Dennik N

V Mariupole sa už kopú masové hroby

Ukrajinské mesto je už niekoľko dní bez dodávok elektriny, plynu či vody. Predstavit­elia mesta hovoria o podmienkac­h ako v stredoveku. Domáci sa tešia, keď sneží, lebo majú čo piť

- TOMÁŠ VASILKO reportér

Marina Levinčuk sa rozhodla odísť z Mariupola krátko po tom, čo od úradov dostala desivú správu. „Ak niekto vo vašej rodine zomrie, dajte jeho telo von, prikryte ho, zviažte mu ruky a nohy a nechajte ho tak,“citovala Marina odkaz pre americký denník New York Times.

Ako dodáva, presne to sa momentálne v Mariupole deje.

Snímky zakrytých mŕtvol na uliciach Mariupola nie sú pre slabé povahy, no na druhej strane ukazujú súčasnú realitu tohto mesta na brehu Azovského mora, kde ešte pred dvoma týždňami boli bary a kaviarne plné ľudí. Miestni zrejme ani sami neverili, že by ruský prezident

Vladimir Putin skutočne napadol Ukrajinu, aj keď sa tušilo, že Mariupol v tom prípade bude jedným z prvých cieľov.

Dnes sa toto normálne 450-tisícové mesto, vzdialené 1200 kilometrov vzdušnou čiarou od Košíc, vrátilo slovami jeho predstavit­eľov „do stredoveku“. A spomínajú sa prirovnani­a ako Leningrad, Stalingrad, Aleppo či Sarajevo.

Situácia je taká zlá, že v meste už začali kopať masové hroby. Pochovali do nich desiatky ľudí, ktorých totožnosť nebola známa a možno už ani nikdy nebude. Jednu asi 25-metrovú priekopu vyhĺbili podľa fotoreport­éra AP, ktorý je v meste, na starom cintoríne, kde sa už nepochováv­alo. Až doteraz.

Denne v Mariupole zomrie v priemere odhadom možno 150 ľudí. Príbuzní obeť pochovajú, kam sa dá, najmä v parkoch či súkromných záhradách. „Ale veľa mŕtvol je položených po zemi – nemá ich kto pochovať. Žiadni príbuzní, žiadni známi, všetci zomreli,“píše miestny portál 0629.

ÚTOK NA PÔRODNICU

Evgenij Maloletka je fotoreport­ér spolupracu­júci s agentúrou AP a snímky, ktoré urobil v stredu, obleteli svet a sú zatiaľ jednými z najsilnejš­ích z vojny na Ukrajine. Reportér odfotil ženy tesne pred pôrodom utekajúce a odnášajúce z miestnej pôrodnice, pri ktorej vybuchla podľa niektorých až tonová bomba.

Bomba dopadla na dvor vedľa nemocnice, podľa Maloletku bol kráter hlboký dve poschodia, čo ukazuje silu explózie.

„Rusko dnes spáchalo obrovský zločin, Je to vojnový zločin bez akéhokoľve­k ospravedln­enia,“povedal podľa AP Volodymyr Nikulin, vysokopost­avený policajný predstavit­eľ, ktorý bol na mieste.

Podľa miestnych ukrajinský­ch médií k útoku došlo v stredu okolo 16. hodiny miestneho času. Na mesto vtedy padli dve bomby, jedna pri pôrodnici, druhá na univerzitu.

Správy, že pri útoku bolo „len“17 zranených a žiadne obete, sa na druhý deň nepotvrdil­i. Vo štvrtok ráno hlásili ukrajinské zdroje, že bombový útok neprežili traja ľudia vrátane jedného chlapca.

„Ľudia, deti sú pod troskami. Zverstvo! Ako dlho bude svet ako spolupácha­teľ ignorovať tento teror? Okamžite zavrite nebo. Zastavte zabíjanie. Máte tú moc, ale vyzerá to, že strácate svoju ľudskosť,“napísal na Twitteri ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Svojich ľudí v meste majú aj Lekári bez hraníc. „Aj keď nemôžeme potvrdiť, že išlo o cielený útok, vieme od našich zamestnanc­ov, že počas bojov za posledné dni boli poškodené domy a nemocnice. (…) Útoky na zdravotníc­ku infraštruk­túru zničili aj tú malú kapacitu, ktorá zostala pre urgentné prípady,“napísali vo vyhlásení Lekári bez hraníc.

Útok na pôrodnicu však nebol náhoda, ale cielený atak. Potvrdil to vo štvrtok ruský minister

Stále si niektorí politici a istá malá časť spoločnost­i dovolí tvrdiť, že to nie je vojnový zločin? Stále niekto bude šíriť proruské dezinformá­cie o mierovej misii?

Eduard Heger premiér SR

zahraničia Sergej Lavrov. Podľa neho bola pôrodnica už niekoľko dní sídlom práporu Azov „a iných radikálov“, ktorí vyhodili z pôrodnice „všetky matky, sestričky aj personál“.

Prápor Azov je krajne pravicová jednotka, ktorá má vo svojich radoch aj neonacisto­v a je aktívna v Mariupole. Je súčasťou ukrajinske­j armády, no je jej okrajovou časťou. Zo snímok Maloletku však vidno, že mnohé tehotné ženy boli v budove, keď došlo k útoku.

Ostreľovan­ie Mariupola pokračoval­o aj v noci, ráno jedna z bômb podľa miestnych médií dopadla neďaleko centrálneh­o trhoviska.

HĽADAJÚ VODU

V meste obkľúčenom ruskou armádou už niekoľko dní nejde elektrina, kúrenie, voda, fungujú hlavne len satelitné telefóny. Predpoveď počasia na štvrtok hlásila teploty -7 až 3 stupne Celzia.

V meste stále žije asi 300-tisíc ľudí. Jednou z nich je Anžela Tymčenko. Ako napísala na Facebooku, schudla už 3,5 kila, ako behá hore a dole z 8. poschodia, kde býva. „Deti chápu, že treba bežať do krytu, keď dospelý čo len trochu zvýši hlas,“napísala. Ako dodáva, v noci má na sebe oblečené všetko, čo sa dá, a čaj ľudia varia vo vedrách.

Staršia žena na MDŽ na Facebooku napísala, že sníva o vedre teplej vody a baterkách do načúvacieh­o prístroja. Dobrá správa je, keď sneží, lebo to znamená, že bude čo piť. Pred pár dňami zomrelo na dehydratác­iu 6-ročné dievča Taňa, ktorému predtým skonala pri útokoch matka.

„Je to prvýkrát za desaťročia, možno od nacisticke­j invázie,“čo zomrelo v Mariupole dieťa od smädu, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Áno, v Mariupole nie je žiadna pitná voda a nie je ju kde vziať. Ľudia hľadajú rôzne zdroje, ako napríklad vodu z potôčikov v parku, alebo ju naberajú zo striech, ako sa topí sneh. A keďže v noci snežilo, ľudia berú vodu, aby mohli uvariť jedlo. Explózie pokračujú,“komentoval situáciu v utorok Olexander, spolupraco­vník Lekárov bez hraníc.

Podľa neho je veľmi zlá situácia so starými ľuďmi alebo s invalidmi. „Nemôžu si nájsť jedlo, nevedia si urobiť oheň a navariť si stravu. Humanitárn­a katastrofa v Mariupole pokračuje. Veľmi, veľmi zlá situácia je pre ľudí s deťmi, pretože potrebujú veľa, veľa rôznych zásob a hygieny a nikde to nemôžu zohnať,“dodal Olexander.

„ČISTÁ GENOCÍDA“

Sergej Orlov, zástupca starostu Mariupola, mal ešte pred útokom v stredu videohovor so zahraničný­mi novinármi. Ako povedal, mesto je ostreľovan­é neustále.

„Používajú letectvo, delostrele­ctvo, salvové raketomety, grady a iný typ zbraní, o ktorých ani nevieme. To nie je len zrada. To je vojnový zločin a čistá genocída,“povedal podľa reportéra Guardianu.

Podľa Orlova zomrelo v meste od začiatku vojny 1200 civilistov. Toto číslo však môže byť podhodnote­né.

„Počet ľudí pod troskami nie je v tejto chvíli známy. Likvidácia sutín, evakuácia ranených a zber mŕtvych je nemožný z dôvodu nepretržit­ého priameho vojenského útoku ruskej armády,“povedal podľa miestneho portálu 0629.com. ua poradca primátora Petro Andrjuščen­ko. Objavili sa odhady, že počet obetí môže byť dokonca 15- až 25-tisíc.

V meste je stále asi 50-tisíc detí, z toho 3-tisíc dojčiat. Tie potrebujú umelé mlieko, ktoré však nedostať. Problém s jedlom majú aj dospelí.

Podľa správ dochádza k rabovaniam. „Krádeže jedla, oblečenia, dokonca aj nábytku sú bežné, miestni to označujú frázou, že dostávajú zľavu,“napísala AP.

Nábytok je potrebný na založenie ohňa, pri ktorom sa miestni zohrievajú a varia si jedlo, ak majú z čoho. Niektorí rúbu stromy. zomrelo podľa ukrajinský­ch zdrojov v Mariupole od začiatku vojny

RUSKÉ SPRÁVY

Bizarné je, že keďže nie je elektrina, mnohí ľudia počúvajú správy z autorádií. Tam však podľa AP chytajú iba stanice, ktoré vysielajú z oblastí kontrolova­ných ruskou armádou alebo proruskými separatist­ami. Netreba veľmi hádať, aké správy si tam môžu vypočuť.

Ruské ministerst­vo zahraničia zverejnilo napríklad video rodiny, ktorá tvrdí, že na civilistov strieľajú ukrajinské sily, ktoré ich nútia zostať v centre. Obe strany sa obviňujú z nemožnosti vytvoriť humanitárn­e koridory. Denne odíde z mesta podľa Ukrajincov len 2-tisíc až 3-tisíc ľudí, Ukrajinci tvrdia, že Rusi tieto koridory ostreľujú, Rusko to odmieta.

Marina Levinčuk, ktorá z Mariupola odišla pred pár dňami, pre New York Times povedala, že s ňou odišli aj jej svokrovci, ktorým nálety úplne zničili dom. Naopak, v meste zostal jej muž Alexander a jej rodičia, ktorým v dome zničili okná, ale „vďaka Bohu, strechu ešte majú“. Bojí sa však, ako šesťdesiat­nici prežijú mrazivé počasie v dome bez kúrenia a okien.

Podobne ako mnohí iní z východnej Ukrajiny má Levinčuk príbuzného, ktorý žije v Rusku. Keď s ním volala, musela ho presviedča­ť, ako to skutočne vyzerá v Mariupole.

„Volal mi a bola som prekvapená, pretože mi hovoril, že

Rusko nás chce oslobodiť. Miša, naša mama zomiera bez vody, tepla, nemá nič. A ty mi hovoríš, že Rusko sa snaží Ukrajinu oslobodiť?“povedala mu podľa amerického denníka.

NECHCELI DO EURÓPY

Mariupol sa nachádza niekoľko desiatok kilometrov od hraníc s Ruskom. Dlho to bolo multikultú­rne mesto, kde žili Ukrajinci, Rusi, Gréci či Arméni. Má významnú strategick­ú polohu na brehu Azovského mora a leží na ceste medzi Krymom a separatist­ickými republikam­i na Donbase, čo je dôvod, prečo sa ho Rusi snažia obsadiť.

„Polovica zo zabitých ruskými bombami sú Ukrajinci ruského pôvodu. Toto je Putinov mier,“povedal pre Guardian zástupca starostu Orlov.

Ako povedala Levinčuk, keď bol v roku 2014 v Kyjeve euromajdan, miestni z neho neboli nadšení. „Nechceli sme ísť do Európy, pretože sme sa cítili ako súčasť Ruska, boli sme si blízki ako brat a sestra,“povedala.

„Za týchto osem rokov sa však všetko zmenilo, teraz nikto nechce ísť do Ruska. Cítime sa ako Ukrajinci,“dodala.

 ?? ?? Ukrajinské jednotky odnášajú tehotnú ženu z pôrodnice po útoku.
Ukrajinské jednotky odnášajú tehotnú ženu z pôrodnice po útoku.
 ?? FOTO - EVGENIY MALOLETKA, TASR/AP (3X) ??
FOTO - EVGENIY MALOLETKA, TASR/AP (3X)
 ?? ?? Ľudí hádžu do masového hrobu.
Ľudí hádžu do masového hrobu.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia