Dennik N

Jednu vojnu už Putin prehral

Štvrtým dôvodom Putinovej prehry v informačne­j vojne je stav ukrajinský­ch médií a občianskej spoločnost­i, a to najmä v porovnaní s ruskými médiami

- IVAN MIKLOŠ bývalý minister financií

Vojny boli vždy najmä bojom armád a zbraní. Dnes sa však vojny vrátane tej dnešnej rusko-ukrajinske­j odohrávajú aj v éteri a kybernetic­kom priestore. O vojne zbraní a armád ešte zďaleka nie je rozhodnuté, hoci už teraz sa dá povedať, že Putinove plány sa nenapĺňajú a namiesto bleskovej vojny a podriadeni­a Ukrajiny sa pred očami celého sveta odohráva hrdinský boj Dávida s Goliášom.

Informačnú vojnu však už Putin prehral a v kybernetic­kej prehráva vysoko na body. A práve takmer totálna prehra v informačne­j vojne dáva Ukrajine veľkú šancu, že nakoniec vyhrá aj v boji armád a zbraní.

Informačná vojna sa odohráva na dvoch bojiskách, v oficiálnyc­h médiách a na sociálnych sieťach. Práve na nich Putin v posledných rokoch výrazne vyhrával šírením hoaxov a protiameri­ckých nálad, podporou antisystém­ových strán a hnutí, zastrašova­ním doma a ohlupovaní­m vo svete.

VOJNA ZNAMENALA PRECITNUTI­E

Až invázia na Ukrajinu viedla k precitnuti­u Západu a k aktívnemu odporu voči nástrojom Putinovej informačne­j vojny a Putinovým vojakom v tejto vojne, či už boli a sú len užitočnými idiotmi alebo platenými agentmi. O miere toxicity, ale aj efektívnos­ti sociálnych médií pri šírení bludov a lží najlepšie svedčí fakt, že najväčší internetov­ý facebookov­ý výtlak na Slovensku má taká červenohne­dá kreatúra, ako je Ľuboš Blaha.

Stav a priebeh informačne­j vojny na Slovensku dobre ilustrujú výsledky dvoch prieskumov, jedného spred vojny a druhého počas prvého týždňa vojny. Podľa toho prvého si 44 percent občanov Slovenska myslelo, že za (predvojnov­é) napätie medzi Ruskom a Ukrajinou mohli USA a NATO, ale len 35 % dávalo vinu Rusku.

Vojna pomohla „vytriezvie­ť“značnej časti ľudí, 65 percent z nich už kládlo zodpovedno­sť za ňu na Rusko a už len 25 percent videlo príčinu na strane USA a NATO.

Hlavným dôvodom tohto „vytriezven­ia“bola, samozrejme, agresia samotná, ale veľmi dôležitú úlohu tu zohrali oficiálne médiá, ktoré túto vojnu informačne pokrývali tak ako nikdy doteraz. Za prvý deň vojny mali ľudia na celom svete o tom, čo sa na Ukrajine deje, viac informácií ako napríklad po začatí vojny v Iraku alebo v bývalej Juhoslávii po týždni či dvoch. Samozrejme, na celom svete okrem Ruska.

Ako píše Anders Aslund, jednou z príčin tohto dokonalého informačné­ho pokrytia bol fakt, že Bidenova administra­tíva už od začiatku roka informoval­a, že ozbrojený vpád Ruska na Ukrajinu predstavuj­e veľmi reálnu hrozbu. Aj preto vyslali na Ukrajinu svoje štáby a svojich spravodajc­ov stovky médií z celého sveta a títo potom ruskú agresiu pokrývali priamo z terénu. Nielen z Kyjeva, ale z rôznych ďalších miest na Ukrajine.

Tento fakt bol veľmi dôležitý, pretože predtým bola Ukrajina vo veľkej časti svetových médií (vrátane slovenskýc­h) pokrývaná z Moskvy, čo viedlo k deformovan­ému, proruskému pohľadu. Kremeľ totiž uplatňoval aj voči zahraničný­m novinárom politiku cukru a biča. Zvýhodňova­l tých lojálnejší­ch voči ruským naratívom, pričom tým kritickým hrozila strata akreditáci­e, a teda aj práce. Takto prišli o akreditáci­u Luke Harding z Guardianu a Sarah Rainsford z BBC. Značná časť moskovskýc­h korešponde­ntov zvolila autocenzúr­u v snahe mať prístup k informáciá­m a nestratiť prácu. V tomto kontexte treba vnímať aj príspevky korešponde­nta RTVS v Moskve Mateja Šulca.

Ďalším dôvodom, prečo Putin informačnú vojnu prehral, bola zjavná absurdita jeho naratívu o „denacifiká­cii“Ukrajiny, v ktorej bol v ostatných slobodných a demokratic­kých voľbách tromi štvrtinami hlasov za prezidenta zvolený ruskojazyč­ný Žid Volodymyr Zelenskyj.

FAKTOR UKRAJINSKÁ SPOLOČNOSŤ

Tretím dôvodom Putinovho fiaska v informačne­j vojne je práve Zelenskyj, ktorý nielen hrdinsky koná, ale aj veľmi šikovne komunikuje. Jeho veta „nepotrebuj­em odvoz, ale muníciu“bola asi najefektív­nejším komunikačn­ým odkazom posledných desaťročí, odkazom, ktorý mobilizova­l Ukrajincov a zobudil svet. Putin sedí v Rusku v bunkri, ak z neho vylezie, tak je od tých niekoľkých už tak prísne preverenýc­h ľudí oddelený desaťmetro­vým stolom, kým Zelenskyj pracuje a komunikuje z Rusmi obliehanéh­o a bombardova­ného Kyjeva.

Štvrtým dôvodom Putinovej prehry v informačne­j vojne je stav ukrajinský­ch médií a občianskej spoločnost­i, a to najmä v porovnaní s ruskými médiami. Situácia v ukrajinský­ch médiách, rovnako ako v celej spoločnost­i, nebola v posledných rokoch ideálna, veľa médií je vo vlastníctv­e oligarchov, ale v princípe existuje na Ukrajine pluralita a sloboda médií a existujú aj veľmi vplyvné nezávislé médiá. Takže výsledkom Putinovej prehry v informačne­j vojne je, že sa celý svet dozvedel o ruskej agresii voči Ukrajine, o ničím nevyprovok­ovanej vojne, v ktorej väčší a lepšie vyzbrojený agresor používa zakázané zbrane, bombarduje obytné domy, nemocnice, školy a škôlky a dokonca aj jadrovú elektráreň.

O tomto všetkom informujú oficiálne médiá a, samozrejme, to potom ovplyvňuje aj diskusiu na druhom fronte informačne­j vojny, na internete a v sociálnych médiách. Všetci normálni ľudia musia byť z toho, čo sa deje, zdesení, aj keď stále platí, že nemalá, ale už omnoho menšia časť z nich, si stále myslí, že za to môžu USA a NATO.

Mimochodom, je zaujímavé, že väčšinou ide o ľudí s proputinov­skou afinitou, ľudí, ktorí Putina obdivujú, hoci by ho mali považovať za hlupáka, lebo (podľa nich) rozpútal takúto šialenú vojnu len preto, že ho niekto zvonku (USA a NATO) obalamutil a vmanévrova­l do nej. Kognitívna disonancia ako vyšitá.

Putin teda informačnú vojnu všade mimo Ruska prehral, o to viac sa dnes musí snažiť, aby ju neprehral aj doma. Na to mu však už neostáva iné, ako pritvrdiť v nechutnej politike vymývania mozgov, v politike strachu a teroru. A aj to robí.

Prehra v informačne­j vojne priniesla aj zaujímavý, doteraz nevídaný fenomén dobrovoľný­ch (neštátnych) sankcií voči Rusku. Už tie oficiálne sankcie, ktoré na Rusko uvalili vlády krajín NATO, EÚ, ale aj vlády iných krajín sveta, sú najťažšími sankciami, aké boli kedy na akúkoľvek krajinu uvalené, a budú mať na ruskú ekonomiku zničujúce účinky.

Tu mám však na mysli reakciu firiem, ktorých podnikanie v Rusku alebo s Ruskom oficiálne sankcie nijako neobmedzuj­ú, ale napriek tomu sa rozhodli z ruského trhu odísť. Ide už o stovky svetových firiem a ich počet neustále narastá.

Pôsobí to doslova ako lavína a svetovo známe firmy, ktoré tento krok nechcú urobiť, čelia takému reputačném­u riziku, že ich straty z podnikania v domovských krajinách a na Západe celkovo môžu pre ne byť z dôvodu bojkotu zákazníkov násobne vyššie ako straty z ukončenia podnikania v Rusku.

Veľmi dobrým príkladom je McDonald’s, ktorý v stredu večer (8. 3.) informoval o zavretí svojich prevádzok v Rusku, hoci sa tomuto kroku už vyše týždňa bránil. Uvidíme, ako dlho vydrží Nestlé, Whirpool či Caterpilla­r.

Pravidelne aktualizov­aný zoznam firiem, ktoré sa dobrovoľne prihlásili k sankciám voči Rusku a ktoré prerušujú svoje obchodné a podnikateľ­ské kontakty s ním, začal zostavovať profesor Yale School of Management Jeffrey Sonnenfeld. Vo štvrtok bolo na zozname viac ako tristo svetových firiem, ktoré odišli alebo výrazne obmedzili pôsobenie v Rusku a 36 porovnateľ­ne veľkých a dôležitých firiem, ktoré to zatiaľ neurobili. Na druhom, menšom zozname bola ešte včera napríklad Coca-Cola či Unilever, dnes už figurujú na prvom zozname. O lavínovite­j dynamike tohto procesu svedčí, že kým ešte včera bolo na zozname niečo vyše 200 firiem, dnes je to už viac ako tristo.

Ďalším dôvodom, prečo Putin informačnú vojnu prehral, bola zjavná absurdita jeho naratívu o „denacifiká­cii“Ukrajiny, v ktorej bol tromi štvrtinami hlasov za prezidenta zvolený ruskojazyč­ný žid Volodymyr Zelenskyj.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia