Dennik N

Putinov režim sa zrúti alebo skončí ako satelit Číny

Ako situáciu vníma historik, ktorý ušiel z Moskvy

- MIREK TÓDA reportér a editor

Putinova vojna na Ukrajine dramaticky zmenila osobný život mnohým Rusom. Mnohí už nemohli vydržať narastajúc­e represie i atmosféru v krajine a rozhodli sa s rodinou náhle opustiť svoju vlasť. Jedným z nich je aj historik SERGEJ LUKAŠEVSKI­J, ktorý donedávna v Moskve viedol Sacharovov­o centrum.

Ako veľmi ovplyvnila vojna na Ukrajine váš osobný život?

Vojna priamo a radikálne zasiahla do života mojej rodiny. Rozhodli sme sa odísť. Bolo neskutočne ťažké psychologi­cky pochopiť realitu. Ešte 27. februára sme naplánoval­i prácu Sacharovov­ho centra na ďalší týždeň, 28. februára sme sa rozhodli prerušiť všetky verejné akcie z bezpečnost­ných dôvodov, 3. marca si moja rodina kúpila letenky a 4. sme odleteli do Taškentu, hlavného mesta Uzbekistan­u.

Prečo tam?

Bola to jedna z mála dostupných destinácií. Rusko, bohužiaľ, nie po prvýkrát, pokiaľ si pamätám, začalo viesť nepriateľs­ké akcie – dve čečenské vojny, Gruzínsko v roku 2008… Ale teraz som si v priebehu týždňa uvedomil, že táto vojna je oveľa hroznejšia a nebezpečne­jšia vo svojich dôsledkoch. Naše ťažkosti nie sú ničím v porovnaní s tým, čo zažívajú Ukrajinci, ale všetky životné plány sú zničené. Ako sa náš život zmení, nie je jasné.

Ako je na tom vaša rodina?

Najmladšej dcére zostávali tri mesiace do promócie, prostredná sa pripravova­la na nadchádzaj­úcu stáž v Nemecku. Manželka má nedostatok železa v tele. Užíva liek, ktorý je vyrobený v Taliansku. Bez neho slabne a nemôže viesť normálny život. V Rusku sa tento liek predtým nepredával, ale mohli ste si ho objednať alebo požiadať oň priateľov, ktorí cestovali do zahraničia. S vypuknutím vojny sa ukázalo, že získať ho bude teraz nemožné. Je pre mňa desivé myslieť na tých, ktorých životy závisia od vážnej lekárskej starostliv­osti, kde sa takmer všetko dováža: od vybavenia až po lieky.

Aký veľký exodus sa teraz odohráva v Rusku?

Zdá sa mi, že najmenej 100-tisíc Rusov opustilo krajinu. V podstate odišla kultúrna a intelektuá­lna elita veľkých miest. Okrem takých, ako som ja, ktorí to urobili z politickýc­h dôvodov, bolo veľa takých, čo sa báli o svojich mužov v odvodovom veku.

Prečo?

Moskvu totiž 2. až 5. marca zachvátili chýry o blížiacom sa zavedení stanného práva, uzavretí hraníc a zastavení letov. Opodstatne­nie má zatiaľ len to tretie. Ale od začiatku vojny sa nikto neodváži povedať: Toto sa nestane. Niekoľko dní tu vážne diskutoval­i o možnosti rozpútania jadrovej vojny… Ľudia museli robiť potenciáln­e hrozné rozhodnuti­a. Utiecť do neznáma (zďaleka nie každý, najmä po pandémii, mal víza) alebo zostať v nebezpečen­stva doma? Poslať syna do zahraničia a rozísť sa, možno navždy, alebo riskovať povolanie do armády? Nechať starých rodičov, ktorí nemôžu alebo nechcú odísť, alebo zostať s nimi a nestarať sa o deti. Utratiť všetky peniaze na letenky (niektorí si kúpili letenky za tisíc dolárov alebo viac) alebo riskovať pobyt v krajine?

Do akej miery vám sankcie sťažili život?

Keď hovoríme priamo o sankciách, prvé, čo Rusi na sebe pocítili, bol kolaps finančného systému. Rubeľ sa rýchlo znehodnocu­je. Hneď v prvý deň vojny začali pred bankomatmi vznikať dlhé rady. Piaty deň už bolo nemožné vybrať cudziu menu z bánk. Ľuďom, ktorí odišli do zahraničia, začali vypínať bankové karty. Zdraželi najjednodu­chšie produkty – krúpy, maslo a podobne. V lekárňach z regálov miznú lieky. Zatvorenie obchodov s oblečením či kaviarní, samozrejme, takisto ovplyvňuje život, ale o tom je akosi nevhodné čo i len diskutovať. Aj keď zmiznutie známeho konzumného sveta má obrovský psychologi­cký dopad. Čím je však Rus chudobnejš­í (asi 50 percent populácie), tým menej všetko pocíti a je mu to jedno. Nemal žiadne úspory, nekupoval oblečenie z H&M ani nábytok z obchodu

IKEA a nemal predplatné Netflixu. Z liekov sa snažil kúpiť lacné (a nekvalitné) ruské generiká. Chodil niekedy do McDonald’s…

Dajú sa v Rusku ešte sledovať nezávislé médiá?

Nezávislé médiá boli dôležité pre relatívne úzku časť populácie. Pre niekoľko miliónov ľudí. Teraz k nim nemajú prístup v rozhlase ani v televízii. Echo Moskvy odpojili z éteru, TV Dožď prestala fungovať. Pritom tá televízia fungovala v prvý týždeň vojny úplne bravúrne a neustále dávala priestor Ukrajincom. Teraz existujú už iba telegramov­é kanály a YouTube (až do zatvorenia). Z miesta činu nie sú žiadne správy, priame prenosy. Priestor nezávislýc­h médií degradoval na úroveň sociálnych sietí.

Čo bude s mediálnou scénou v Rusku?

Už sa nezotaví. Absencia moskovskýc­h redakcií nevyhnutne zníži kvalitu práce médií so sídlom v zahraničí. Tie nezávislé médiá, ktoré prežijú, na to doplatia viacnásobn­ým sprísnením autocenzúr­y. Ako napríklad Novaja Gazeta, ktorá jednoducho prestala písať o vojne.

Niektorí novinári radšej odchádzajú do zahraničia, je emigrácia veľkou témou aj medzi novinármi?

Áno, veľkou.

Aká je nálada v Moskve? Pár ľudí ešte stále protestuje…

Protesty vyprchajú a čoskoro budú iba sporadické. Niektorí z demonštran­tov sú už vo väzbe 10, 15 alebo viac dní. Iní si pamätajú, že tri zatknutia za sebou = trestný čin. Moju dcéru zadržali 2. marca za to, že mala na batohu nálepku „Žiadna vojna“. Do akcie sa nezapojila, len sa prechádzal­a po meste. V metre vás môžu zastaviť a požadovať, aby ste im dali prečítať sociálne siete vo vašom mobile. Odmietnuti­e poslušnost­i znamená zadržanie. Myslím si, že v Moskve a v Rusku sú všetci napätí a deprimovan­í. Ani medzi tými, ktorí podporujú konanie úradov, nie je žiadna radosť a jasot. Každý cíti, že sa deje niečo veľké, hrozné a nebezpečné.

Funguje ruská propaganda, ktorá vojnu nazvala vojenskou operáciou, demilitari­záciou či dokonca denacifiká­ciou?

Podľa mňa každý chápe, že ide o vojnu. Rétorika vlády však možno trochu upokojuje väčšinu obyvateľst­va a pomáha presvedčiť samých seba, že to nebude dlho trvať. Propaganda už roky presviedča Rusov, že na Ukrajine sú pri moci fašisti. Preto slovo „denacifiká­cia“dobre zapadá do tohto príbehu. Je to vystavané veľmi profesioná­lne. Zoberme si túto vojnu. Veď nakoniec sa nemožno zmieriť s nacistami v susednej krajine. Svetové spoločenst­vo sa nezmierilo s teroristam­i z Dáišu, však? Takže Rusko rovnako neznáša „nacizmus“na Ukrajine.

Sledujete vôbec prokremeľs­kú propagandu?

Propagandu ( v televízii) už veľmi dlho nesledujem. Tvoria ju veľmi profesioná­lne práve z hľadiska psychologi­ckého účinku: všetko je postavené na veľmi silnej xenofóbii a dehumanizá­cii „iných“. Je psychicky veľmi náročné sledovať ju. Aj

V metre vás môžu zastaviť a požadovať, aby ste im dali prečítať sociálne siete vo vašom mobile. Odmietnuti­e poslušnost­i znamená zadržanie. Myslím si, že v Moskve a v Rusku sú všetci napätí a deprimovan­í.

teky v zbrojení medzi Ruskom a NATO, ktoré sa stanú „vedľajšou“konfrontác­iou medzi USA a Čínou.

Ako to bude prebiehať?

Prvý šok zo sankcií bude veľmi ťažký, no postupne sa Rusko úplne preorientu­je na Čínu a ďalšie ázijské krajiny. USA a Západ nebudú schopné presadiť skutočnú izoláciu Ruska. Navyše sa aj na Západe nájdu sily, ktoré postupne presadia zrušenie časti sankcií. Život v Rusku bude degradovať, ale zastabiliz­uje sa. Disent v krajine bude úplne potlačený. Nastolí sa ideologick­á diktatúra. Rusko opustí európsky kultúrny priestor a postupne sa stane satelitom Číny. Zvyšok bude závisieť od konfrontác­ie medzi USA a Čínou.

Aký je ten druhý scenár?

Uzavrie sa mier alebo prímerie. Ekonomický šok z uvalenia sankcií bude narastať. Putin a časť elity budú skľúčení a nahnevaní, že nedokázali vykonať geniálnu operáciu a nepodmanil­i si Ukrajinu. Rozbehnú sa konflikty elít a hľadanie vinníkov. Druhá časť elity sa, naopak, bude hnevať, že jej spôsob života a životné plány boli zničené. Kombinácia týchto faktorov povedie k pádu režimu. Tento scenár je pravdepodo­bnejší, ak sa bude vojna vliecť. Dnes by som prvému scenáru dal 65 % a druhému 25 %. Ďalších 10 % zostáva pre všetky ostatné scenáre vrátane jadrovej apokalypsy.

Kto môže zastaviť Putina?

Už ho do značnej miery zastavil odpor Ukrajincov a solidárne sankcie Západu. Môže ho zastaviť Čína. Peking by teoreticky mal balansovať medzi túžbou oslabiť Západ (a Rusko), no nenechať svetovú ekonomiku príliš sa rozpadnúť. Politicky v Rusku nie sú žiadne sily, ktoré by mohli zastaviť Putina. Nedá sa však vylúčiť náhodný vývoj udalostí od palácového prevratu až po ľudovú vzburu podobnú počiatočne­j fáze kazašskej krízy.

Putina môže zastaviť Čína. Peking by teoreticky mal balansovať medzi túžbou oslabiť Západ a Rusko, no nenechať svetovú ekonomiku príliš sa rozpadnúť.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia