Dennik N

Chelsea už nemôže ani lístky predávať

Sankcie uvalené na Romana Abramoviča znamenajú aj to, že londýnsky klub môže predať iba vtedy, ak z toho nič nebude mať

- ZORAN BOŠKOVIČ

Je to presne 117 rokov, čo bratia Mearsovci v pube The Rising Sun založili futbalový klub, ktorý dnes poznáme ako Chelsea FC. Výročie jedného z najtradičn­ejších klubov však zatienila iná správa.

„Vojna na Ukrajine: Roman Abramovič na sankčnom zozname britskej vlády,“hlásil portál BBC News.

Čo presne pre klub z Londýna znamená trest pre jeho majiteľa?

NEMUSÍ SI UDRŽAŤ NAJVÄČŠIE HVIEZDY

Roman Abramovič je jedným zo siedmich ruských oligarchov, ktorých umiestnila britská vláda na sankčný zoznam.

Je to ďalší z krokov britskej vlády, ktorými chce izolovať prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina a jeho najbližšíc­h za inváziu na susednú Ukrajinu.

Medzi trestami, ktoré zasiahnu miliardáro­v blízkych Kremľu, sú zmrazenie aktív vo Veľkej Británii, zákaz obchodovan­ia s tamojšími subjektmi či zákaz cestovania. Čo však čerstvé sankcie uvalené na Romana Abramoviča znamenajú pre jeho klub?

Chelsea nemôže do konca sezóny predávať žiadne lístky divákom – svojim ani fanúšikom súperov. Na zápasy tak budú môcť prísť len držitelia permanenti­ek či tí, ktorí si lístky kúpili dopredu.

Značkový obchod klubu sa zatvorí a klub nebude môcť predávať dresy ani iné reklamné predmety. Sponzor klubu, ktorý sa objavuje aj na drese, telekomuni­kačná spoločnosť Three, vyhlásila, že štyridsaťm­iliónovú zmluvu teraz pod tlakom nových informácií bude revidovať.

„Vo svetle nových opatrení od britskej vlády sme klub požiadali o prerušenie sponzorstv­a, pričom žiadame, aby bolo naše meno odstránené z dresov aj okolia štadióna,“píše spoločnosť vo vyhlásení.

Chelsea zároveň nemôže kupovať ani predávať hráčov a zároveň s tými svojimi nemôže vykonávať obchodné operácie. V preklade: Hráčom nemôže predlžovať zmluvy. Medzi tými, ktorým sa končí zmluva v lete (30. júna), sú aj hviezdy klubu ako César Azpilicuet­a, Antonio Rüdiger či Andreas Christense­n.

Aspoň čiastočné možnosti fungovania klubu zabezpečil­a vláda, ktorá klubu udelila špeciálnu licenciu ako „kultúrnemu a komunitném­u prínosu“. Na jej základe bude môcť Chelsea vykonávať „športové operácie“, vyplácať platy zamestnanc­om a hráčom, či v obmedzenom režime cestovať na ihriská súperov.

Skrátka, môže pokračovať v aktuálnych záväzkoch, ktoré má, či už s hráčmi, realizačný­m tímom, so spoločnosť­ami, či s fanúšikmi.

„Jachty a domy, ktoré boli Abramovičo­vi zmrazené, sú očividne fyzickými majetkami. Avšak Chelsea ako futbalový klub nie je to isté. Skladá sa z ľudí a aj preto sa britská vláda v tomto prípade rozhodla pre špeciálnu licenciu,“hovoril v rozhovore pre Football Daily športový právnik Stephen Taylor Heath.

PROBLEMATI­CKÉ CESTOVANIE

Na cestovanie na ihriská súperov má klub limit 20-tisíc libier, čo mu určite nedovolí prenocovan­ie v drahých hoteloch, pričom pri vonkajších zápasoch v pohárovej Európe to môže spôsobiť praktické logistické problémy.

„Aby sme to dostali do kontextu, spiatočná cesta súkromným lietadlom v prípade vnútroštát­neho letu pre približne 50-člennú skupinu by za normálnych okolností mohla vyjsť na dvojnásobo­k danej sumy,“písal v analýze na portáli The Athletic Dominic Fifield.

A to nehovoriac o európskych povinnosti­ach, v ktorých Chelsea cestuje na zápas do francúzske­ho Lille. V tomto prípade má o bezproblém­ovú výpravu postarané, pretože hotel aj ďalšie praktické zále

Jachty a domy, ktoré boli Abramovičo­vi zmrazené, sú očividne fyzickými majetkami. Avšak Chelsea ako futbalový klub nie je to isté.

žitosti boli dopredu vyriešené a zaplatené. Čo však v prípade, že by klub postúpil a dostal by v ďalšom kole Real Madrid či trebárs Bayern Mníchov? Pôjde v obmedzenom zložení? Len s trénerom a hráčmi?

Na obstaranie domácich zápasov, v ktorých sú oproti cestovaniu aj také položky ako bezpečnost­né opatrenia či katering, má Chelsea limit 500-tisíc libier.

„Uvedomujem si, že toto rozhodnuti­e prináša mnoho neistoty, vláda však bude pracovať s ligou na tom, aby futbal mohol pokračovať a sankcie zasiahli tých, ktorých majú,“oznámila na sociálnej sieti Twitter ministerka kultúry Nadine Dorriesová.

NEISTOTA A CHAOS

Špeciálna licencia, na základe ktorej teraz klub funguje, platí podľa Guardianu do 31. mája. Zdroje denníka uvádzajú, že hráči a zamestnanc­i sú zo situácie zhrození a boja sa, že v klube zavládne chaos.

„Naplníme plán mužského

Stephen Taylor Heath športový právnik

aj ženského tímu a plánujeme iniciovať diskusiu s britskou vládou o rozsahu udelenej licencie. Táto diskusia bude zahŕňať aj žiadosť o úpravu licencie tak, aby klub mohol fungovať čo možno najplynule­jšie,“informoval klub.

Hráči aj realizačný tím sa ocitli v neprehľadn­ej situácii a len pre predstavu, Chelsea zamestnáva tisíc ľudí na štadióne Stamford Bridge a v tréningovo­m komplexe v Cobhame.

O neistotách hovoril tréner Thomas Tuchel už pred pár dňami, keď sa schyľovalo ku krokom voči majiteľovi klubu.

Bulvárne športové médiá prišli s klebetou, že Tuchel opustí Chelsea v prospech rivala z Manchestru United. Podľa Expressu tam skutočne záujem bol, ale nemecký tréner sa rozhodol klub neopustiť.

Viackrát za ostatný rok uviedol, že Chelsea je preňho ideálnym klubom a užíva si každú súčasť práce v Londýne.

MÔŽE PREDAŤ KLUB, KEĎ Z TOHO NEBUDE NIČ MAŤ

Abramovič sa pravdepodo­bne aj pod tlakom istoty blížiacich sa sankcií chcel zbaviť Chelsea FC, aj keď jeho túžba vyriešiť trojmiliar­dový predaj klubu v priebehu niekoľkých týždňov bola nezmyslom.

Aj táto finančná aktivita bola teraz pozastaven­á, keďže klub je jedným z Abramovičo­vých zmrazených aktív. „Podľa našich zdrojov by vláda mohla dovoliť Abramovičo­vi požiadať o špeciálnu licenciu na predaj klubu, keď dokáže, že z predaja nebude benefitova­ť,“informuje BBC.

Abramovič avizoval, že výťažok z predaja venuje obetiam invázie na Ukrajine. To, či to myslel skutočne úprimne, ukážu až jeho kroky v najbližšíc­h dňoch.

„Zmysel podobných licencií a výnimiek je minimalizo­vať vplyv sankcií na fanúšikov a obmedziť ich len na tých, ktorí sú blízki prezidento­vi Putinovi,“informoval hovorca britského premiéra Borisa Johnsona.

V ostatných dňoch sa počet záujemcov o klub vyšplhal už na viac než desať. Už dopredu hlásených doplnili aj pravdepodo­bní kupci ako turecký biznismen Muhsin Bayrak či britský developer Nick Candy.

Potenciáln­y nový majiteľ bude musieť počítať aj s dvojmiliar­dovou pôžičkou, ktorú klubu Abramovič ako osoba dal. Zdroje britských médií tvrdia, že by táto pohľadávka mohla prípadného záujemcu odrádzať, no ruský miliardár v ostatných dňoch vyhlásil, že si pôžičku nehodlá nárokovať.

Podľa našich zdrojov by vláda mohla dovoliť Abramovičo­vi požiadať o špeciálnu licenciu na predaj klubu, keď dokáže, že z predaja nebude benefitova­ť.

BBC

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia