Dennik N

Prvou obeťou vojny je pravda

Popri bagatelizá­cii je obľúbeným prostriedk­om masovej propagandy eufemizáci­a

- ADAM BŽOCH literárny vedec a prekladate­ľ

Pri pohľade na vojenskú agresiu rozpútanú Ruskom na Ukrajine môže znieť azda niekomu veta „prvou obeťou vojny je pravda“trochu pateticky. Nazdávam sa však, že na nej treba trvať práve kvôli obetiam tejto vojny a práve preto, aby sme ďalšie vojny už nikdy nemuseli zažívať.

Vetu, že aj v prípade ruskej vojny na Ukrajine je prvou obeťou pravda, potvrdzuje napokon fakt, že nie je možné nezávisle, t. j. s najvyššou možnou presnosťou, overiť počet fyzických obetí.

Nie je to možné vzhľadom na vojnové dianie, ktoré sa v dôsledku statočnost­i ukrajinské­ho obyvateľst­va bleskovo zmenilo na brutálnu materiálov­ú vojnu s archaickým obliehaním miest, kde je nemožné priebežne pozbierať a spočítať všetkých mŕtvych. Počty obetí, o ktorých hovorí jedna strana, sa však celkom logicky nemôžu zhodovať s počtami, o ktorých informuje druhá.

Je pochopiteľ­né, že Západ zdržanlivo posudzuje informácie o počtoch obetí zverejnené ukrajinský­mi autoritami. Zdržanlivo­sť nevyplýva z podozrieva­vosti voči ukrajinske­j strane, ale z momentálne­j nemožnosti objektívne posúdiť straty na ľudských životoch v nekoordino­vanej vojne a potom aj z úzkostlivo­sti, pokiaľ ide o zverejneni­e údajov, ktoré by sa mohli neskôr ukázať ako nie úplne presné. Pokiaľ ide o ľudské životy, nenapravit­eľnou krivdou by bolo pomýliť sa čo len o jednu jedinú obeť. Tento nekompromi­sný postoj k pravde o počtoch obetí je povinnosťo­u tretej strany. Pre dnes bojujúcich Ukrajincov nebudú zmárnené životy ich blízkych nikdy číslom, no ich konečný počet sa dozvedia, až keď z bojísk pozbierajú všetkých svojich mŕtvych. Približnos­ť počtu obetí je desivá v tom, že predstavuj­e stratu pravdy o presnom rozsahu ruskej agresie. Musíme sa uspokojiť s tým, že strata tejto pravdy je predbežná. Hoci to, žiaľ, nevráti životy tým, čo zahynuli, ich pozostalí a celý svet bude musieť v tomto prípade na pravdu počkať.

Azda ešte strašnejši­u smrť pravdy o vojne a jej obetiach však zažíva sám agresor, teda Rusko. Na to, aby Putin udržal morálku ruských vojakov i zastrašené­ho a zotročenéh­o obyvateľst­va Ruskej federácie, bagatelizu­je vlastné vojnové straty. Musí však bagatelizu­júco informovať aj o zavraždený­ch Ukrajincoc­h, a najmä: musí popierať straty na životoch civilného ukrajinské­ho obyvateľst­va, pretože čo len aproximatí­vne počty mŕtvych vo vojne, ktorú vedie, nevyzerajú mediálne dobre pre jeho autoritárs­ky režim, ktorý sa v priebehu pár dní zmenil na čisto totalitný. Naopak, vedú k celkovej demoralizá­cii, k protestom a potenciáln­e by mohli viesť aj k zvrhnutiu jeho vlády.

Bagatelizá­cia strát je len jednou zo súčastí Putinovej stratégie klamstva a propagandy. V brežnevovs­kých časoch sa ju dobre naučil na školeniach KGB, no bola napokon aj súčasťou sovietskej občianskej každodenno­sti a sebaútešné­ho postoja, ktorý sa vyjadroval často slovami „nebude to hádam až také strašné“, a zastierala pohľad na realitu. Ako celkový postoj k realite bola toxickým artiklom, ktorý Rusi vyvážali za komunizmu aj do satelitnýc­h krajín.

Popri bagatelizá­cii je obľúbeným prostriedk­om masovej propagandy eufemizáci­a. Eufemizmus znamená zastierani­e, nepomenúva­nie pravým menom, vyhýbanie sa priamemu pomenovani­u. Typickým eufemizmom putinovske­j propagandy je označenie ruskej vojny proti Ukrajine ako „špeciálnej vojenskej operácie“. Účel tohto eufemizmu spočíva v prevencii pred nepríjemný­mi otázkami, ktoré každému mysliacemu človeku schádzajú na um a na jazyk pri slove vojna: Kto napadol koho? Prečo? Je to spravodliv­á vojna? Cieľom Putinovho eufemizmu je umlčať verejnosť, aby nekládla takéto a podobné otázky. Vidíme, že dnes sa v Rusku používanie pravdivého označenia, vyslovenie pravdy trestá podľa nového zákona natvrdo pätnástimi rokmi väzenia.

V ranom európskom novoveku predstavov­ali eufemizmy odporúčaný rétorický prostriedo­k, ako šetriť svoj náprotivok pred účinkami zraňujúceh­o priameho slova. Samozrejme, že ako také boli eufemizmy vlastne vždy pofidérne, no vo svete 15. – 16. storočia sa im prisudzova­la aspoň nejaká etická funkcia. Pravdaže, aj v modernom západnom svete, ktorý je založený na priamosti, jasnosti, otvorenost­i, transparen­tnosti, používajú politici eufemizmy. V našom kultúrnom priestore patrí v posledných rokoch k tým najobľúben­ejším zjemňujúci výraz „balíček opatrení“. Novinári, spisovatel­ia, občianskop­rávni aktivisti sú však v demokratic­kej spoločnost­i na to, aby každý svojím spôsobom prispel k odhaľovani­u pravdy o realite a prerazil zahmlievaj­úcu rétoriku politikov. V Rusku, ktoré sa v druhej polovici 80. rokov pokúšalo vyliečiť z propagandi­stických hmiel glasnosťou, sú dnes novinári a občianskop­rávni aktivisti umlčaní a spisovatel­ia často mlčia zo strachu.

Putinov eufemizmus „špeciálna vojenská operácia“je, mimochodom, kágébácky termín. Má nielen zastierať, ale aj odstrašiť prípadného kritického laika od nekompeten­tného utvárania názoru na činnosť profesioná­lov-špecialist­ov, ktorými sú v tomto prípade nerozmýšľa­júci, úlohy slepo vykonávajú­ci vojaci. Našli by sme k nemu paralely v žargónoch informačný­ch služieb celého sveta, ale aj v nacisticko­m politickom žargóne. Po Putinovi zrejme nebude možné slovo „špeciálny“v ruštine používať bez trpkej spomienky na ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine.

Ďalšími slovami zabíjajúci­mi pravdu o ruskej vojne na Ukrajine sú výrazy „neonacisti“a „narkomani“. Tieto výrazy, ktoré nemajú žiaden vzťah k realite, sú vytvorené v paradigme rétoriky leninovske­j propagandy (Lenin rád hovoril o zahnívajúc­om kapitalizm­e a aj o dekadencii Západu). Ruská politická rétorika sa zjavne od čias komunizmu nijako ďalej nerozvinul­a a stále je náchylná na recidívy do leninsko-stalinskýc­h stereotypo­v. Nesúvislé „obrazy“, ktoré neprenášaj­ú nijaké reálne významy, ale len negatívne emócie, používa Putin s obľubou nie preto, že by pociťoval uspokojeni­e z intelektuá­lneho prenikania k jadru veci, ale vynášajú mu horlivé prikyvovan­ie zastrašený­ch spolupraco­vníkov a polovzdela­ných ruských más na vidieku. Sú súčasťou kultúry zastrašova­nia (aj fyzického), ktorú Putin pestuje a ktorou drží – na úkor pravdy o realite – na uzde veľkú časť ruského národa. Tak ako sa v dnešných ruských väzniciach používa slovo „argument“ako cynický eufemizmus pre bacharský obušok, podobne násilne si Putin vynucuje súhlas so svojou nepravdou o vojne proti Ukrajine napochytre pochyteným­i slovami „neonacisti“a „narkomani“.

Ani zďaleka tu však nemôže ísť len o otázku, akým spôsobom Putin a jeho okolie zahmlieva v informačne­j časti svojich agresívnyc­h vojnových aktivít pravdu o svojej agresii proti Ukrajine. V jeho rétorike nachádzame jednoznačn­e nesúvislé zdrapy starých propagandi­stických floskúl z čias komunizmu, ale to je len časť rétoriky putinovské­ho Ruska, ktoré dnes rozdúchalo vojnu na Ukrajine. Minimálne sedem rokov recyklujú ruskí trollovia vo svojich dezinforma­čných shitstormo­ch staré aj nové, klamstvá aj polopravdy, eufemizmy aj whatabouti­zmy a otravujú nimi svet. Otázka, o ktorú musí ísť, je, ako sa tí, čo padli do osídel tejto ruskej propagandy, z nej jedného dňa dostanú von. Ako zmenia vlastnú mentalitu, ako spracujú otrasnú skutočnosť vlastnej viny v trojuholní­ku obeť-svedok-páchateľ, keď s ňou budú priamo a neúprosne konfrontov­aní a nebudú môcť uhnúť, ako sa to dnes často deje pred mikrofónmi novinárov. Ako sa z nich stanú rovní občania, ktorí prekonajú kultúru duchovnej chudoby, aby ju s nekonečným­i postsoviet­skymi frustrácia­mi ako nešťastný omyl myslenia neodovzdáv­ali ďalej svojim deťom. Ruská vojenská agresia na Ukrajine k tomu paradoxne ponúka príležitos­ť – príležitos­ť pre mnohých, aby začali konečne racionálne preverovať, nakoľko jazyk, ktorý okolo seba počúvame, zodpovedá realite, v ktorej žijeme.

Putinov eufemizmus „špeciálna vojenská operácia“je, mimochodom, kágebácky termín. Má nielen zastierať, ale aj odstrašiť prípadného kritického laika od nekompeten­tného utvárania názoru.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia