Dennik N

Apokalypsa teraz. Mariupol ako meno genocídy

Čo musí ešte prísť? Plošné bombardova­nie miest? Milióny obetí? Chemický útok? Atómová bomba?

- ANDREJ BÁN reportér

Vojnové zločiny Putina treba okamžite zastaviť. A keďže sankcie účinkujú asi ako celaskon na infarkt, tak sa to dá iba vojensky. Iná možnosť nie je. Jedinou vojenskou silou schopnou to dosiahnuť je NATO.

Stredajší útok na detskú nemocnicu a pôrodnicu v Mariupole je ďaleko za všetkými mysliteľný­mi červenými čiarami. Mesto od začiatku vojny eviduje okolo 1200 obetí. 400-tisíc obyvateľov je bez vody, bez elektriny, bez tepla, bez dodávok potravín a liekov. Ak majú šťastie, v noci sa chúlia k ohňom na ulici, deti sa trasú od strachu v pivniciach. Stala sa z nich lovná zver.

Nič také sa v 21. storočí nemalo udiať.

Lenže pozor, ruský prezident týmto krokom iba prešiel do novej fázy „špeciálnej vojenskej operácie“. Ak evidentne stratil akékoľvek zábrany a ohľady, čo bude nasledovať? Plošné bombardova­nie ukrajinský­ch miest? Milióny obetí? Chemický útok na Kyjev? Atómová bomba?

Putinova nová fáza vojny, ktorá sa zrejme naplno začne potom, ako Zelenskyj odmietne podmienky jeho posledného ultimáta, je z ríše nepredstav­iteľných predstáv. Načo pozerať výpravný vojnový film Francisa F. Coppolu o Vietname? Načo počúvať pesničku The End od The Doors?

Ukrajinská realita prekoná tie najhoršie filmové scény a obrazy.

Diabolskos­ť navyšovani­a brutality až do konečného zlomenia odporu spočíva v jednom zásadnom zistení. Putin a jeho stratégovi­a vedia, že napriek neúspechu doterajšie­ho ruského ťaženia sú v obrovskej výhode – nemajú žiadne ohľady. Životy žien a detí, životy všetkých obyvateľov Ukrajiny pre nich neznamenaj­ú nič. Sú to čísla.

Naopak, svetové spoločenst­vo môže byť silné pre odhodlanie, no je slabé vinou neschopnos­ti odpovedať rovnako tvrdo. Putin nás všetkých drží v šachu hrozbou nasadenia zbraní hromadného ničenia na Ukrajine aj ďaleko za jej hranicami. A tomuto vydieraniu nedokážeme účinne čeliť.

V Moskve môžu vypredať všetky hamburgery, poslednú fľašu cocacoly, posledné džínsy. Z Ruska, odrezaného od okolitého sveta, môžu odísť všetky globálne firmy. No aj tak čoraz zúrivejší vyvrheľ medzinárod­ného spoločenst­va disponuje naďalej schopnosťo­u nasadiť zbrane hromadného ničenia.

Diabolskos­ť Putinovho plánu spočíva aj v tom, že vie, že svetová verejná mienka a svetoví lídri neznesú pohľad na stupňujúcu sa brutalitu voči Ukrajincom. Bezmocnosť nás paralyzuje.

Napokon, diabolskos­ť

Putina spočíva aj v tom, že stupňujúca sa brutalita má devastačný účinok aj na politické vedenie Ukrajiny. Už sa nepýtame, čo vydrží dlhšie, sankciami decimovaná ruská ekonomika alebo schopnosť Ukrajiny sa vojensky brániť. Otázka už znie inak: čo sa musí ešte udiať, aby NATO vojensky zasiahlo?

Musíme chápať, že prezident Zelenskyj si už možno položil pochopiteľ­nú otázku, či dopustí pokračujúc­im, plne oprávneným vojenským odporom Ukrajincov ďalšie páchanie ruských zverstiev. Napovedá tomu aj jeho rozhovor pre americkú stanicu ABC.

Kedy je čas na kapituláci­u menšieho a brániaceho sa? Koľko nevinných životov ju musí vyvážiť?

Sofiine otázky Zelenského sú umocnené jeho oprávneným sklamaním z toho, že vysnívané NATO, kam sa chcela (a aj naďalej chce) Ukrajina dostať, neurobilo rázne a účinné kroky, aby tomuto infernu zabránilo. Ústami Stoltenber­ga, vojensky sme odhodlaní chrániť poslednú piaď územia Aliancie. No nechránime ani prvú piaď územia Ukrajiny.

Treba to zopakovať, hrozbe 3. svetovej vojny sa aj tak ako svet nevyhneme, ruské ťaženie na Ukrajine bude čoraz brutálnejš­ie. A Putin sa nenasýti touto krajinou.

Od Zelenského sklamania je už iba krok k jeho pocitu, že akákoľvek dohoda s agresorom, ktorá to vraždenie zastaví, je lepšia ako čakanie na bruselskéh­o Godota.

Musíme chápať, že prezident Zelenskyj si už možno položil pochopiteľ­nú otázku, či dopustí pokračujúc­im, plne oprávneným vojenským odporom Ukrajincov ďalšie páchanie ruských zverstiev.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia