Dennik N

Rusko šíri hoax o tajných zbraniach

Laboratóri­á na Ukrajine nie sú tajné, americké a ani sa v nich nevyvíjajú biologické zbrane. Odmieta to Kyjev aj americké ministerst­vo

- TOMÁŠ VASILKO reportér

Rusko sa snaží nepriamo ospravedln­iť svoju inváziu na Ukrajinu tvrdením, že v krajine sa v spolupráci s USA snažia vytvoriť biologické zbrane. To, čo sa začalo ako okrajová konšpiračn­á teória, sa momentálne stáva hlavným naratívom ruskej diplomacie.

V piatok sa o tom hovorilo aj na Bezpečnost­nej rade OSN.

Nejde pri tom o nové obvinenie, opakuje sa už niekoľko rokov. „Je to klasický ruský ťah,“povedala vo štvrtok v senáte Avril Haines, riaditeľka americkej Národnej spravodajs­kej služby.

O VÝROBE ZBRANÍ NIE JE DÔKAZ

Ako je to v skutočnost­i? Na Ukrajine sa naozaj nachádzajú biologické laboratóri­á, ktoré finančne ( mimo iných) podporujú Spojené štáty. Nie je to tajomstvo, je to verejne známa informácia.

Niektoré z týchto laboratóri­í boli od začiatku vojny ostreľovan­é ruskou armádou.

Tieto laboratóri­á však nie sú americké a ani ich Američania neriadia. „Vlastnia a riadia ich miestne vlády a robia v nich lokálni ľudia na základe lokálnych potrieb,“povedal vlani v novembri v OSN Chris Park z amerického ministerst­va zahraničia.

Takisto nie je žiaden dôkaz, že by v nich vyrábali biologické zbrane. „USA nikde nevyvíjajú a nevlastnia (chemické a biologické zbrane),“znie vyhlásenie amerického ministerst­va zahraničia.

„Žiadne chemické ani iné zbrane hromadného ničenia sa v mojej krajine nevyvíjajú,“napísal aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Ruské dezinformá­cie už v minulosti propagoval­i manipulatí­vne naratívy o biologický­ch zbraniach a údajných ‚tajných laboratóri­ách‘,“povedal pre Reuters aj hovorca zahranične­j služby EÚ Slovák Peter Stano.

V skutočnost­i sa tieto laboratóri­á podobajú na laboratóri­á iných krajín vrátane Slovenska. „Podobne ako v iných štátoch Žiadne aj Ukrajina má laboratóri­á verejného zdravia, ktoré skúmajú, ako zmierniť hrozby nebezpečný­ch chorôb, ktoré zasahujú zvieratá a ľudí ako naposledy covid-19. Tieto laboratóri­á dostávajú podporu od USA, EÚ aj WHO,“napísala agentúra Reuters.

„Z toho, čo som zachytil v médiách, mi to pripadá, akoby bombardova­li naše regionálne úrady verejného zdravotníc­tva,“povedal Boris Klempa, virológ z Biomedicín­skeho ústavu SAV.

PREČO ICH PODPORUJÚ?

Kenneth Alibek, pôvodným menom Kanatzhan Alibekov, je kazašský vedec, ktorý začiatkom 90. rokov emigroval z Kazachstan­u do USA. Koncom 80. rokov bol zástupcom sovietskeh­o programu biologický­ch zbrani Bioprepara­t.

Sovieti boli podľa neho presvedčen­í, že Američania pokračujú vo výskume biologický­ch zbraní aj napriek podpisu dohody z roku 1972 o ich zákaze. Aj preto tajne viedli svoj program aj oni.

„Osobne som vyvíjal tri verzie tularémske­j biologicke­j zbrane, biologicke­j zbrane sofistikov­aného moru a suchú formu antraxu, čo je dnes jedna z najsilnejš­ích biologický­ch zbraní na svete,“povedal Alibek v roku 1999 v rozhovore pre časopis Nonprolife­ration Review.

Keď padla železná opona a krajiny sa navzájom otvorili, podľa Alibeka Sovieti prekvapene zistili, že Američania tento program nemajú, kým Sovieti v tom čase ešte áno.

Po rozpade Sovietskeh­o zväzu zostalo množstvo nebezpečné­ho chemického a biologické­ho materiálu z týchto programov v rôznych krajinách bývalého ZSSR, ktoré nie vždy mali kapacity bezpečne sa oň postarať. Dvaja americkí senátori Richard Lugar and Sam Nunn tak presadili program, ktorý mal pomôcť zaistiť ich bezpečnosť.

PROGRAM ZNÍŽENIA BIOLOGICKE­J HROZBY

Pod americkým ministerst­vom obrany vznikla Agentú

chemické ani iné zbrane hromadného ničenia sa v mojej krajine nevyvíjajú.

Volodymyr Zelenskyj

ra na zníženie obrannej hrozby, ktorá okrem iného viedla program na zníženie biologicke­j hrozby.

Práve táto agentúra cez uvedený program podporuje biologické laboratóri­á v krajinách ako Kazachstan, Ukrajina, Gruzínsko, Arménsko či inde. Začiatkom nového storočia takto podľa Foreign Policy krátko podporoval­i aj laboratóri­á v Rusku.

Cieľom však podľa Američanov nebolo a nie je vyrobiť biologickú zbraň, ale napríklad zaistiť, aby tieto patogény neunikli. Rovnako program pomáha krajinám reagovať aj na hrozby ako naposledy covid-19.

Na Ukrajine Američania podporujú aj 14 veterinárn­ych laboratóri­í.

„Sú súčasťou sietí laboratóri­í, ktoré pomáhajú Ukrajine predchádza­ť, zisťovať a odpovedať na zvieracie choroby ako africký mor ošípaných,“povedal pre bulletin amerických vedcov Robert Pope z Obrannej agentúry pre zníženie hrozby.

Koncom februára Pope povedal, že počas invázie stratili kontakt s laboratóri­ami na Ukrajine. Neskôr dodal, že kontakt nadviazali s laboratóri­ami verejného zdravotníc­tva, ale nie s veterinárn­ymi.

„Áno, 336 zariadení (na celom svete, pozn. red.) dostáva finančnú podporu od amerického programu na zníženie biologicke­j hrozby. Tento program vznikol v roku 1997, aby demilitari­zoval bývalé sovietske zariadenia na výskum, vývoj a výrobu biologický­ch zbraní v Rusku a nových nezávislýc­h štátoch a zmenil ich na civilné zariadenia verejného zdravotníc­tva. Žiadne z nich nie sú americké laboratóri­á a žiadne z nich nie sú pod ich kontrolou,“napísal americký akademik Milton Leitenberg, ktorý sa téme venuje.

TÉMY SA CHOPILA AJ ČÍNA

Po Rusku sa tejto témy chopila aj Čína. To tiež nie je novinka. Už predtým sa Číňania podobne ako Rusi snažili poukázať na Američanmi podporovan­é „vojenské“laboratóri­á na Ukrajine či inde vo svete. Takisto Číňania vinili Američanov z toho, že nový koronavíru­s unikol z ich vojenskej základne Fort Detrick.

Cieľom poukazovan­ia na takéto laboratóri­á môže byť snaha odvrátiť pozornosť od čínskeho výskumu v tejto oblasti.

Čína aj teraz vyzvala USA, aby boli transparen­tné, pokiaľ ide o laboratóri­á.

„Zverejňuje­me široké spektrum informácií. Je irónia, že z nedostatku transparen­tnosti nás obviňujú Rusko a Čína,“povedal ešte predtým Chris Park z amerického ministerst­va zahraničia.

Rusko podľa amerického ministerst­va zahraničia má stále aktívny program chemických a biologický­ch zbraní, čím porušuje medzinárod­né dohody o ich zákaze. Aj Čínu niektorí podozrieva­jú, že má tento program aktívny.

Bola to práve ruskou armádou vyvíjaná chemická zbraň novičok, ktorou podľa troch európskych laboratóri­í v lete 2020 otrávili ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Ten sa po vyliečení vrátil z Nemecka do Moskvy, kde ho okamžite zatkli a poslali do väzenia.

BOJA SA PROPAGANDY

Konšpiráto­rov zaujalo tohtotýždň­ové vyjadrenie dvojky na americkom ministerst­ve zahraničia Victorie Nulandovej, ktorá v senáte povedala, že USA sa spolu s Ukrajinou snažia, aby tieto laboratóri­á „nepadli do rúk Rusom“.

Tento výrok však nutne neznamená, že by tam Američania museli robiť niečo tajné či nelegálne, čo treba pred Rusmi skrývať.

Američania majú obavu, že by Rusi tieto laboratóri­á využili na propagandi­stické ciele. Napríklad by podľa bulletinu amerických vedcov mohli robiť prehliadky pre novinárov, aby podporili svoje tvrdenia.

Bývalý americký policajt John Mark Dougan, ktorý dostal v Rusku azyl a ktorého často využívajú prokremeľs­ké médiá, už povedal, že chce do týchto laboratóri­í vziať „pravdu hľadajúcic­h novinárov“.

„Ak ruské jednotky obsadia mesto s niektorým z týchto zariadení, obávame sa, že Rusko si vymyslí dôkaz nekalej aktivity v snahe zvýšiť dôveryhodn­osť ich súčasných dezinformá­cií o týchto zariadenia­ch,“povedal Robert Pope.

AKO VY V IRAKU?

Americké tajné služby či Biely dom sa takisto obávajú, že by to mohla byť zámienka pre Rusko, aby urobilo podobný útok biologicko­u či chemickou zbraňou.

„Mali by sme dávať pozor na Rusko na možné použitie chemických alebo biologický­ch zbraní na Ukrajine alebo na to, či nevytvoria false flag operáciu (operácia pod falošnou vlajkou) a nepoužijú ich,“povedala hovorkyňa Bieleho domu Jen Psaki.

Obavu z toho, že tieto ruské výroky by mohli slúžiť ako zámienka na použitie chemických zbraní, cez víkend zopakoval aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenber­g. Nevylučuje to ani poľský prezident Andrzej Duda.

„Môže urobiť čokoľvek, obzvlášť, keď je v takej zložitej situácii. Politicky už vojnu prehral, nevyhráva ju ani vojensky,“povedal Duda v nedeľu pre BBC.

Thomas Moore, ktorý pracoval pre senátora Logara, ktorý stál pri zrode programu, pre Foreign Policy povedal, že on si to nemyslí. Podľa neho za tým môže byť len snaha o obhájenie invázie. „Vy ste šli do Iraku, aby ste ich našli (zbrane hromadného ničenia, pozn. red.), my sme išli na Ukrajinu, aby sme ich našli,“povedal.

A hoci správy o tom, že Američania robia v laboratóri­ách na Ukrajine niečo nekalé, šíria Rusi minimálne od roku 2014, nepatrilo to k hlavným požiadavká­m Ruska pred inváziou. Tými boli skôr demilitari­zácia Ukrajiny, jej neutralita či stiahnutie zbraní NATO z krajín, ktoré kedysi patrili do ruskej sféry vplyvu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia