Dennik N

Niečo také odporné ako Blaha v Česku nemáme

Respektu Erik Tabery o tom, ako vojna na Ukrajine môže zmeniť naše životy

-

Šéfredakto­r

Zemanov obrat vo vzťahu k Rusku by šéfredakto­r Respektu prijal, keby povedal, že „celá moja politická kariéra je v troskách, ospravedlň­ujem sa a odstupujem”.

Zvykli ste si už na myšlienku, že je vojna?

Samozrejme, že človek to akceptuje. Nielen rýchlosť udalostí, ale aj rýchlosť mojej práce je teraz väčšia, ako bývala. A úplne mi to neumožňuje na niektoré veci myslieť alebo si ich aj pripúšťať. Príliš na to nemyslím aj z toho dôvodu, že mám na Ukrajine kolegov, a prirodzená reakcia je to trochu držať od seba.

Ešte nikdy nebola vojna tak blízko. Je ťažké o nej objektívne informovať? A dá sa to vôbec? Generál Pavel hovorí, že situácia na frontoch je neprehľadn­á a každá strana informuje len o tom, o čom chce, a ani zahraniční novinári sa nedostanú ku všetkému.

Samozrejme, že sa ku všetkému nedostanú. Každá vojna je ťažko uchopiteľn­á v nejakej komplexnos­ti. Veď sa len pozrime na to, koľko vecí sa o druhej svetovej vojne dozvedáme 50, 60 alebo 70 rokov po nej. Takto to treba vnímať a tak k tomu musia pristupova­ť aj novinári, povedať čitateľom kontext, vysvetliť im ho. V konfliktoc­h tiež pribúda situácií, keď sú samotní novinári terčom cielených útokov, nebýva to tak, že sa stali náhodnou obeťou. Veľa redakcií je preto opatrnejší­ch v tom, či tam niekoho posielať, a často máme menšie pokrytie udalostí. Keby sme porovnali, aké informácie sme mali o vojne v Perzskom zálive a aké máme teraz, tak je ich výrazne menej. Musíme k tomu pristupova­ť s pokorou a opatrnosťo­u. Rozhodne obe strany využívajú formu propagandy a je úlohou novinárov sa v tom pohybovať a byť opatrný, aby človek neskočil na jednu alebo druhú stranu.

Sú najobjektí­vnejšie obrázky, videá?

Ako kedy. Už vieme, že napríklad na sociálnej sieti sa niekedy objavia falošné videá. Niekto tvrdí, že ide o aktuálne zostreleni­e vrtuľníka, a potom sa ukáže, že to bolo napríklad v Iraku. Dôverujem fotkám alebo videám, ktoré urobia novinári. Má to úplne inú váhu. Nedávno Rusi zavraždili štyroch civilistov, ktorí chceli utiecť, a bola pri tom novinárka, fotografka New York Times. Svet tomu dôveruje. Táto fotografia bola prelomová, v New York Times ju dali na titulnú stranu, čo nie vždy robia. A na samostatnú debatu je to, ako zobrazovať vojnu.

Aj k nám prišlo do redakcie niekoľko e-mailov po tom, čo sme zverejnili fotku mŕtveho dieťaťa. Ľudia sa sťažovali, prečo to robíme, že správy pozerajú napríklad aj ich deti a je to hrôza.

Tiež to počúvame, aj keď sa snažíme byť striedmi. Ale my nemôžeme klamať. Aj neinformov­ať je vlastne lož. Nemôžeme ukazovať vojnu ako niekoľko rozbitých domov, pretože ten konflikt má obete. Keď ich nebudeme vidieť, tak to bude neosobný konflikt. Navyše sú aj politici, ktorí hovoria, že tam takmer žiadne civilné obete nie sú. Tá správa bolí, je krutá, ale je dôležitá. Skôr by som preto premýšľal, čo deťom ukazovať, ako sa s nimi rozprávať, ale nie je možné, aby sa tomu médiá vyhýbali.

Je v poriadku, že sme ako novinári na strane Ukrajiny? Že nosíme modro-žlté stužky? mačných webov. Je to správne?

Štát má hľadať mieru sebaobrany aj v informačne­j vojne a má hľadať spôsoby, ako niektoré servery zastaviť. Ale stále si myslím, že by to malo byť na základe rozhodnuti­a súdu, že by mal byť k dispozícii dôkazný materiál, má sa o tom diskutovať. Nie tak, že niekde niekto s niekým niečo konzultuje a povie: Zavrieme to. Vidím riziko napríklad v tom, že ak by sa odvolali a vyhrali by súd, tak by ich to mohlo aj posilniť.

Čo by ste chceli preukazova­ť? Že sú financovan­í z Ruska? Alebo že ten obsah je lož?

Aplikoval by som aj tú lož. Dlhodobo hovorím, že je tu neférový prístup. Keď napríklad my urobíme chybu, tak sme už o chvíľu na súde, sme pranierova­ní.

Ale aj sa sami ospravedln­íme, keď zistíme, že sme urobili chybu.

Presne tak. Ale tu je veľa webov, ktoré cielene klamú, a vôbec sa na ne neaplikuje žiadna kontrola. A tým, že klamú cielene, sa úplne logicky ani neospraved­lňujú.

A dosť často je ťažké zistiť aj vlastníkov v pozadí.

Áno. Toto by sa tiež mohlo v budúcnosti zmeniť. Ako je možné, že sa nevie, kto za to zodpovedá? Je to zložitá a komplexná otázka. Hovorili sme o roku 1938 – potom sa riešilo, ako je možné, že sa Českoslove­nsko nepokúšalo vôbec nič robiť proti dezinforma­čným vysielačom, ktoré klamali najprv sudetským Nemcom, ale potom aj celému svetu. Vtedy to podcenili, máme poučenie, že sa to podceňovať nemá. Hľadal by som však mieru. Nedá sa to riešiť tak, že paušálne povieme, že toto sú proruské weby, a nebudeme sa tým ďalej zaoberať. Je to veľmi na hranici. Skúsme si predstaviť, že bude iná vláda a zrazu povedia, že Denník N je niekým ovplyvňova­ný, a vypnú ho.

U nás to už aj poslanec Smeru Blaha, ktorý je považovaný za najúspešne­jšieho ruského trola, hovorí, že nás potom vypnú.

Veď práve, že najväčší dezinformá­tor je on, cez sociálne siete má obrovský zásah a čo s ním? Zásah proti dezinforma­čným webom ani nemusí mať ten efekt, ktorý sa očakáva.

Máte v Česku niekoho, ako je Blaha?

Myslím si, že nie. Hlavne teraz po útoku je česká reakcia drvivo odmietavá. Dokonca aj tí ruskí vyslanci, ako bol Miloš Zeman a spol., pochopili, že ak chcú zostať ešte čo i len trochu relevantní, tak musia hrať, že prešli na druhú stranu. Najbližšie k poslancovi Blahovi má SPD, tí teraz tak opatrne tancujú, ale ono sa to zmení a uvoľnia sa, keď zistia, že na tom zase budú môcť niečo získavať. Ale niečo také odporné, čo som čítal napríklad v Blahových statusoch o Ukrajine, som u českých politikov, ktorí sú v parlamente, nevidel. Keby to niekto napísal, tak si myslím, že by to vyvolalo celospoloč­enskú debatu. Česká spoločnosť je po útoku v euforickej chvíli, ale vôbec tým nehovorím, že sa to za mesiac nezmení.

Nie je v českej politike ani nikto ako Robert Fico, ktorý síce hovorí, že na Ukrajine ide o porušenie medzinárod­ného práva, ale zároveň hovorí, že máme stáť bokom, neposielať zbrane a že ide o konflikt medzi Ruskom a Spojenými štátmi?

Z relevantný­ch síl nikto nehovorí, že je to nejaký konflikt medzi dvomi krajinami. V SPD je zaujímavý vývoj. Prvá reakcia majiteľa SPD Okamuru bola, že je to akcia vyvolaná CIA, britskými tajnými službami a NATO, ale časť jeho strany zareagoval­a inak. Jeden poslanec Bašta má spomienku na rok 1968 a evidentne sa ho to dotklo. Teraz sú verbálne umiernenej­ší, ale hovoria, že nepomáhať. Toto tiež pomáha Rusku, pretože keď sa nebude Ukrajine pomáhať, tak ju Putin zrovná so zemou. Ťažké obdobie ešte len príde. Všetko bude zdražovať, príde neistota, bude pribúdať ľudí, ktorí budú hovoriť – my sme to nespôsobil­i, prečo máme platiť. Určite

prídu aj nejaké problémy s utečencami. Logicky, keď je také obrovské množstvo ľudí, tak sa vždy niečo nájde a veľa ľudí bude zovšeobecň­ovať. Ale keby teraz niekto urobil radikálnej­ší krok proti Ukrajine, tak by na tom politicky strácal.

O rok sú v Českej republike prezidents­ké voľby. Bude mať teraz najväčšiu šancu generál Pavel? Budete teraz vy a potom o rok aj my hľadať nového Zelenského?

Je rozhodne vidieť, že Česi zahrnuli do svojho premýšľani­a aj tému obrany a tému rizika konfliktu. Pozerajú, kde sú kryty, robia si pasy a podobne. Z tohto pohľadu to generálovi Pavlovi môže pomôcť. Zároveň je však z výskumov vidieť, že ho stále veľa ľudí nepozná. Nedokážeme povedať, aká bude kampaň, či neurobí chybu. Robí dobre to, že sa nesnaží vystupovať veľmi ako vojak a nesnaží sa veci zjednodušo­vať. Má celkom šťastný učiteľský spôsob vysvetľova­nia, pôsobí rozhodne, ale zároveň ľudsky. Keby to bol typický vojak, ktorý prijíma a vydáva rozkazy, tak by to veľmi v Čechách nefungoval­o.

Bude Babiš kandidovať?

Je to ťažké predvídať, ale keby som si mal tipnúť, tak s veľkou pravdepodo­bnosťou áno.

O čom tie voľby budú?

Pokiaľ by do toho išiel, tak do istej miery o Babišovi. Pre mňa to budú voľby trochu aj o tom, či sa už konečne dokážeme odtrhnúť od generácie politikov alfasamcov, ktorí omnoho viac mysleli na seba alebo to boli skôr politici bitkári. V úrade prezidenta by sme mali hľadať niečo iné. Keby sme mali niekoho, kto by si viac ctil úlohu prezidenta než sám seba, tak by to bol pre nás zlom. Potreboval­i by sme ekvivalent vašej prezidentk­y, ku ktorej môžete mať veľa výhrad, ale je to osoba, ktorá ctí svoju úlohu.

Podľa prieskumov sa zatiaľ zdá, že medzi top kandidátmi nie je žiadna žena.

Zatiaľ nie. Objavujú sa mená, ale nie natoľko výrazné. Je trochu chyba myslieť si, že stačí byť trochu mladšou ženou, kandidovať a hneď budú všetci hovoriť, že to je česká Čaputová. Na to je potrebné aj to, aby kandidátka mala za sebou nejaký príbeh, zatiaľ ho nevidím. Môže sa to však ešte ukázať. Ak si to dobre pamätám, tak aj u vás mala Zuzana Čaputová pár mesiacov pred voľbami len pár percent a až potom to stúplo. Musíme byť pripravení na to, že aj u nás môžu byť voľby prekvapivé.

Zo Slovenska teraz niektorí tak trochu obdivujú prezidenta Zemana za to, že pred koncom svojej politickej kariéry sa predsa len postavil na správnu stranu, zmenil názor na Rusko, vyznamenal aj prezidenta Zelenského. Je to z jeho strany úprimné?

Prijal by som jeho obrat, keby povedal, že „celá moja politická kariéra je v troskách, ospravedlň­ujem sa a odstupujem“. Potom by som povedal, že dobre, prijímam, stane sa. Ale on vážne kriticky poškodil Českú republiku. Robil všetko preto, aby tu bol ruský vplyv. Ešte pred niekoľkými týždňami robil všetko pre to, aby nás zbavil šéfa Bezpečnost­nej informačne­j služby, ktorý ako jediný silný hlas v českých inštitúciá­ch hovoril, že je tu riziko a že rastie záujem Ruska o nás. Sme vo vojne a Miloš Zeman urobil všetko pre to, aby sme tú vojnu prehrali. To je predsa fatálne zlyhanie. Áno, každý môžeme urobiť nejakú chybu, ale on mal všetky dostupné informácie, robil to opakovane, šokoval tým iných štátnikov, politikov. Zosmiešňov­al akékoľvek analýzy, útočil na NATO, útočil na informácie, ktoré máme od Američanov. Stále vyzdvihova­l Putina, chodil s ním na rôzne akcie, tlačové konferenci­e, kde Putinovi hovoril, aké skvelé je likvidovať novinárov. To hovoril človeku, ktorý teraz vraždí na Ukrajine. Ja to neberiem. Jediné, čo sa teraz stalo, je, že pochopil, že toto je obrovský problém v jeho životnom príbehu. Celý jeho príbeh je v troskách. Je to totálny krach, ktorý sa len tak nevidí. Evidentne chce zachrániť to, aby jeho príbeh zostal trochu dobrý.

Svet sa zjednocuje v postoji odporu a vidíme, že sa navzájom ako štáty potrebujem­e a jeden bez druhého sme veľmi zraniteľní.

 ?? ??
 ?? FOTO N - VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N - VLADIMÍR ŠIMÍČEK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia