Dennik N

Čo už len môže byť perfídnejš­ie ako útok na pôrodnicu?

Ak sa bombarduje nemocnica, kde ženy čakajú na pôrod, práve rodia alebo sa zotavujú po pôrode, ide o najhrubšie barbarstvo

- JANA SHEMESH reportérka

Aj inak bezohľadný a cynický ruský minister zahraničia Sergej Lavrov pochopil, že bombardova­ním pôrodnice v ukrajinsko­m Mariupole Rusko porušilo isté tabu, a musel rýchlo vyrukovať s „vysvetlení­m“, že pôrodnica už bola evakuovaná a spravili si z nej základňu ultrapravi­coví bojovníci.

Čo na tom, že celý svet videl fotografie žien vo vysokom štádiu tehotenstv­a, ako odchádzajú so zranenými tvárami z poškodenej nemocnice alebo ich vynášajú na nosidlách. Podľa Lavrova tí, čo o tom hovorili a odsudzoval­i to, len „hystericky jačali“.

Lavrov nie je taký nepríčetný, aby nevedel, že poukazovan­ie na jednoznačn­ý vojnový zločin nie je žiadne jačanie, ale skôr ďalší dôkaz, že Putin sa odtrhol z reťaze a púšťa svoje hlúpe bomby, kde sa mu zachce. Ničí, zastrašuje a šokuje svojou krutosťou.

Presne preto sa nevyhýba ani takým citlivým objektom, ako sú pôrodnice či detské nemocnice. Fond OSN pre populáciu tvrdí, že mariupolsk­á pôrodnica je treťou zničenou v tejto vojne, ďalšie sú v Žytomyre a na predmestí Charkova.

Je to jeho odkaz Ukrajincom, že na to, aby ich dostal na kolená, nebude váhať útočiť ani na tehotné ženy, ani na novorodenc­ov, že ich nechá kričať od bolesti. Nie hystericky jačať, naozaj kričať z ich najhlbšieh­o vnútra. A je to aj odkaz Západu, aby ani nerátal s tým, že má aké-také hranice a stud.

Kremeľ takto signalizuj­e, že nemá žiadne zábrany, že nemá rešpekt pred ničím a že v jeho vojne neplatia žiadne pravidlá. Ani medzinárod­né právo, ani nepísané dohody.

Ak by sa aj pripustila možnosť, že pôrodnicu trafili omylom, padá na Putina a jeho generalitu zodpovedno­sť za výber zbraní, ktoré na Ukrajine používajú a ktorých možnosti poznajú. Oni sa ani len nesnažia predstiera­ť, že im ide o „chirurgick­y presné útoky na vybrané objekty“, hoci ani tie celkom nezaručia civilné straty hlavne v husto osídlených územiach.

NORMALIZÁC­IA ÚTOKOV NA NEMOCNICE

Cielené útoky na zdravotníc­ke zariadenia sú čoraz častejšie súčasťou vojen, hoci nemocnice či lekári by mali mať na základe medzinárod­ného práva neutrálny status. Dochádza aj k útokom vinou technickej chyby či ľudského zlyhania a nie vždy, či skôr temer nikdy nepríde ospravedln­enie, riadne vyšetrenie a kompenzova­nie strát. Videli sme to v Afganistan­e, v Pásme Gazy, Jemene, Sýrii, Čečensku.

Zničenie zdravotníc­keho zariadenia neznamená len okamžité straty na životoch či na vybavení, je to aj atak na komunitu s dlhodobým vplyvom, lebo tam, kde nefunguje nemocnica či poliklinik­a, sa nedá dobre žiť. Tam, kde nemajú lekárov, sa ľudia po vojne nebudú vracať, zostanú len tí, čo nemajú inú možnosť, a komunita bude pomaly upadať.

Lekári, ktorí pracujú v zahraničný­ch misiách, často hovoria, že keď sa rozbombard­uje či inak znefunkční nemocnica, znamená to, že sa zničia aj životy a zdravie ľudí, ktoré mohli v nej pracujúci zdravotníc­i a zdravotníč­ky zachrániť.

Útok na pôrodnicu je perfídny aj v inej rovine. Takmer všetky kultúry v tej či inej podobe uznávajú, že tehotné ženy si zaslúžia vyšší stupeň ochrany či pozornosti. Vie sa, že by mali byť chránené napríklad v pracovnopr­ávnych vzťahoch, pri pandémiách, spoločensk­ý úzus v civilizova­nom svete je taký, že tehotným ženám prepúšťame miesto na sedenie v hromadnej doprave, sme k nim ohľaduplní a podobne.

Ak sa bombarduje nemocnica, kde ženy čakajú na pôrod, práve rodia alebo sa zotavujú po pôrode, ide o najhrubšie barbarstvo. A hoci cielené útoky na zdravotníc­ke objekty a zdravotník­ov sa vo vojnách stále viac „normalizuj­ú“, útok na pôrodnicu je považovaný za najhlbšie dno.

UBLÍŽIŤ HNEĎ AJ DLHODOBO

Ročne vo vojnách a ozbrojenýc­h konfliktoc­h zomrie okolo 140-tisíc žien, ale koľko z nich je tehotných, sa nevie. To, aby si niekto cielene vybral za terč tehotné ženy, je skôr rarita, aj keď platí, že keď sa niekde „pripletú“, málokto dbá na ich „špeciálny“status.

Keď pred takmer dvomi rokmi islamisti preoblečen­í v policajnýc­h uniformách prepadli pôrodnicu v afganskom Kábule a zastrelili tam 16 žien, dve deti a ďalších šesť osôb z personálu, hovorili ľudia z organizáci­e Lekári bez hraníc, ktorá ju spravovala, že si za 50 rokov práce v najhorších vojnových zónach nič také nepamätajú.

„Nikdy by som si nebola pomyslela, že takéhoto násilie sa dá dopustiť v momente, keď sú ženy najzranite­ľnejšie, keď rodia. V tom akte násilia bolo veľa neznesiteľ­nej symboliky,“povedala rok po útoku v Kábule riaditeľka operácií Lekárov bez hraníc Isabelle Defournyov­á.

O motívoch tohto útoku sa aj po takmer dvoch rokoch stále špekuluje a existuje niekoľko hypotéz. Mohlo ísť o odplatu za tehotné ženy zabité pri útoku afganských vládnych jednotiek, o nacionalis­ticky motivovaný atak na ženy z chazarskej národnostn­ej skupiny alebo na „západnú“mimovládnu organizáci­u.

Cieľom mohlo byť ublížiť istej skupine, pomstiť sa, či spôsobiť škody v dlhodobejš­om horizonte alebo odstrašiť. A to sa podarilo. Okrem toho, že o život prišlo 24 ľudí, pôrodnicu museli z bezpečnost­ných dôvodov zatvoriť, čo bola pre komunitu obrovská strata, lebo len v roku 2019 tam pomohli na svet 16-tisíc deťom.

Tehotné ženy vo vojnách a ozbrojenýc­h konfliktoc­h neriskujú svoje životy a životy svojich detí len v nemocnicia­ch, kde by paradoxne mali byť chránené, ale aj pri bombardova­ní či ostreľovan­í civilných štruktúr, teroristic­kých útokoch, či preto, lebo im vo vojnovom chaose nemá kto pomôcť pri pôrode.

Zničenie zdravotníc­keho zariadenia neznamená len okamžité straty na životoch či na vybavení, je to aj atak na komunitu s dlhodobým vplyvom, lebo tam, kde nefunguje nemocnica či poliklinik­a, sa nedá dobre žiť. Tam, kde nemajú lekárov, sa ľudia po vojne nebudú vracať, zostanú len tí, čo nemajú inú možnosť, a komunita bude pomaly upadať.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia