Dennik N

O zneužívaní fašizmu vojnovou propagando­u

Keď putinovská propaganda ide denacifiko­vať Ukrajincov, bojuje v predstavác­h radikálnyc­h pravičiaro­v po celom svete zároveň proti „liberálnem­u fašizmu“

-

Jedným z najobludne­jších zdôvodnení, pomocou ktorých Vladimir Putin obhajuje útočnú a vierolomnú vojnu rozpínavéh­o Ruska proti nezávislej Ukrajine, je údajná denacifiká­cia menšieho a slabšieho suseda. Toto obvinenie prispelo vzápätí k tomu, že v západných médiách a na sociálnych sieťach sa vyrojili porovnania ruského autokrata so stelesnení­m fašistické­ho zla, nacistický­m Führerom – výsledkom je novotvar „Putler“. Fašizmus, ktorého najradikál­nejšou podobou nacizmus bol, tak opäť raz polarizuje verejnú mienku. Tentokrát navyše v situácii, ktorú mal v minulosti najradšej: v podmienkac­h vojny.

Je vskutku šokujúce, do akej miery nás dobieha historická pamäť a jej zjednoduše­nia, zákruty a slepé uličky, ktoré nám predpisujú vnímanie prítomnost­i. Píšem „nám“, pretože obvinenia z fašizmu nepolarizu­jú iba propagandu bojujúcich strán, ale aj vášnivé diskusie na Západe, ktorého sme ešte vždy súčasťou – akokoľvek mentálne krehkou. Mať na svojej strane historickú pravdu zjavne nie je nič podružné, hoci v pokojných časoch sa môže zdať, že dejiny sú iba zábavkou s obrazovou prílohou.

Poďme na to pekne poporiadku. Prečo denacifiká­cia? A čo to vlastne znamená? Sám pojem sa objavil v Nemecku po druhej svetovej vojne, kde ho víťazné mocnosti používali na zisťovanie zodpovedno­sti za zločiny Hitlerovho režimu, teda miery spolupácha­teľstva. Denacifiká­cia bola jedným zo „štyroch D“, pretože okrem nej si spojenci vytýčili aj program decentrali­zácie, demilitari­zácie a demokratiz­ácie. Cieľom bolo urobiť z nacistické­ho Nemecka opäť civilizova­ný štát.

Ako všetko ostatné, aj toto skomplikov­alo rozštiepen­ie medzi Východom a Západom, ktoré vyústilo do studenej vojny a rozdelenia porazeného Nemecka. Výsledkom bolo, že proces denacifiká­cie zastal na pol ceste a tiene minulosti vyplávali – aj to len v demokratic­kej Spolkovej republike – na povrch o dve desaťročia neskôr v podobe medzigener­ačných sporov 60. rokov.

Vo východnom bloku, kam patril druhý nemecký štát NDR a kde udával tón Stalinov Sovietsky zväz, sa namiesto denacifiká­cie vzýval antifašizm­us. V jeho znamení sa viedla Veľká vlasteneck­á vojna nielen proti nemeckému nacizmu, ale aj proti jeho posluhovač­om a kolaborant­om.

DEDIČSTVO STALINIZMU

Sovietsky diskurz tu na prominentn­om mieste uvádzal práve ukrajinský­ch nacionalis­tov, nazývaných podľa jedného z vodcov Stepana Banderu kolektívny­m pojmom banderovci, ktorých časť naozaj k fašizmu inklinoval­a a mala na svedomí aj vojnové zločiny. Podstatné však je tiež to, že v stalinskom antifašizm­e by sme márne hľadali nejaké demokratiz­ačné momenty – práve naopak, sovietskyc­h vojakov po vojne trestali už len za to, že prišli do kontaktu s „prehnitým“kapitalist­ickým Západom, hoci tam nešli dobrovoľne, ale po obdržaní povolávaci­eho rozkazu.

Pri vzývaní antifašizm­u teda už za Stalina nešlo o zisťovanie spolupácha­teľstva či úprimnú snahu o prevýchovu konkrétnyc­h ľudí, ale o do veľkej miery kolektívne potrestani­e „zradcov“. Ako zdôrazňuje historička Julianne Fürst, práve toto je moment, ktorý sa skrýva za Putinovou „denacifiká­ciou“: „Pod rúškom pojmu, ktorý sa vo svete chápe ako obnovenie spravodliv­osti, Putin plánuje zmeniť nielen hmatateľnú realitu života Ukrajincov v ich vlastnom štáte, ale aj ich samotné chápanie ako národa odlišujúce­ho sa od Putinovej vízie Rusov.“Namiesto paralel Putina s Hitlerom by preto bolo na mieste upozorňova­ť i na dedičstvo stalinizmu.

Pojem fašizmus sa úplne vyprázdnil v neskorších desaťročia­ch, keď sa antifašizm­us scvrkával na účasť na opulentnýc­h vojenských prehliadka­ch na Červenom námestí a inde. Julianne Fürst upozorňuje na šokujúcu skutočnosť, že napríklad symbol hákového kríža si v ZSSR privlastni­la subkultúra mládeže bez akejkoľvek reflexie historický­ch súvislostí čisto ako výraz generačnéh­o protestu. Tieto zdanlivo nevinné zábavky v roku 2012 dobehli ruského operného speváka Jevgenija Nikitina, ktorého účasť na prestížnom festivale vyvolala v Nemecku škandál po odhalení, že má na hrudi vytetovanú svastiku zo sovietskyc­h čias.

Absurdnosť tohto žonglovani­a s pojmami ako antifašizm­us či denacifiká­cia podčiarkuj­e židovský pôvod ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského. Nie je rozhodujúc­e, či sú Putin a jeho propagandi­sti otvorení antisemiti. Stačí, že ľuďom sugerujú, že skutočnými obeťami nie sú Židia a už vôbec nie

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia