Dennik N

Z Ruska odchádza McDonald’s aj Levi’s

Horšie ako Irán alebo Severná Kórea, Moskva čelí najväčším sankciám na svete. Posledné hamburgery fastfoodov­ej siete sa predávali za vyššie ceny na internete

-

Dramatické dva týždne Putinovej vojny okrem Ukrajincov prežívajú aj Rusi vo svojom každodenno­m živote. Keď v roku 1990 otvoril McDonald’s svoju prvú pobočku v Rusku na Puškinovom námestí v Moskve, bralo sa to ako začiatok novej éry a príchodu vymoženost­í západného kapitalizm­u do krajiny, v ktorej skolaboval komunistic­ký režim.

Aj ikonické džínsy Levi’s, ktoré sa dali zohnať iba na čiernom trhu, sa zrazu dostali do ruských obchodov, podobne ako ďalšie slávne značky obľúbené medzi rastúcou strednou triedou vo veľkých mestách.

Mnohé zo známych firiem teraz oznámili odchod z Ruska alebo výrazné obmedzenie činnosti. Celosvetov­ý fastfoodov­ý reťazec McDonald’s sa pridal k už viac ako tristo svetovým spoločnost­iam, ktoré z Ruska stiahli svoju výrobu alebo služby. O prácu tak zrejme prídu desaťtisíc­e ľudí.

VPLYVY SANKCIÍ: HORŠIE AKO V IRÁNE A SÝRII

Aj tak sa okrem západných sankcií prejavuje Putinova vojna proti Ukrajine na živote bežných Rusov, ktorí čoraz viac pociťujú následky izolácie, v akej sa náhle ocitli. Zároveň sa Kremeľ snaží zablokovať prístup ku každej alternatív­nej informácii, ktorá nejde v línii štátnej propagandy.

V moskovskom metre dokonca policajti nútili pasažierov, aby im ukazovali svoje četovacie kanály na mobiloch.

Podľa analýzy americkej technologi­ckej firmy Cestellum.AI sa z Ruska stal najväčší terč sankcií na svete. Ovplyvnili vyše 5500 rôznych spoločnost­í. Je to výrazne viac, ako sa sankcie dotkli Iránu (vyše 3600 zasiahnutý­ch entít), Sýrie (2600) alebo Severnej Kórey (2000).

Podľa zdrojov ruskej Meduzy blízkych prezidents­kej administra­tíve mnohí vysokí funkcionár­i a zamestnanc­i štátnych podnikov o plánoch na totálny útok na Ukrajinu nevedeli a neočakával­i také tvrdé sankcie zo Západu. „Toto nikto nečakal. Rátalo sa s relatívne miernymi sankciami,“povedal Meduze jeden zo zdrojov.

Sankcie, kríza na komoditnom trhu, ale aj pád ruských akcií a meny spôsobili výrazné zdražovani­e a výber hotovosti začal byť problém a vláda ho obmedzila.

Toto nikto nečakal. Rátalo sa s relatívne miernymi sankciami.

zdroj blízky Kremľu o sankciách proti Rusku

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia