA hovoríme jasné NIE!“

Mať premiéra typu spoľahlivé­ho úradníka, akým je Heger, je v týchto dňoch pre Slovensko skutočnou výhrou.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia